Dominica – förbjuder plast och frigolit

Av | 13 augusti 2018

Många länder har tagit upp kampen mot plastpåsar under det senaste året. Men ön Dominica tar det ännu längre och förbjuder nu alla engångsartiklar av plast och frigolit.

Dominica är känd som ”Karibiens naturö”.

Dominica är en republik inom Samväldet i Västindien och ligger mellan öarna Guadeloupe och Martinique

Den lilla ö-nationens beslut att förbjuda plastkoppar och matlådor av frigolit kommer att träda i kraft den första januari 2019.

Efter flera stormar under året har öns stränder varit täckta av plast som flutit i land från havet vilket lett till en debatt på ön.

Och det är inte bara i Västindien som diskussionen om plast rasar.  En nyligen genomförd studie i Storbritannien visade att användning av plastpåsar gått ner kraftigt efter att en skatt introducerades 2015. Även om produktionen av plast globalt ökat med 40 procent under de senaste tio åren så har nu företag som Starbucks och Disney meddelat att de inom kort kommer att sluta erbjuda sugrör av plast.

Frankrikes miljöminister flaggade också i våras för att införa höga böter för icke-återvinningsbar plast med målet att landet 2025 skulle vara fritt från engångsartiklar. Dessutom ska återvinningsbara produkter bli billigare i handeln.

Franska konsumenter har under våren genomfört flera ”plast attacker” där besökare på stormarknader efter att ha betalat dumpat förpackningar och plastlådor utanför affärerna.

Enligt ”Håll Sverige Rent” tar det ungefär 10–20 år för plastpåsar att sönderdelas till mikroplast, som i sin tur tar hundratals år innan de bryts ner.

Hela listan med föremål som förbjuds på Dominica är ännu inte publicerad, men enligt premiärminister Roosevelt Skerrit kommer den att innehålla: sugrör, engångstallrikar, knivar och gafflar samt muggar och matlådor av frigolit.

Av | 13 augusti 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Klimat

Kamp för överlevnad i klimatförändringens spår

Möt människorna vid klimatförändringens frontlinjer - som redan tvingats anpassa sig till extremt väder, förskjutna årstider och oförutsedda temperaturomslag. Ögonblicksbilder från den dagliga kampen för överlevnad - och en förevisning om hur svår utmaningen att anpassa sig till klimatförändringen kommer vara för de som redan nu är drabbade. 

Debatt: En grön energiomställning gör Europa säkrare

En omställning av den europeiska energipolitiken till 100 procent förnybart är nödvändigt både för att bromsa klimatförändringarna och för att vi ska lyckas bygga ett motståndskraftigt och tryggt Europa. Låt oss börja nu, det skriver Jakop Dalunde (mp) och Wanja Kaufmann (mp) i ett debattinlägg.

Danmark vill förbjuda bensinbilar

År 2030 ska försäljningen av nya bensin- och dieselbilar stoppas i Danmark, enligt den danska regeringen.

Jamaica förbjuder sugrör och frigolit

Den jamaicanska regeringen förbjöd i veckan engångsplastpåsar, sugrör och frigolit.