Efter maktskiftet – nu återvänder flyktingarna

Av | 22 januari 2017

Bara ett par timmar efter att Gambias före detta president Yahya Jammeh flugits ut ur landet har flyktingarna börjat återvända. Och under eftermiddagen rullade Ecowas styrkor in i Banjul för att säkra staden inför president Barrow återkomst.

Den rostiga gamla färjan som sakta stävar in mot hamnen i Banjul har plats för 400 personer. Den är full. Redan innan den helt hunnit lägga till strömmar människor ut på bryggan, släpande på väskor, påsar, skottkärror och paket.

Aisha Kamara går åt sidan med sin syster och hennes barn, medan de väntar på resten av släktingarna. De var över tio personer som flydde Gambia för en vecka sedan.

– Det var svårt, vi fick bo hemma hos människor som vi inte kände, men de var så snälla mot oss. Nu vill jag bara ta en dusch och sova, säger hon.

28

Flera som flytt oroligheterna har idag återvänt över havet. Foto: Johan Persson

Över 40 000 gambier har flytt landet sedan det stod klart att den före detta presidenten Yahya Jammeh inte tänkte acceptera valförlusten. Men i går sattes han på ett plan till Ekvatorialguinea och därmed är den värsta krisen över. Nu skyndar många hem igen.

– Vi bodde hos min faster i Manduri, vi sov fem personer i varje säng och åt nästan ingenting. Jag är inte van att leva så, men nu är vi äntligen här igen, säger 18-åriga Fattoumatta Mahong innan hon springer mot en av de bussar som körts fram för att transportera människor från Banjul till staden Serrekunda.

26

18-åriga Fattoumatta Mahong återvände idag till Gambia. Foto: Johan Persson

Men utan regering och med presidenten i exil befinner sig Gambia ännu i ett maktvakuum. Utanför färjeterminalen råkar en grupp taxiförare i luven på varandra.

– Vi har fred nu, allt kommer att bli bra, fattar du inte det? skriker den ena.
– Det säger du, vänta du bara! Det är inte klart än! skriker den andra.

Ett par timmar senare rullar den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas trupper in i Banjul. Människor står längs med vägen och jublar och vinkar. Så snart staden anses säkrad kan president Adama Barrow återvända från den tillfälliga exilen i Dakar, har hans talesperson Halifa Sallah lovat.

Något datum eller klockslag ville han dock inte ge under en presskonferens på eftermiddagen.

– Men jag kan garantera att det kommer att ske förr, snarare än senare.

 

Text: Anna Roxvall Bild: Johan Persson.

Relaterat: Glädjescener när Gambias Jammeh lämnade landet

Relaterat: Efter 22 år ville folk ha förändring.

Relaterat: Gambias Jammeh avgick inatt

Relaterat: Har Gambias Yahya Jammeh avgått?

Relaterat: Fortsatt spänt vid Gambias gräns

Relaterat: Gambias nya president vädjar till arméns lojalitet

Relaterat: Flyktingström från Gambia

Relaterat: Blankspots utsända nekas inresa i Gambia.

**

Uppskattar du vår journalistik?  Stöd Blankspot så att vi kan fortsätta att rapportera. För att stödja just denna rapportering swisha till 123 554 35 41. Då får du också tillgång till reportagets Facebookgrupp ”Uppdrag: Gambia” och kan följa teamet bakom kulisserna och bidra med kunskap och frågor.

 

Läs: tidigare reportage av Anna Roxvall och Johan Persson för Blankspot från Burundi: Skymning över Bujumbura och ”Bujumbura Baby”

Titta: livesändning: Är Burundi på väg mot inbördeskrig?

Lyssna: Skymning över Bujumbura – som podd.

Av | 22 januari 2017

Stöd oss för mer journalistik

Vår journalistik är fri att läsa och byggs tillsammans med engagerade läsare. Men det kostar att göra journalistik.

Stöd oss genom att Swisha valfritt belopp till 123 554 35 41 eller genom att beställa en årsprenumeration.

Stöd oss genom att bli prenumerant

Köp boken Utvisad!

Sedan december 2016 har Blankspot tack vare ditt stöd kunnat bevaka de svenska tvångsutvisningarna av ensamkommande afghaner. Vi har kunnat göra det i ett nära samspel med er engagerade läsare.

Nu berättar vi om hur det är att jobba med deltagande journalistik på detta sätt. Samtidigt lyfter vi även fram några av de bästa reportagen från året som gått. Beställ boken "Utvisad" idag.

Artikeln fortsätter på Facebook

Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.

Till gruppen om Demokratirörelser