”Du får gömma korset”

Av | 5 juli 2017

Migrationsverkets handläggare uppmanade Josef att dölja sin religiösa tillhörighet och gömma det kors han fått från sin mamma. Han, och flera andra kristna afghaner, sitter frihetsberövade i väntan på deportering till Afghanistan – ett land där den som överger islam kan straffas med döden.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Två vakter har just slussat in Josef i ett minimalt besöksrum på migrationsverkets förvar i Märsta.  Han är klädd i fotbollsoverall och grå gympaskor.  Runt halsen bär han det träkors som han fick av sin mamma på sin tioårsdag i Afghanistan.

Josefs gode man Eva Östman och pastorn Lasse Levén har också slagit sig ner i varsin stol. Båda har länge jobbat aktivt för att Josef ska få stanna i Sverige. Trots det har han fått avslag i alla instanser och väntas bli tvångsutvisad till Kabul den 15 juli.

Enligt migrationsverket har han berättat alltför ”detaljfattigt” om livet i Afghanistan och, senare, i Iran dit han och brodern flydde efter att föräldrarna mördades när han var 10 år.

Trots att Josef har lämnat in ett antal skrivelser, och flera personer har vittnat om hans starka religiösa tro, anser myndigheten inte att Josef lyckats ”göra det sannolikt” att han kommer från en kristen familj, är djupt troende och riskerar livet om han utvisas till Afghanistan.

Lasse Levén, som leder den frikyrkoförsamling där Josef har varit medlem sedan ankomsten till Sverige för två år sedan, försöker ge honom tröst och inleder en bön. Med en hand på Josefs huvud förkunnar han att Jesus ger hopp och ”befriar de slagna och bundna”.

 

Pastorn Lasse Levén läser ur bibeln för Josef i förvaret i Märsta.

Josef kan inte förstå hur han ska kunna leva ett liv som kristen i den islamiska republiken Afghanistan. Han kommer troligen att uppfattas som en konvertit när han utvisas. Enligt svenska utrikesdepartementet är det inte ovanligt att de som lämnar islam bestraffas med döden i Afghanistan, oavsett om de övergår till att vara kristna, buddister eller ateister.

Vid ett tillfälle frågade Josef migrationsverkets handläggare om han förstod vad som skulle hända om han blev utvisad till Afghanistan. Handläggaren svarade så här:

– Inget kommer att hända dig, men du får gömma ditt kors, berättar Josef.

Under de långa förhören med Migrationsverket ombads Josef berätta om tiden i Iran där han hade blev misshandlad av sin arbetsgivare efter att denne hade fått syn på det träkors som han bar under sin tröja.

Av protokollet framgår det att Migrationsverkets handläggare då ifrågasatte hur Josef alls hade kunnat ha på sig korset ”i ett muslimskt land som Iran”.

– Jag vill kunna leva som en kristen. Det är min rätt men Migrationsverket vill att jag ska gömma mig för alltid, säger Josef.

 

Korset fick Josef av sin mamma den dagen han fyllde tio år. Strax därefter mördades båda föräldrarna.

Fallet med Josef är ett i raden där migrationsverket beslutat utvisa personer från religiösa minoriteter till Afghanistan. Förnärvarande är flera öppet kristna personer frihetsberövade i väntan på utvisning.

Många ensamkommande, som antingen har konverterat till kristendomen i Sverige, som är ateister, eller uppger sig tillhöra andra religiösa minoriteter, riskerar utvisning till Afghanistan.

Maria Powers, advokat i Malmö, har haft flera kristna klienter, och konvertiter som har riskerat utvisning till Afghanistan. Hon är kritisk till migrationsverkets hantering av religiösa minoriteter från Afghanistan.

– Teoretiskt sett råder religionsfrihet i Afghanistan men det är islam som styr och det finns ingen fungerande rättsskipning. Alla som avviker från normen, som är en ganska konservativ form av islam, löper risk att straffas, säger hon.

Enligt Maria Powers är den svenska lagen glasklar när det gäller troende personer som riskerar förföljelse på grund av sin religiösa åsikt om de utvisas – de har flyktingstatus och ska beviljas skydd. Den stora utmaningen ligger snarare i att de asylsökande måste göra sin berättelse ”sannolik” för Migrationsverkets handläggare.

– Migrationsverket är ökända föra att tillämpa ett för högt beviskrav, vilket de själva är medvetna om. Sannolikt är trots allt en ganska låg bevisgrad, bara 51 procent. Det ska vara mer sannolikt än inte men det behöver inte nå upp till att anses vara styrkt. Mellan dessa två beviskrav förvirrar sig en del handläggare och beslutsfattare, säger hon.

Så vad krävs då för att Migrationsverket ska bedöma en berättelse som sannolik?

– Man måste berätta på ett sammanhängande, detaljerat och självupplevt sätt. Först och främst ska Migrationsverket titta på den personliga berättelsen och se om den är trovärdig och kan läggas till grund för ett skyddsbehov. Berättelsen får inte strida mot något man känner till om landet och det får inte låta som någon annans berättelse, säger hon.

Enligt Maria Powers ska ingen som utvisas behöva dölja sin tro för att undvika förföljelse.

Det står tydligt i FN:s regelverk för asylärenden, och det finns prejudicerande rättsfall om det.

Hur påverkar då detta Josef i förvaret i Märsta? Kommer han kunna leva ut sin religion även om han utvisas till Afghanistan den 15 juli? Varken hans gode man Eva Östman, eller pastorn Lasse Levén tror det.

– Det är omänskligt det här. Han har ingenting i Afghanistan, han är inte därifrån. Det är fruktansvärt djävulskt, säger Lasse Levén.

 Josef oroar sig för sin taskira – den identitetshandling som alla måste ha i Afghanistan. I taskiran, som han kommer behöva skaffa sig vid ankomsten, står det vilken religion man tillhör. Så antingen får han ljuga och säga att han är muslim eller så kommer han att få betala ett högt pris för sin kristna tro.

 

”Du ska inte vara rädd”, predikar Lasse Levén för Josef.

Eva Östman, som har dokumenterat handläggning av hela Josefs ärende, har nu beslutat sig för att polisanmäla migrationsverkets högsta chef för övergrepp i rättssak. I anmälan skriver hon:

”Josef är bevisat och dokumenterat kristen och kan inte deporteras till Afghanistan”.

Innan migrationsverkets personal kommer in för att hämta Josef från besöksrummet inleder Lasse Levén en avslutande bön, tar tag i Josefs arm och predikar med ljudlig stämma.

– Du ska inte vara rädd. Jesus kommer att skydda dig. Jesus finns alltid hos oss, säger han.

 

Fotnot: Blankspot har sökt migrationsverket för att få en kommentar om utvisningarna av asylsökande från religiösa minoriteter. I ett skriftligt svar skriver verket bland annat att deras bedömning ”inte innebär att vi kan garantera att ingenting kommer att hända, sådana garantier kan ingen ge när det gäller någon form av säkerhet.” Här kan du läsa hela svaret från Migrationsverket.

Av | 5 juli 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Utvisningarna till Belarus fortsätter – trots oroligheterna

Stängda landsgränser till följd av coronapandemin har gjort att väntan blivit lång för många i förvar, men nu fortsätter utvisningarna, även till Belarus.

”En ny generation hazarer kräver sina rättigheter” – Dagbok från Kabul vecka 35.

Den här veckan tänkte jag skriva om historien. Om hazarernas historia. Från 1800-talet och fram tills idag. Men också om de nya proteströrelser bland hazarer som tar form.

”Äntligen regn!” – Dagbok från Kabul vecka 33.

Jag som skriver den här dagboken varje vecka heter Mohammad och utvisades 2019 från Sverige till Afghanistan. Jag skriver för att berätta om en verklighet som inte visas på tv.

Från hopp till förtvivlan – Dagbok från Kabul vecka 25

Flera parlamentariker kallar nu fredsprocessen för ett misslyckande och menar att den första tidens hopp nu förvandlats till förtvivlan.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.