En fasansfull natt av bläck och blod

Av | 29 juni 2018

Jag läser meddelandena på twitter från kollegan under skrivbordet i Maryland. Som rapporterar om sina döda kollegor. Om ljudet. Det krossade glaset.

”Det finns ingenting mer skräckinjagande än att höra flera personer bli skjutna medan du är under ditt skrivbord och sedan höra gärningsmannen ladda om”, twittrar Phil Davis från tidningen som sedan 1884 försett staden med nyheter.

Redaktionslokalen beskrivs som ”en krigszon”.

Att ge sig på en hel tidningsredaktion är ett journalistikens elfte september, ett attentat mot pressfrihetens allra heligaste rum, en attack mot demokratins blodomlopp.

Det är farligt att vara journalist och det blir farligare också här hemma.

Enligt färsk statistik från FN-organet Unesco mördas i genomsnitt en journalist i veckan. Det stora antalet mord får också konsekvenser för rapporteringen och oftast går mördarna fria vilket sporrar fler som ser en fri journalistik som ett hot att fortsätta ge sig på journalister.

Det farligaste inom journalistiken i dag, enligt statistiken, är också att vara en lokalreporter och skriva om lokalpolitik.

Och minst lika viktigt som att fördöma morden är att stötta de journalister som lever och redaktioner som nu rapporterar.

Alla de som när solen går upp i morgon på sina morgonmöten kommer att gå igenom de egna säkerhetsrutinerna och sedan börja rapportera.

Det bästa sättet att hedra de stupade.

Vi bör fördöma angreppen på pressfriheten och sedan se till att ta en prenumeration på en tidning, så att alla som med livet som insats arbetar för det fria ordet har råd med säkerhet och kan fortsätta granska allt och alla.

Nu är tiden för att visa solidaritet. Att se allt stöd som tidningen nu får från kollegor över hela världen är mitt i allt det fruktansvärda så bländande vackert.

Det känns tryggt att veta att försvaret av det fria ordet sitter i ryggmärgen.

Och jag hoppas att de scener av solidaritet och medmänsklighet vi nu ser kan fungera som smärtstillande medel för de anhöriga.

Att mörda journalister är att angripa oss alla.

Av | 29 juni 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om pressfrihet

Ukrainsk journalist dömd av pro-ryska separatister

Journalisten Stanislav Aseyev har dömts till 15 års straffkoloni och förbjuds ägna sig åt journalistik i 2 år av pro-ryska separatister i Donetsk.

Lång väg kvar innan journalistiken kan blomstra

Den etiopiska regeringen slog nyligen på stort i media för att fira premiärministern Abiy Ahmeds första år vid makten. Flera reformer har gynnat yttrandefriheten – men mycket finns en del kvar att göra, det skriver den etiopiska journalisten Yohannes Asresu i en analys.

Vilka är nycklarna till den positiva utvecklingen i Etiopien?

Vad händer med demokratin när press- och yttrandefriheten inskränks? Hur kan vi stärka skyddet för den fria journalistiken? Vilka är nycklarna till den positiva utvecklingen i Etiopien? Se en inspelning av seminariet "Journalisters utsatthet – ett hot mot demokratin" som ägde rum hos FUF den 14:e maj.

Ingen journalist firar jul bakom galler i Etiopien

I veckan kom den årliga sammanställning från den New York-baserade pressfrihetsorganisationen CPJ (Committee to protect journalists) som visar att antalet fängslade journalister ökar i världen vilket CPJ beskriver som ett nytt normaltillstånd. Men i Etiopien är alla fria.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.