Efter sanktionerna – första gruppresan till Eritrea

Av | 7 januari 2019

FN:s säkerhetsråd enades under hösten om att upphäva sanktionerna mot Eritrea. Tidigare i somras slöts även ett fredsavtal mellan Eritrea och Etiopien som blev slutet på en 20 år lång konflikt. Tövädret på Afrikas Horn har nu lett till den första gruppresan till landet på över tjugo år.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Eritrea

I början på 1990-talet gjorde Monica Nordenwald sin första resa genom Afrika, landvägen från Eritrea till Sydafrika. Nu leder hon den första gruppresan på tjugo år till just Eritrea.

Varför erbjuder ni på ”Världens resor” den här resan nu?

​– Vi arrangerar redan nu resor till Etiopien som är mycket uppskattade och har en tid tittat på möjligheterna att kunna kombinera det med Eritrea som skulle bli ett fint komplement för att se mer av regionen. Så vi börjar nu med att erbjuda en resa till Eritrea. Om den blir uppskattad hoppas vi att framöver kunna ha en resa som tar resenärerna landvägen mellan Etiopien och Eritrea, säger Monica Nordenwald som är färdledare för gruppresan i oktober.

Vad ser du själv mest fram emot att uppleva?

​– Jag var i Eritrea första gången 1994 med flera efterföljande resor och senast 2017. Jag har länge drömt att få genomföra en gruppresa som ger en möjlighet att träffa detta trevliga folk med god matkultur, spännande natur och landskap från Asmaras höjder ner till Massawas kust. Det är också för många en lite okänd och spännande region att åka till. Utifrån att de första människorna på jorden levde i den här regionen, historiska monument, landets mycket intressanta kulturarv som enligt UNESCO utgör ”unika exempel på tidig modernistisk urbanism i början av 1900-talet i en afrikansk kontext”. Nytt och spännande blir även för mig att övernatta på en av öarna i Dahlak-arkipelagen som är en vulkanisk ögrupp i Röda havet, säger Monica.

Det är första gruppresan till Eritrea på 20 år. Vad hoppas du att den ska leda till? 

– Eritrea är ett av världens fattigaste länder men har nu äntligen en möjlighet att visa upp sina skatter. Nu när FN släppt på sina sanktioner och presidenterna i Eritrea och Etiopien vill samarbeta igen är turism ett bra sätt att stödja landets ekonomi. Sverige har också en stark koppling till Eritrea från att svenska missionärer arbetat och levt i landet. Det var också ett stort engagemang i olika grupper i Sverige under det 30 åriga befrielsekriget mellan Eritrea och Etiopen. Många har fått vänner och kollegor med de flyktingar som kommit till Sverige i olika perioder. Här på ”Världens resor” har en av ägarna varit jobbmentor till en nyanländ eritreansk pojke. Så det finns olika vinklar till varför man kan ha ett intresse för att delta på den här resan, berättar Monica.

Monica Nordenwald leder gruppresan till Eritrea.

Eritrea är ju ett land utan privat press där journalister sitter fängslade. Hur förhåller man sig till det som arrangör? 

– Självklart är det viktigt att vara öppen med rådande förhållanden. Vi har rest till andra länder, till exempel Burma, under tidigt 2000-tal när militärjuntan var än mer strikt än i dag. Det kändes alltid både viktigt och riktigt att vara på plats där vi tror att vi kunde bidra till att folk kände sig mindre isolerade från omvärlden. Därtill skapar möten både förståelse och i viss mån kan det också bidra till att det kommer in pengar på lokal nivå. Bojkott kan vara ett sätt för att markera men vi väljer istället att skapa möten i alla dess former. De som åker med oss får med sig intryck och information som ökar kunskapen om landets situation. Vilket är viktigt för fortsatt dialog och samarbete, tror Monica.

Av | 7 januari 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Eritrea

Poddtips: Fallet Dawit Isaak – med Martin Schibbye

Martin Schibbye gästade nyligen Benjamin Elfors podd "Kunskap bit för bit" för ett samtal om reportageboken "Jakten på Dawit".

Dykinstruktören som drömmer om en verklig fred med Etiopien

Freden väckte drömmen hos Raesi Belayom om att kunna börja arbeta fullt ut som dykinstruktör i egen regi. Men än så länge förblir drömmen just en dröm.

Lång väg kvar mot en verklig fred

Årets fredspris till Etiopiens Abiy Ahmed har väckt hopp i regionen. Men i Eritrea syns ännu inga tecken på någon förändring.

Hallå där Donald Boström: hur är det att ställa ut i Asmara?

Fredagen den 22 november invigs en utställning i Asmara med fotografen och journalisten Donald Boströms...

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.