Efter reformerna – visselblåsaren återvänder

Av | 23 augusti 2018

De politiska omvälvningarna i Etiopien har tänt hoppet om en ny framtid för många exiletiopier. Abdullahi Hussein som valde att fly med filmade bevis på övergrepp i Ogadenregionen återvänder nu till hemlandet.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

Abdullahi Hussein jobbade sida vid sida med presidenten i Ogaden. Men när han insåg att regimen låg bakom folkmord, våldtäkter och tortyr hoppade han av – och flydde med filmbevis.

På flykt i Nairobi jagades han av agenter utsända av både den etiopiska regeringen och den regionale presidenten. Efter att ha lämnat materialet till SVT flydde han vidare till Sverige där han sökte asyl.

Abdullahi Hussein mottog 2014 Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas, med motiveringen: ”Med livet som insats smugglade han ut filmer som blottar diktaturens själ. Han visade världen att en enskild människas mod gör skillnad.”

Sedan dess har Abdullahi studerat SFI och även genomgått Hyper Islands utbildning som dataanalytiker. Vid sidan av sina studier har han rest runt och berättat om sina erfarenheter för Sveriges riksdag, FN-kommittéer i Genève, EU och den svenska regeringen. Under 2018 blev han svensk medborgare.

Men även i Stockholm har han eftersökts av etiopisk säkerhetstjänst och varit utsatt för hackerattacker av regimen, något som Blankspot kunde berätta om tidigare i år.

Under våren har en ny premiärminister inlett ett reformarbete i Etiopien. Och Abdullahis före detta arbetsgivare sitter i husarrest i väntan på rättegång.

Dokumentärfilmaren Andreas Rocksen som gjort två dokumentärer om Abdullahi Hussein skriver på sin Facebook-sida efter att ha följt visselblåsaren till Arlanda:

”Jag vet att det Abdullahi gjort har spelat roll för den positiva omvälvning som just nu sker i Etiopien. Avspänning och demokratisering sker i en rasande fart.”

Andreas Rocksen skriver att resan kom till efter att den nya reformvänlige premiärministern öppnat upp för exiletiopier och exilmedier att återvända till landet.

”Omar är störtad, sitter i husarrest och har att vänta en trolig rättegång för sina gruvliga brott. Någon behöver fylla det maktvakuum som uppstått. Då alla i den tidigare maktstrukturen varit delaktiga i president Omars välde krävs något nytt. ”

I morse landade Abdullahi Hussein i landet som han för sex år sedan flydde ifrån.

Hans första intryck är att det är mycket folk i rörelse och en hektisk stämning.

Texten uppdateras.

Foto: Melody Sundberg.

Av | 23 augusti 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Strömavbrott – ett växande problem i Etiopien

För en vecka sedan införde den etiopiska regeringen elransonering på nationell nivå på grund av vattenbristen i Gibe III, ett av landets stora vattenkraftverk. Det rapporterar den lokala journalisten Hiwot Abebe från Etiopien.

Bokförsäljarna på gatan

I texten "Bokförsäljarna på gatan" som tidigare publicerats på Dissidentbloggen skriver journalisten Mohammed Selman om bokens och litteraturens sprängkraft i ett land där yttrandefriheten lever under ständigt hot.

Reeyot Alemu: ”Ingen riktig ljusning i Etiopien”

Reeyot Alemu är en prisbelönt etiopisk journalist som 2011 dömdes till fängelse, anklagad för ”terrorism”. Hennes brott var att hon hade skrivit kritiska texter om politiska och sociala frågor, med fokus på fattigdom och jämlikhet. Hon satt fängslad i fem år i det ökända Kality-fängelset. Här skriver hon om utmaningarna som väntar Etiopien den närmaste tiden.

Lång väg kvar innan journalistiken kan blomstra

Den etiopiska regeringen slog nyligen på stort i media för att fira premiärministern Abiy Ahmeds första år vid makten. Flera reformer har gynnat yttrandefriheten – men mycket finns en del kvar att göra, det skriver den etiopiska journalisten Yohannes Asresu i en analys.