”En blodig vecka där freden känns långt borta” – Dagbok från Kabul vecka 18

Av | 12 maj 2020

”Den här veckan finns det hur mycket som helst att skriva om all terror och elände som drabbat Kabul och andra provinser,” skriver Mohammad i veckans dagbok.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Det här är min dagbok från Kabul.

Den här veckan finns det hur mycket som helst att skriva om all terror och elände som drabbat Kabul och andra provinser. 

Ni har säkert redan sett det på nyheterna hur afghaner dör på olika sätt. Jag tänkte berätta om några av de människorna. 

Veckan började med att en 50 personer stor grupp flyktingar som var på väg till Iran drunknade. Bland dem fanns personer som utvisats från Sverige. 

Nu är de som överlevde på ett sjukhus i Iran med allvarliga skador. De som överlevde berättade att för att komma till Iran måste man passera gränsen vid Herat. En bro går över floden och när de var på väg överbron började polisen som vaktar gränsen att skjuta. En del föll i floden under tumultet och andra kastades i. Det finns uppgifter om att 23 personer ska ha dött. 

I tisdags skedde ännu en attack på en plats där människor kommer för att få hjälp. Ett sjukhus angreps. Istället för att lämna sjukhuset friska eller med sina nyfödda barn så dog många istället i attacken. 

Minst 13 personer dödades på sjukhuset Dasht-e-Barchi, varav två var spädbarn.

Sjukhuset som drivs av Läkare utan gränser ligger beläget i ett av Kabuls fattigare områden som i stor uträckning bebos av den etniska minoriteten hazarer. 

Attacken inleddes kring tiotiden på förmiddagen och avslutades efter lunch. Angriparna var utkläda till poliser och lyckades på så sätt ta sig in på sjuhuset.  

Inne på sjukhuset Dasht-e-Barchi finns även en förlossningsklinik och bland de skadade finns både nyfödda barn och personer som nyss fött barn. 

Vem dödar ett barn som är tre timmar gammalt? Vad hade det barnet gjort för fel?

Det är ännu oklart vem som ligger bakom attacken och talibanerna har tagit avstånd från den.

Men många pratar om att i februari kom USA och talibanerna överens om ett fredsavtal som också innehöll en fångutväxling som resulterade i att tusentals fängslade talibaner skulle släppas. 

Avtalet skulle sätta stopp för den 18 år långa kriget som orsakat tiotusentals civila människors död.  

Men så har det inte blivit. 

Ända sedan överenskommelsen mellan USA och talibanerna har också terrorgruppen IS försökt fylla det tomrummet och ta talibanernas plats. 

Även i Nangarhar provinsen angrep terrorister en begravning. Självmordbombare tog sin i i begravningsföljet och dödade 23 personer och skadade 55 personer. Ytterligare en bom smällde i Khost och dödade och skadade 14 personer.

Ännu ett tecken på att freden är långt borta.

Det ser inte heller ut som om situationen blir bättre. Tvärtom. Afghanistan har nu också gripit några av IS ledare i landet och det kan vara en orsak till att gruppen hämnas i Kabul och i andra delar av landet. 

Sedan ska man inte heller glömma alla de som dör av hunger.  

En fråga vi som utvisats hit ställer oss varje dag är vart ska vi bo? Var i landet är det säkert? Jag vill gärna att någon visar oss var vi kan bi i fred. 

**

Läs alla Mohammeds tidigare dagboksanteckningar här.

I kategorin ”röster” ger inbjudna skribenter perspektiv på frågor som rör Blankspots bevakningsområden. Följ arbetet med att bevaka Afghanistan i vår facebookgrupp ”Uppdrag: Afghanistan”. 

Av | 12 maj 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan Allt om Dagbok

”Istället för att resa till Mecka borde fler hjälpa sina grannar” – Dagbok från Kabul vecka 29.

Snart firas Eid i Afghanistan, precis som i många andra muslimska länder. I dag ska jag skriva om en tradition, som det kanske är roligt att få veta mer om.

”Mammorna blir sjuka av sorg” – Dagbok från Kabul vecka 28.

I veckan som gick hände något väldigt sorgligt. Ett sextiotal personer drunknade när de skulle ta sig till Turkiet, av dem var 34 flyktingar från Afghanistan. Det skriver Mohammad om i veckans dagbok.

”En annorlunda sommar” – Dagbok från Kabul vecka 27

Att det nu är sommar märks inte minst av att man kan se nya frukter på marknaden i Kabul. Men säkerhetssituationen fortsätter att förvärras. det skriver Mohammad om i veckans dagbok.

Kriminaliteten ökar i pandemins spår – ”Dagbok från Kabul vecka 26.

Efter att coronapandemin slog till finns nu tusentals barn som måste göra olagliga saker för att kunna skaffa pengar. Det skriver Mohammad i veckans dagbok.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.