Detta ska du lyssna efter i Abiy Ahmeds tacktal

Av | 10 december 2019

I dag kommer Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed att ta emot Nobels fredspris i Oslo. Efter som han precis som Obama inte gett några intervjuer sedan tillkännagivandet blir hans tal desto mer laddat. Här listar vi de politiska minor han måste desarmera och de han nog lär försöka undvika.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

Uppdatering:

Se talet livekommenteras av Martin Schibbye här:

Martin Schibbye livekommenterar Abiy Ahmeds tal från Oslo när han tar emot Nobels Fredspris 2019.

Publicerat av Blank Spot Project Tisdag 10 december 2019

💥 Hur Etiopien såg ut innan Abiy Ahmed

Ingen kan ha missat att hans smekmånad sedan länge är över. Inte heller Abiy Ahmed. De flesta artiklarna om honom handlar numera om de etniska motsättningarna i landet, hur civila dödas och torteras och om hans ovilja att prata med medier. Även inom landet drabbar miljonhövdade Facebookarméer samman varje dag och diskuterar uselheten i hans sätt att sköta sitt ämbete.

Men detta ser hans anhängare som än större än själva fredspriset – att människor i hans eget land nu öppet vågar kritisera det.

Om detta och om sina reformer att släppa politiska fångar, göra om forna häkten till konstmuseum och tillåta oppositionens medier, kommer Abiy Ahmed troligtvis att lyfta. Men han lär inte säga något om ovanan han ärvt av sina föregångare att stänga ner internet. Inte heller lär han prata om behovet av grundläggande institutionella reformer för att säkra maktskiftet bortom honom som person.

💥Eritreas president som inte fick dela på priset

Eritreas president Afewerki kommer vara elefanten i rummet i Oslo. Ett fredspris som bara ges till en av de som slutit fredsavtalet har upprört en del och här har han en chans att låta glansen från medaljen skina också över Afewerki.

Men Nobelkommittén visar också genom att enbart ge det till Abiy Ahmed att det numera finns en gräns för vem som kan få ett fredspris.

Hursomhelst, kan han om han vill, adressera den något klumpiga formuleringen där Nobelkommittén säger att han ”initierade” fredsprocessen när det han gjorde var att ”acceptera” ett gammalt avtal från 2001 som landet i 18 år vägrade att följa.

Sedan vill alla veta när Etiopien ska dra tillbaka soldaterna från staden Badme som man fortsatt ockuperar i strid med internationell rätt.

Om det lär han dock vara tyst.

💥De interna etniska motsättningarna

Det hopp som han spred på Afrikas horn i början gick ingen förbi, men sedan Abiy Ahmed tillträdde har miljoner människor tvingats till flykt inom sitt eget land.

För sin passivitet för detta har han fått kritik – och i dag har han ett tillfälle att berätta hur han ser på våldet inom landet och varför han inte som sina företrädare satt in militären och utlyst undantagstillstånd.

Genom att ta med sin fredsminister till prisutdelningen visar han också vad han ser som sin högsta prioritet: Att lugna de konflikter längs etniska linjer som blossat upp.

En av landets stora krutdurkar är Oromoregionen och en signal om att Afan Oromo kan bli ett officiellt språk kunde vara ett sätt att visa på nya politiska verktyg. Men återigen, ett tacktal är nog inte platsen för inrikespolitiska utspel.

💥Ungdomarna som bar fram honom, de ”osjungna hjältarna”

När Abiy Ahmed tillträdde reste han runt i landet och bad om ursäkt för den statsterrorism som staten utsatt medborgarna för. Han kallade den unga befolkningen i Oromoregionen som drev fram maktskiftet för ”demokratins spjutspetsar”. Sedan dess har nya våldsamheter fått fler att ifrågasätta detta gatans parlament, men frågan är om han kommer tacka alla de som gav allt och dog i fängelserna för den förändring som nu gjort att han kan ta emot Nobels fredspris.

💥Freden inom landet

Freden med Eritrea är det som lyfts fram i hans prismotivering men betydligt mer levande är de lokala fredsavtal som slutits med rebellarméerna ONLF och OLF som lagt ner sina vapen för att ställa upp i valet i maj. Detta kan han tänkas lyfta fram för att bemöta sina kritiker. Ogaden framstår idag som det lugna området i Etiopien och här har också de tidigare ansvariga för tortyr och utomrättsliga avrättningar ställts inför rätta.

💥Valet i maj 2020

Mest troligt är dock att Abiy Ahmed undviker alla dessa ämnen och håller ett mer traditionellt tacktal med omvärlden i fokus där han adresserar de historiska banden mellan Skandinavien och Etiopien och de missionärer som verkat i området.

Han kan tänkas lyfta att detta är första gången någon från Etiopien får ett Nobelpris och att det skänker en stolthet till medborgarna från skoputsaren till presidenten att landet nu är omtalat, inte som en svältkatastrof av bibliska proportioner eller som ett stort fängelse för journalister – utan som ett land omvärlden kan inspireras av vad gäller demokratiutveckling.

Att hålla tal är något Abiy Ahmed är bra på och i dag är världsscenen hans.

Men det är först vid valet i maj 2020 som hans statskonst prövas skarpt och dit är det nu bara fem månader kvar för fredspristagaren.

Av | 10 december 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Protester efter att musiker mördats i Etiopien

En av Etiopiens stora stjärnor är mördad. Haacaaluu Hundeessaas musik tonsatte den Oromorevolution som legat till grund för senaste årens omvälvningar i Etiopien. Nu på tisdagsmorgonen har mindre demonstrationer utbrutit och internet stängts ner av myndigheterna.

Etiopiens jättedamm nu en fråga för säkerhetsrådet

Spänningen stiger mellan Egypten och Etiopien över Afrikas största dammbygge när nu Egypten återigen ber säkerhetsrådet att ta upp frågan om GERD-dammen i vad som ses som en diplomatisk eskalering av konflikten om Nilens vatten.

Är mer nationalism svaret på Etiopiens kris?

Coronapandemin har fått de etiopiska myndigheterna att skjuta fram valet på obestämt tid. Tills vidare styr premiärministern och hans parti, Prosperity Party, landet. Något som väckt kritik men också förståelse bland landets oppositionsgrupper. Belete Molla som är nytillträtt ordförande för National Movement of Amhara (NaMA) menar i en intervju med Blankspot att det är klokt att inte byta regering mitt i krisen.

Nobelkommittén försvarar valet av fredspristagare

Nobelpriset i fred gick i fjol till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Sedan dess har priset kritiserats av oppositionen i landet men nu tar Nobelkommittén Abiy Ahmed i försvar.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.