Efter reformerna – visselblåsaren återvänder

Av | 23 augusti 2018

De politiska omvälvningarna i Etiopien har tänt hoppet om en ny framtid för många exiletiopier. Abdullahi Hussein som valde att fly med filmade bevis på övergrepp i Ogadenregionen återvänder nu till hemlandet.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

Abdullahi Hussein jobbade sida vid sida med presidenten i Ogaden. Men när han insåg att regimen låg bakom folkmord, våldtäkter och tortyr hoppade han av – och flydde med filmbevis.

På flykt i Nairobi jagades han av agenter utsända av både den etiopiska regeringen och den regionale presidenten. Efter att ha lämnat materialet till SVT flydde han vidare till Sverige där han sökte asyl.

Abdullahi Hussein mottog 2014 Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas, med motiveringen: ”Med livet som insats smugglade han ut filmer som blottar diktaturens själ. Han visade världen att en enskild människas mod gör skillnad.”

Sedan dess har Abdullahi studerat SFI och även genomgått Hyper Islands utbildning som dataanalytiker. Vid sidan av sina studier har han rest runt och berättat om sina erfarenheter för Sveriges riksdag, FN-kommittéer i Genève, EU och den svenska regeringen. Under 2018 blev han svensk medborgare.

Men även i Stockholm har han eftersökts av etiopisk säkerhetstjänst och varit utsatt för hackerattacker av regimen, något som Blankspot kunde berätta om tidigare i år.

Under våren har en ny premiärminister inlett ett reformarbete i Etiopien. Och Abdullahis före detta arbetsgivare sitter i husarrest i väntan på rättegång.

Dokumentärfilmaren Andreas Rocksen som gjort två dokumentärer om Abdullahi Hussein skriver på sin Facebook-sida efter att ha följt visselblåsaren till Arlanda:

”Jag vet att det Abdullahi gjort har spelat roll för den positiva omvälvning som just nu sker i Etiopien. Avspänning och demokratisering sker i en rasande fart.”

Andreas Rocksen skriver att resan kom till efter att den nya reformvänlige premiärministern öppnat upp för exiletiopier och exilmedier att återvända till landet.

”Omar är störtad, sitter i husarrest och har att vänta en trolig rättegång för sina gruvliga brott. Någon behöver fylla det maktvakuum som uppstått. Då alla i den tidigare maktstrukturen varit delaktiga i president Omars välde krävs något nytt. ”

I morse landade Abdullahi Hussein i landet som han för sex år sedan flydde ifrån.

Hans första intryck är att det är mycket folk i rörelse och en hektisk stämning.

Texten uppdateras.

Foto: Melody Sundberg.

Av | 23 augusti 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Etiopiens premiärminister vill se ökat svenskt engagemang

Anders Österberg (s) har under flera år arbetat med att i och utanför Riksdagen sätta strålkastarljuset på situationen för de mänskliga rättigheterna i Etiopien. Nu är han tillbaka i Sverige efter att som första svenska politiker ha träffat landets nya premiärminister Abiy Ahmed på plats i Addis Abbeba.

Kalityfonden har uppfyllt målet

Styrelsen för Kalityfonden har beslutat att avveckla fonden, då den anses ha uppfyllt sitt syfte. Sedan starten har över en miljon kronor betalats ut. Men nu sitter ingen journalist längre fängslad i Kalityfängelset.

Etiopiens före detta kommunikationsminister Bereket Simon arresterad

Enligt tidningen Addis Standard greps i morse en av veteranerna i etiopisk politik, den före detta ministern Bereket Simon, anklagad för korruption.

ONLF lämnar Eritrea

Soldater ur väpnade rebellgruppen ONLF (Ogaden National Liberation Front) återvände i veckan till Ogadenregionen från dess baser i Eritrea. Det rapporterar den etiopiska statsradion Fana.