”En annorlunda sommar” – Dagbok från Kabul vecka 27

Av | 13 juli 2020

Att det nu är sommar märks inte minst av att man kan se nya frukter på marknaden i Kabul. Men säkerhetssituationen fortsätter att förvärras. det skriver Mohammad om i veckans dagbok.

Jag har aldrig tidigare upplevt att det regnat på sommaren i Kabul. Det kom ett spöregn och sedan blev himlen klar. I vår har det varit otroligt bra väder i hela Afghanistan, speciellt i Kabul.

Men när säkerheten i landet är dålig, så det spelar ingen roll vilket väder man har.

Den här gången ska jag skriva om säkerhet och även om det dagliga livet i Kabul.

För tillslut dör vi, en i taget. Många familjer har någon familjemedlem som blivit offer för kriget. 

Att det nu är sommar märks inte minst av att man kan se alla nya frukter på marknaden: aprikoser och olika sorters meloner, galiamelon, grodskinnsmelon, honungsmelon, nätmelon, flera sorters vattenmelon, och så päron, bananer, mullbär, äpple, kaki, kiwi och olika sorters vindruvor.

Men man får inte göra vin i Afghanistan.

Det finns många olika gurkor. Och mycket annat som jag inte kan namnet på, inte på något språk. 

Vissa frukter kostar ganska mycket här men andra är så billiga. Vissa kan man spara bara en kort period och de kommer att mogna. I Afghanistan kan vi inte spara frukter i kylen, här finns heller inga kyllager och vi exporterar våra frukter, främst till Pakistan, när det är sommar och vår.

När det blir vinter så köper vi tillbaka samma frukt, för dubbelt så mycket pengar, genom att importera den från av Pakistan.

Om det fortsätter så är det inget som gynnar för Afghanistan, som bara minskar sin ekonomi istället för att öka den. Det kostar många miljarder dollar att kriga för staten med talibanerna och andra grupper. Om alla dessa pengar skulle användas till byggande och utveckling, så skulle Afghanistan bli finare än Dubai. 

**

Efter fredsavtalet mellan USA och talibanerna så har misshandel, stöld, mord och terrordåd ökat. Många barn blir offer för talibanernas bomber och många civila förlorar sina liv i deras attacker.

Talibanerna vill inte sluta kriget.

De fortsätter att ta afghanska liv och under de senaste fem månaderna har de dödat 2500 civila i Afghanistan. Många tusen soldater har också dött i talibanernas attacker. 

Barnen i Afghanistan brukar gå ut på kullar och höjder för att leka, men där sprängs de ibland av talibanernas bomber. Många civila dör när de sitter i bilen, av bomber som talibaner placerat vid vägarna. De sätter ofta bomber vid vägar i områden där soldaterna åker, men de flesta som förlorar sina liv är ändå barn och civila.

6 personer dödades och 13 skadades när de körde till en by i Ghazni-provinsen, där det finns mycket krig och många civila dör i talibanernas attacker. Regeringen orkar inte kriga mot terrorister i Ghazni-provinsen, så många civila är rädda och måste följa talibanernas regler, ingen vågar gå i skolan. Om det fortsätter så tar snart Talibanerna makten över Ghazni. Och det är inte lätt att följa talibanernas lagar. 

I deras lag står det att skolan är förbjuden, speciellt för tjejer.

I deras lag står det att man måste be 5 gånger om dagen och på rätt tidpunkt.

I deras lag står det att det är förbjudet för kvinnor att synas på marknaden eller ute på en plats där det finns män.

I deras lag står det att om en tjej blir kär i en kille, så måste de dö ifall de skulle vara tillsammans innan de gifter sig. Om paret syns tillsammans eller har kontaktat innan giftermålet, så straffas de med döden. Flera talibaner kommer och kastar stenar på båda tills de dör. 

Många i Afghanistan lever på det sättet och mänskliga rättigheter följs inte alls. Organisationer som jobbar för mänskliga rättigheter är oroliga på grund av alla brott mot de grundläggande mänskliga rättigheterna. 

Under de senaste dagarna har många dödats, ett av dåden var i Samangan där 11 personer dödades och 65 personer skadades. Bland de skadade har många dött, så dödsantalet ökar på sjukhusen i Samangan. 

Det är så komplicerat att regeringen släpper ut talibaner ur fängelserna och sedan tittar på när talibanerna dödar civila och barn. De senaste 5 månaderna har talibanerna dödat ungefär 4000 tusen civila och soldater. 

Frågan är, när man söker asyl i ett land – hur kan Afghanistan då anses säkert?

Jag förstår inte varför afghanska liv inte är värda mer.

Och jag förstår inte heller, hur Afghanistan kan betraktas som säkert.

De senaste dagarna har vägarna som sammanbinder Kabul med andra provinsen blivit osäkra. Många bussar stoppas och talibanerna undersöker passagerarna. Många har dödats på vägarna och många har kidnappats. När en person har en kopia på sin Tazkira (afghansk ID-handling) så dödar talibanerna personen för att de tror att den röstat på regeringen. Och de dödar passagerare på grund av mycket annat. 

Ingenstans är det säkert och många är oroliga över Afghanistans framtid. 

**

Jag vill tacka alla er som läser Dagboken och vill gärna höra era idéer och frågor om vad jag ska jag skriva mer om i nästa inlägg. 

Av | 13 juli 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Dagbok

”IS-fångar har rymt från fängelset” – Dagbok från Kabul vecka 30.

"Fred är vad alla drömde om. Men nu pratas det om att det är fred och det är värre än någonsin," skriver Mohamed i veckans dagbok.

”Istället för att resa till Mecka borde fler hjälpa sina grannar” – Dagbok från Kabul vecka 29.

Snart firas Eid i Afghanistan, precis som i många andra muslimska länder. I dag ska jag skriva om en tradition, som det kanske är roligt att få veta mer om.

”Mammorna blir sjuka av sorg” – Dagbok från Kabul vecka 28.

I veckan som gick hände något väldigt sorgligt. Ett sextiotal personer drunknade när de skulle ta sig till Turkiet, av dem var 34 flyktingar från Afghanistan. Det skriver Mohammad om i veckans dagbok.

”En annorlunda sommar” – Dagbok från Kabul vecka 27

Att det nu är sommar märks inte minst av att man kan se nya frukter på marknaden i Kabul. Men säkerhetssituationen fortsätter att förvärras. det skriver Mohammad om i veckans dagbok.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.