En av de utvisade slogs av svensk vakt på planet

Av | 16 december 2016
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

I tisdags landade gruppen med afghaner som utvisades i Kabul. Vid ankomsten uppstod handgemäng mellan de svenska vakterna och en av de utvisade. 

Blankspot har fått kontakt med Mustafa Nauibi, en av de afghaner som utvisades i måndags och sattes på ett chartrat flygplan till Kabul. Han berättar att handgemäng uppstod vid ankomsten till Kabul.

– Under resan fick vi inte gå på toaletten och inte kissa med stängd dörr. Dörren var öppen och två vakter tittade på en hela tiden. Då blev en av oss arg. När han skulle lämna planet slog han till vakten som tittat på honom när han skulle kissa, då slog vakten tillbaka, berättar Mustafa Nauibi.

Redan under resan blev det en spänd stämning mellan vakterna och de utvisade afghanerna.

– Du vet det var så många vakter vi kunde inte gör någonting. Vi var rädda för våra liv. Vi lämnade ett tryggt land i måndags och flera skrek ”jag vill inte åka till Kabul” och då handfängslades de med händerna bakom ryggen. Jag ville skrika men kunde inte eftersom jag inte ville bli bojad, säger han.

Vad hände när ni landade?

– Det var otroligt många vakter, men vi ville inte ämna flygplanet. Då kom Afghansk polis och sa att ni måste lämna planet nu vi har ett avtal med Sverige om att ta emot er. Vi vill inte höra något snack om ni inte vill kliva av. En av dem som vägrade slogs i ansiktet av polisen, då lämnade han flygplanet.

Hur mår du idag?

– Jag mår inte bra. Jag är sjuk och dålig i magen. Situationen här är en helt annan. Allting är konstigt. Vädret är konstigt. Säkerheten är annorlunda. Jag vet inte var jag ska börja…

Vad gör du nu?

– Jag ligger i ett rum hos en person och jag kan stanna har ett par dagar, sedan måste jag hitta någonstans att bo. Jag är sjuk. Här är svårt att få någon att ta emot mig, det handlar ju inte om att bo någonstans i ett par dagar. Utan om framtiden, säger han.

Fram till den 20 oktober gick Mustafa i skolan i Vänersborg och tränade brottning med Örgryte fem dagar i veckan. Nu sitter han i ett land där han inte har någon släkt och vet inte var han ska ta vägen?

– Jag förstår inte heller varför jag skickats hit. Jag är svensk, jag pratar svenska jag har tagit medaljer som brottare i Kållered. Jag förstår det inte. Jag gick på gymnasiet, här finns ingen som jag kan prata med om hur jag känner mig. Jag bodde som en son i svensk familj och kan baka bullar och kladdkaka, här är det ingen som äter bullar eller kladdkakor. Jag är anpassad till Sverige och jag är rädd att förlora mitt svenska språk när jag inte kan lyssna på svensk radio längre, säger han.

Är du rädd där du är nu?

– Jag har aldrig i mitt liv vart i Kabul. Men det är lite säkrare här än på landsbygden. Men jag känner ingen här, säger han.

Vad vill du säga till alla som följer och som berörts av dit öde?

– Jag vill säga tusen tack till alla som skickar kärlek och jag vet att min svenska familj finns där för mig. De säger att de aldrig kommer glömma mig och alltid ska kämpa för mig. Men jag förstår inte, i torsdags kom ett besked från Migrationsverket om att situationen i landet hade förvärrats, det gav mig hopp och sedan skickar de ändå iväg mig. Men jag är inte arg eller sur på de som bestämmer. Jag vet att många önskar från hjärtat att jag skulle fått stanna och min framtid finns i Sverige, säger Mustafa Nauibi.

**

Läs mer: I morgon är jag död – journalist utvisas till Afghanistan. 

Läs mer: Utvisningen av Kahn stoppad. 

Läs mer: Uppdrag: Afghanistan 

Läs mer: Talibanerna dödshotade journalisten Khan.

**

Följ Uppdrag Afghanistan:

 

Det sista dygnet har över 2 500 personer bidragit till att vi ska kunna ta fram journalistik om Afghanistan genom att swisha till oss. Fortsätt stödja just denna satsning på en migrationskorrespondent genom att swisha till 123 554 35 41 (glöm ej att ange mailadress och märk bidraget med Afghanistan) eller sätta in valfritt belopp här. Bankgironumret är 640-8835.

Blankspots redaktion hade under gårdagen möte med det tänkta teamet och de kommer att resa så fort det är möjligt med avseende på visum och säkerhetsförberedelser.

Under tiden så har vi startat en grupp för reportaget ”Uppdrag Afghanistan” där ni alla kan bidra med er kunskap och följa reportageteamets arbete. Gå med i gruppen redan nu.

Av | 16 december 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan

”Livet blir aldrig detsamma” – Dagbok från Kabul vecka 19

Ni kanske tänker att detta var ännu ett attentat i Kabul, där det sker så ofta. Vi som bor här ser det inte så. Detta var något oerhört, skriver Mohammad i veckans dagbok.

Attack på förlossningsklinik i Kabul

Sjukhuset i Dasht-e-Barchi attackerades i dag av beväpnade män. Minst 13 personer har dödats, varav två var spädbarn.

”En blodig vecka där freden känns långt borta” – Dagbok från Kabul vecka 18

"Den här veckan finns det hur mycket som helst att skriva om all terror och elände som drabbat Kabul och andra provinser," skriver Mohammad i veckans dagbok.

”En ansiktsmask är dyrare än två bröd.” – Dagbok från Kabul vecka 18

De som inte har pengar, kommer de att köpa en mask? De föredrar så klart att köpa två bröd istället, skriver Mohammad i veckans dagbok.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.