Detta gjorde vi för läsarnas bidrag

Av | 24 januari 2019

Att driva en reportagesajt enbart med hjälp av supportrars stöd och kunskap är krävande och slitsamt på grund av den finansiella osäkerheten. Men jag är övertygad om att det är bästa sättet för att öka trovärdigheten för journalistiken, skriver Martin Schibbye i ett brev till de supportrar som stöttat Blankspot under 2018. Vi hoppas ni alla fortsätter stödja oss och att ni som ännu bara följt oss också kan bidra under året som kommer.

Vi lever i en tid då mycket står på spel.

Demokratiaktivister stormar fram i Sudan. På Afrikas horn har en politisk jordbävning ägt rum och här hemma i Sverige har vi nu en regering – men saknar redaktioner i nästan en fjärdedel av landets kommuner.

Tillsammans med dig vill vi ta reda på mer om vad som sker på Sveriges och världens vita fläckar genom att göra högoktanig journalistik.

Det tar tid, kostar på och kräver både mod och tålamod. Och finansiella muskler.

Tack vare dig kan vi vara i Kamerun när våldet bryter ut, i Asmara och söka svar om Dawit och följa i Nils Holgerssons fotspår runt Vombsjön i Skåne för att ge människor en röst och göra vår värld mer begriplig.

Jag vill så här i början på det nya året tacka dig för det.

I en tid då medierna står inför ett stålbad och svarar med betalväggar som stänger människor ute så är vi stolta över att vår journalistik tack vare ditt stöd kan fortsätta att vara fri.

Förutom de ekonomiska prövningarna för redaktioner så pågår en jaktsäsong på oss journalister.
I år är ett rekordår vad gäller antalet fängslade. Fler och fler kollegor och redaktioner angrips också i Europa.

Ditt stöd har bidragit till att utbilda våra reportrar och andra intresserade i riskanalyser och säkerhet. Kunskaper som vi under nästa år samlar i en säkerhetshandbok för att fler världsmedborgare ska kunna navigera bland skär och grynnor.

Vår målsättning för 2019 är också att vår journalistik ska vara konstruktiv. Vi ska inte bara med tydlighet beskriva problematiken utan också blicka framåt mot lösningar. Inte bara kritisera utan också konstruktivt fundera tillsammans.

Ta fasta på förändringens vindar, ge plats åt nya idéer och röst åt de pionjärer som går före.
Välkommen att fortsätta vara med på den här resan. Vi behöver dig och vi hoppas du berättar för fler om att vi finns. Vi behöver bli fler!

Vi hoppas att du är lika stolt över Blankspots ambition, som vi är över att just du stöttar oss.

Tack för att du är en supporter.

Och glöm som sagt inte att berätta för dina vänner vad du åstadkommit genom ditt stöd. Dela gärna den film som ligger i toppen på detta brev.

Varma hälsningar,
Martin Schibbye
Chefredaktör Blankspot

Här kan du stödja Blankspot med Swish eller års/månadsbetalning.
Vill du fakturera som företagare eller organisation mailar du [email protected].

Av | 24 januari 2019

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Blankspot

Hänt i veckan

Blankspots chefredaktör Martin Schibbye punktar här upp vad han läst och gjort under veckan och vad som händer bakom kulisserna hos Blankspot.

Blankspot återigen bland Topp 5 digitala tidskrifter

När IDG rankar de bästa tidsskriftssajterna i Sverige hamnar Blankspot återigen på topp fem. – Vi är stolta och glada samt skickar en extra dos av uppmärksamhet till vår medarbetare Jonatan Fried som är ansvarig för sajtutvecklingen, säger VD Brit Stakston.

Blankspot 4 år – se livesändningen från firandet

Under söndagen uppmärksammade Blankspot att det var fyra år sedan vi grundades. Mycket har hänt sedan dess och mycket finns planerat - allt detta ville vi uppmärksamma genom en sju timmar lång livesändning.

Följ arbetet med boken ”Jakten på Dawit”

Martin Schibbye skriver nu en bok om Eritrea och Dawit Isaak som kommer i vår. Du som vill kan följa arbetet med boken genom att följa Martin Schibbye sida på Facebook.