Efter reformerna – visselblåsaren återvänder

Av | 23 augusti 2018

De politiska omvälvningarna i Etiopien har tänt hoppet om en ny framtid för många exiletiopier. Abdullahi Hussein som valde att fly med filmade bevis på övergrepp i Ogadenregionen återvänder nu till hemlandet.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

Abdullahi Hussein jobbade sida vid sida med presidenten i Ogaden. Men när han insåg att regimen låg bakom folkmord, våldtäkter och tortyr hoppade han av – och flydde med filmbevis.

På flykt i Nairobi jagades han av agenter utsända av både den etiopiska regeringen och den regionale presidenten. Efter att ha lämnat materialet till SVT flydde han vidare till Sverige där han sökte asyl.

Abdullahi Hussein mottog 2014 Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas, med motiveringen: ”Med livet som insats smugglade han ut filmer som blottar diktaturens själ. Han visade världen att en enskild människas mod gör skillnad.”

Sedan dess har Abdullahi studerat SFI och även genomgått Hyper Islands utbildning som dataanalytiker. Vid sidan av sina studier har han rest runt och berättat om sina erfarenheter för Sveriges riksdag, FN-kommittéer i Genève, EU och den svenska regeringen. Under 2018 blev han svensk medborgare.

Men även i Stockholm har han eftersökts av etiopisk säkerhetstjänst och varit utsatt för hackerattacker av regimen, något som Blankspot kunde berätta om tidigare i år.

Under våren har en ny premiärminister inlett ett reformarbete i Etiopien. Och Abdullahis före detta arbetsgivare sitter i husarrest i väntan på rättegång.

Dokumentärfilmaren Andreas Rocksen som gjort två dokumentärer om Abdullahi Hussein skriver på sin Facebook-sida efter att ha följt visselblåsaren till Arlanda:

”Jag vet att det Abdullahi gjort har spelat roll för den positiva omvälvning som just nu sker i Etiopien. Avspänning och demokratisering sker i en rasande fart.”

Andreas Rocksen skriver att resan kom till efter att den nya reformvänlige premiärministern öppnat upp för exiletiopier och exilmedier att återvända till landet.

”Omar är störtad, sitter i husarrest och har att vänta en trolig rättegång för sina gruvliga brott. Någon behöver fylla det maktvakuum som uppstått. Då alla i den tidigare maktstrukturen varit delaktiga i president Omars välde krävs något nytt. ”

I morse landade Abdullahi Hussein i landet som han för sex år sedan flydde ifrån.

Hans första intryck är att det är mycket folk i rörelse och en hektisk stämning.

Texten uppdateras.

Foto: Melody Sundberg.

Av | 23 augusti 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Blankspots FAQ: Vad händer i fredspristagarens Etiopien?

Protesterna i Etiopien eskalerade efter mordet på sångaren Hachalu Hundessa. Men vad ligger bakom vreden och kommer Abiy Ahmed att rida ut krisen? Blankspot har sammanställt frågor och svar kring situationen.

Protester efter att musiker mördats i Etiopien

En av Etiopiens stora stjärnor är mördad. Haacaaluu Hundeessaas musik tonsatte den Oromorevolution som legat till grund för senaste årens omvälvningar i Etiopien. Nu på tisdagsmorgonen har mindre demonstrationer utbrutit och internet stängts ner av myndigheterna.

Etiopiens jättedamm nu en fråga för säkerhetsrådet

Spänningen stiger mellan Egypten och Etiopien över Afrikas största dammbygge när nu Egypten återigen ber säkerhetsrådet att ta upp frågan om GERD-dammen i vad som ses som en diplomatisk eskalering av konflikten om Nilens vatten.

Är mer nationalism svaret på Etiopiens kris?

Coronapandemin har fått de etiopiska myndigheterna att skjuta fram valet på obestämt tid. Tills vidare styr premiärministern och hans parti, Prosperity Party, landet. Något som väckt kritik men också förståelse bland landets oppositionsgrupper. Belete Molla som är nytillträtt ordförande för National Movement of Amhara (NaMA) menar i en intervju med Blankspot att det är klokt att inte byta regering mitt i krisen.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.