Dödsdömd oppositionspolitiker friges i Etiopien

Av | 29 maj 2018

I dag meddelar Etiopiens premiärminister att oppositionsledaren Andargachew Tsige tillsammans med 500 andra släpps från Kalityfängelset.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

På tisdagsmorgonen meddelar Etiopiens nytillträdda premiärminister att man fortsätter med att frige politiska fångar. Ytterligare 500 personer ska i dag släppas från Kalityfängelset och bland dem den brittiska medborgaren Andargachew Tsegie som dömts för sitt medlemskap i den terroriststämplade gruppen Ginbot 7.

Det meddelar premiärministerns talesperson Fitsum Arega på twitter.

Andargachew Tsegie var dömt till döden för sin roll som generalsekreterare för Ginbot 7 och arresterades under en mellanlandning i Yemen 2014.  Hans fru Yemi Hailemariam som kämpat för hans frihet under alla år säger i ett uttalande att hon hoppas att han snart är tillbaka i Storbritannien.

– Jag är så glad att smärtan som mina barn fått uppleva nu får ett slut.

De senaste månaderna har varit omvälvande för Etiopien.

I början av året valdes den 42-årige Ahmed Abiye till ny premiärminister. Abiye tillhör landet största etniska grupp, Oromofolket, som utgör ungefär en tredjedel av Etiopiens 100 miljoner invånare.

Oromoregionen har under de senaste åren skakats av våldsamma protester där demonstranterna krävt utökat politiskt inflytande.

Denna rörelse har av premiärministern själv lyfts fram som en av de bidragande orsakerna till de politiska förändringar som nu sker i landet. 

Under förmiddagen meddelades det också att åtalen läggs ner mot professor Berhanu Nega som leder Ginbot 7 från exilen, Jawar Mohammed som företräder Oromo Media Network och andra företrädare för medier i exil såsom ESAT.

 

Läs mer: Blankspots FAQ – vad händer egentligen i Etiopien? 

**

Till skillnad från många andra medier har vi ingen betalvägg. Vi vill att vår journalistik ska nå så många som möjligt. Om du och alla andra som läser Blankspot stödjer oss kan vi fortsätta arbete. Bli en Blankspot-supporter i dag för bara 70 kronor i månaden. Du kan också bidra genom att Swisha valfritt belopp till 123 554 35 41.

Av | 29 maj 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Etiopiens premiärminister uppmanas agera mot våldet

Nära tre miljoner etiopier är nu på flykt i sitt eget land. När året inleddes var den siffran 1,6 miljoner. Det visar färska siffror från FN.

OS-medaljören som sökte asyl – är nu välkommen tillbaka

Hela världen såg honom protestera mot regimen i Etiopien på upploppet i maratonloppet i Rio-OS. Sedan sökte han asyl i USA för att rädda sitt liv. Nu sträcker Etiopien ut en hand och vill att han återvänder.

ONLF beslutar om eldupphör

Den tidigare terrorstämplade rebellgruppen ONLF (Ogadens nationella befrielsefront) utropade i helgen en ensidig vapenvila i Etiopien.

Eskalerande maktkamp i Ogadenregionen

Under helgen har den etiopiska armén hamnat i strid med den lokala Liyu-milisen i staden Jigjiga. Armen ska enligt uppgifter ha skickats in för att understödja gripandet av regionens mångåriga president Abdi Iley.