”Döden har blivit vardag i Kamerun”

Av | 10 januari 2019

Journalisten Eskil Blohmé berättar här för Blankspot om hur det var att jobba som journalist i konfliktens Kamerun.

Varför ville du resa till Kamerun?

– Konflikten i Kamerun är relativt obevakad av svenska medier, vilket både gav mig möjlighet att bidra med information och få min journalistik publicerad. Eftersom jag tidigare bott i södra Afrika och håller mig någorlunda uppdaterad på många afrikansk länders politiska situation, kände jag att Kamerun var en bra destination för min första reportageresa.

Hur var stämningarna i landet?

– Obehagliga. Förut handlade konflikten om de engelsktalandes missnöje med den mestadels fransktalande regeringen, men den har börjat sprida sig till folket. Människor litar inte längre på varandra, man är rädd att anges som sympatisör till separatisterna. Till och med i de egna vardagsrummen sänktes rösterna. Även medier har blivit allt mer censurerade under det senaste året, nyligen anhölls en av landets kändaste nyhetsankare för en intervju där militären anklagades för att ha dödat en amerikansk missionär. Det har gjort människor mer osäkra över vad som får och inte får sägas. 

Du har gjort en film för oss och det kommer flera reportage framöver, vad hoppas du att det ska leda till?

– Många engelsktalande som påverkats av konflikten känner stor uppgivenhet över tystnaden i utländska medier. Flera som jag intervjuade tror att ett slut på våldet och en eventuell lösning på konflikten först kan komma efter internationella påtryckningar mot Kameruns regering. För att det ska hände behöver konflikten få uppmärksamhet och eftersom den inhemska mediecensuren blir allt strängare krävs det att någon utifrån beskriver vad som händer i landet. 

Vad berörde dig mest under reportageresan? 

– Förutom den påtagliga rädslan berördes jag av hur närvarande döden har blivit i mångas liv. Folk kunde prata om vardagligheter för att plötsligt nämna att en morbror varit försvunnen i månader efter att hans by bränts ner eller att en nära vän dött. Ett ögonblick senare återgår samtalet till vad det egentligen handlade om och alla verkar oberörda. En vän till mig berättade att det är en försvarsmekanism, efter två år orkar hon inte längre vara konstant orolig för sin familj som fortfarande bor i den engelsktalande regionen. Innan konflikten tog varken hon eller hennes kompisar så lätt på döden, men till slut blir den en del av vardagen och behandlas därefter.

Av | 10 januari 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Kamerun

Valarbetare trotsar våldet i Kamerun

Kampanjerna för de kommande valen till kommuner och nationalförsamling är i full gång i landet....

Kvinnokamp i krigets Kamerun

Bröststrykning är en underrapporterad form av könsbaserat våld som länge drabbat flickor i Kamerun. Men nu arbetar fler och fler organisationer mot den uråldriga praktiken. Samtidigt ökar medvetenheten om kvinnors rättigheter både på landsbygden och inom landets regering.

Kamerun på randen till inbördeskrig

Det tidigare stabila Kamerun skakas sedan två år av en allt blodigare konflikt. Väpnade separatister ur den engelsktalande minoriteten vill utropa en självständig stat - Ambazonia. Under de senaste månaderna har det eskalerande våldet tvingat tiotusentals på flykt. Se journalisten Eskil Blohmes film inifrån landet.

”Döden har blivit vardag i Kamerun”

Journalisten Eskil Blohmé berättar här för Blankspot om hur det var att jobba som journalist i konfliktens Kamerun.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.