Efter sanktionerna – första gruppresan till Eritrea

Av | 7 januari 2019

FN:s säkerhetsråd enades under hösten om att upphäva sanktionerna mot Eritrea. Tidigare i somras slöts även ett fredsavtal mellan Eritrea och Etiopien som blev slutet på en 20 år lång konflikt. Tövädret på Afrikas Horn har nu lett till den första gruppresan till landet på över tjugo år.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Eritrea

I början på 1990-talet gjorde Monica Nordenwald sin första resa genom Afrika, landvägen från Eritrea till Sydafrika. Nu leder hon den första gruppresan på tjugo år till just Eritrea.

Varför erbjuder ni på ”Världens resor” den här resan nu?

​– Vi arrangerar redan nu resor till Etiopien som är mycket uppskattade och har en tid tittat på möjligheterna att kunna kombinera det med Eritrea som skulle bli ett fint komplement för att se mer av regionen. Så vi börjar nu med att erbjuda en resa till Eritrea. Om den blir uppskattad hoppas vi att framöver kunna ha en resa som tar resenärerna landvägen mellan Etiopien och Eritrea, säger Monica Nordenwald som är färdledare för gruppresan i oktober.

Vad ser du själv mest fram emot att uppleva?

​– Jag var i Eritrea första gången 1994 med flera efterföljande resor och senast 2017. Jag har länge drömt att få genomföra en gruppresa som ger en möjlighet att träffa detta trevliga folk med god matkultur, spännande natur och landskap från Asmaras höjder ner till Massawas kust. Det är också för många en lite okänd och spännande region att åka till. Utifrån att de första människorna på jorden levde i den här regionen, historiska monument, landets mycket intressanta kulturarv som enligt UNESCO utgör ”unika exempel på tidig modernistisk urbanism i början av 1900-talet i en afrikansk kontext”. Nytt och spännande blir även för mig att övernatta på en av öarna i Dahlak-arkipelagen som är en vulkanisk ögrupp i Röda havet, säger Monica.

Det är första gruppresan till Eritrea på 20 år. Vad hoppas du att den ska leda till? 

– Eritrea är ett av världens fattigaste länder men har nu äntligen en möjlighet att visa upp sina skatter. Nu när FN släppt på sina sanktioner och presidenterna i Eritrea och Etiopien vill samarbeta igen är turism ett bra sätt att stödja landets ekonomi. Sverige har också en stark koppling till Eritrea från att svenska missionärer arbetat och levt i landet. Det var också ett stort engagemang i olika grupper i Sverige under det 30 åriga befrielsekriget mellan Eritrea och Etiopen. Många har fått vänner och kollegor med de flyktingar som kommit till Sverige i olika perioder. Här på ”Världens resor” har en av ägarna varit jobbmentor till en nyanländ eritreansk pojke. Så det finns olika vinklar till varför man kan ha ett intresse för att delta på den här resan, berättar Monica.

Monica Nordenwald leder gruppresan till Eritrea.

Eritrea är ju ett land utan privat press där journalister sitter fängslade. Hur förhåller man sig till det som arrangör? 

– Självklart är det viktigt att vara öppen med rådande förhållanden. Vi har rest till andra länder, till exempel Burma, under tidigt 2000-tal när militärjuntan var än mer strikt än i dag. Det kändes alltid både viktigt och riktigt att vara på plats där vi tror att vi kunde bidra till att folk kände sig mindre isolerade från omvärlden. Därtill skapar möten både förståelse och i viss mån kan det också bidra till att det kommer in pengar på lokal nivå. Bojkott kan vara ett sätt för att markera men vi väljer istället att skapa möten i alla dess former. De som åker med oss får med sig intryck och information som ökar kunskapen om landets situation. Vilket är viktigt för fortsatt dialog och samarbete, tror Monica.

Av | 7 januari 2019

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Eritrea

Efter sanktionerna – första gruppresan till Eritrea

FN:s säkerhetsråd enades under hösten om att upphäva sanktionerna mot Eritrea. Tidigare i somras slöts även ett fredsavtal mellan Eritrea och Etiopien som blev slutet på en 20 år lång konflikt. Tövädret på Afrikas Horn har nu lett till den första gruppresan till landet på över tjugo år.

Säkerhetsrådet röstar om sanktionerna mot Eritrea

I dag röstar säkerhetsrådet om en resolution som innebär att sanktionerna mot Eritrea lyfts. Beslutet beskrivs som historiskt och många hoppas att det ska bidra till att den positiva utvecklingen i regionen fortsätter i samma takt.

FN planerar att häva sanktionerna mot Eritrea

Omvärlden har i flera år upprätthållit sanktioner mot Eritrea, eftersom landet anklagats för att ha finansierat terrorgruppen al-Shabaab. Men om ett resolutionsförslag från Storbritannien röstas igenom hävs de den 14 november i år.

Ny bok av Martin Schibbye: Jakten på Dawit

Nu på lördag 27 oktober, fyller Dawit Isaak 54 år. Under nästan en tredjedel av den tiden har han suttit inlåst i ett eritreanskt fängelse. Martin Schibbye skriver nu en bok om Eritrea och Dawit Isaak som kommer ut nästa år. Varför en bok just nu?