Domen mot Wallin ingen backlash för ”#metoo”

Av | 10 december 2019

Kampen mot sexövergrepp är större än ett enskilt fall. Och den måste föras på ett rättssäkert vis.

Jag kan andas lite lättare av att Cissi Wallin döms för förtal. Inte för att jag vill ta ställning för eller emot någon av parterna utan för det helt orimliga att vi ska låta rättssystemet ersättas av digitala folkdomstolar.

Cissi Wallins kamp mot Fredrik Virtanens är inte synonymt med Metoo trots att hennes outande av honom var en av de starkaste svenska tändgnistorna. Vi kan inte låta deras fall symbolisera allt det som Metoo är och åstadkommit.

Det är inte en backlash för Metoo.

Den fortsatta kampen mot sexövergrepp och att förövare fälls i domstol måste fortsätta. Förtalsmålet mellan Walin och Virtanen får inte frånta Metoo all den kraft och pågående förändring som finns men utan en fällande dom i detta fall hade förtalslagstiftningen kunnat läggas ner.

Sexismen i alla branscher måste stoppas och vi måste fortsätta stödja en utveckling som vill motverka alla otidsenliga könsnormer som helt uppenbart fortsatt att existera i bransch efter bransch årtionden efter att de borde upphört.

Det starka fokuset på Wallin och Virtanen riskerar mer att förstöra allt som Metoo verkligen betytt än att stärka utvecklingen. Tingsrättens dom där Wallin döms för grovt förtal får inte leda till en sanning om att vi inte lever i en rättsstat.

För det gör vi.

Hur är det möjligt att man tänker så kortsiktigt och låter sig dras med i något som ytterst är mellan dem båda och bara dem båda samt rättssystemet?

Hade det varit en rättssäker och positiv utveckling att fria Wallin från förtal när det inte finns en dömd våldtäktsman? Ser man inte vilka dörrar till internetavgrunden som i så fall hade öppnats? Vi måste ha robusta rättssystem som skyddar oss alla för förtal online för det slagfältet utnyttjas redan på ett sätt som tystar människor och brännmärker dem för evigt. Och detta står inte i konflikt med rätten att berätta för sin närmaste krets, polisanmäla och driva sin kamp.

Förtalslagstiftningen behövs nu mer än någonsin när var och en av oss är en knapptryckning bort från digitala angrepp mot det vi upplever som orättvist. Parallella digitala rättssystem är oerhört skrämmande.

Det är oansvarigt att nu mitt i denna otroliga förändringsprocess skrika allt högra om hur rättsosäkert Sverige är.

Rättssystemet har sagt sitt. I såväl våldtäktsanmälan som förtalsmålet. Den polisanmälan som gjordes valde polisen att lägga ner efter en utredning. Det är hårt att säga det men Cissi Wallins och Fredrik Virtanens fall är nu deras ensak. Cissi Wallin gjorde ett smart och modigt val när hon valde att berätta om sina erfarenheter när Metoo briserade. Hon förstod också hur media hungrade efter ett svenskt Weinstenfall och klev ut i offentligheten med sin berättelse. Om det hade stannat där undrar jag om Virtanen polisanmält för förtal. Wallin har de senaste två åren fortsatt att uppmärksamma det mesta Virtanen gjort och med vilka han interagerat. Något som också alla hennes följare involverats i. Domen som föll igår koncentrerar sig på de inlägg i sociala medier runt tiden för avslöjandet. De anses publicerade men eftersom domen är villkorlig innebär det att om den typen av inlägg görs igen där Virtanen pekas ut som våldtäktsman kan de ligga till grund för ett nytt åtal. Och det är de här dimensionerna av digital förföljelse som det måste finnas skydd för.

Vi har ett väl fungerande svenskt rättssystem men det är inte alltid perfekt.

Det går av naturliga skäl aldrig att bygga rättssystem som är 100 procent vattentäta. Det hör just ihop med det faktum att vi är människor och därmed komplexa. Men steg för steg har det byggts och utvecklats i samklang med tiden för att skydda och hjälpa människor mot varandra och för att skipa rättvisa. Det är inte perfekt men det är det absolut bästa vi har att förhålla oss till. Tack och lov har vi kommit bort från ett pöbelvälde, religiösa doktriner eller att den som äger mest mark bestämmer över straffsatser.

Allt krut måste just därför läggas på att ständigt förbättra det rådande rättssystemet.

Metoo har på ett brutalt sätt tydliggjort att i frågan om sexbrott så har vågskålen oftare varit till förövarens fördel än offrets. Detta måste förändras, förbättras och anpassas efter tidens normer och värderingar.

Inget av det som skett i förtalsmålet mellan Virtanen och Wallin får stoppa det.

Vi är inte tystade.

Tvärtom.

Och kvinnor är inte rättslösa. De enda som vinner på att denna sanning får ett fäste är förövaren.

Förloraren är alla de som inte har en flock av hundratusentals följare. 

Foto: Wikipedia Commons/ Frankie Fouganthin och Nordiske Mediedager / Carl-Fredrik Hammersland

Av | 10 december 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om #metoo

Domen mot Wallin ingen backlash för ”#metoo”

Kampen mot sexövergrepp är större än ett enskilt fall. Och den måste föras på ett rättssäkert vis.

#deadline 4 084 Swedish journalists say ”Stop sexual harrassment in the media industry!” Here’s our story.

We are journalists. Our job is to scrutinize government, big corporations and wrong doings in society. We give a voice to the voiceless. We tell other people’s stories. We push power holders for truth and transparency.

Mediebranschen är fylld av sexism och trakasserier. Det är #deadline nu.

Sexismen och trakasserierna synliggörs i bransch efter bransch tack vare #metoo och nu är det...

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.