En prao-vecka hos Blankspot

Av | 16 mars 2018

I veckan har Blankspot haft förmånen att ha två praoelever, Albert och Oscar, på plats. De träffade oss under skolturnén och blev intresserade av att veta mer. Här följer deras rapport från veckan. Är du sugen på att göra prao hos oss hör av dig. Vi tycker det är så roligt att få ungas perspektiv på det vi gör.

Under veckan som gått har vi Albert och Oscar från Hallenskolan utanför Göteborg praktiserat här på Blankspot.

Veckan började med ett redaktionsmöte där vi gick igenom vad som skulle göras under veckan. Då fick vi bland annat se råmaterialet av ett reportage från Jemen som vi fick av en fotograf som Blankspot äntligen kunnat skickat dit. Det var väldigt intressant att se hur alla satt och diskuterade kring vad som var onödigt att ha med. Till och med det som inte fick vara med.

Sedan fick vi uppgiften att kolla igenom Blankspots korta informationsvideos på youtube och  ge feedback till redaktionen om hur videorna skulle kunna bli mer intressanta för oss tonåringar. Vi tyckte att det var lite väl svåra ord ibland och det gjorde att det var lite svårt för oss att hänga med. Vi kom också fram till att det hade varit bra med en sammanfattning i slutet för att knyta ihop säcken.

Lin intervjuar Albert och Oscar om veckan

Lin intervjuade oss också, den filmen kan man se på Facebook.

Tidig morgon i Radiohuset. Vi var först på plats!

På tisdagen tog vi oss tidigt på morgonen till Radiohuset där de skulle hållas en debatt om den digitala konkurrensen där bla Brit Stakston medverkade i panelen. De pratade mycket om hur Facebook har förändrats genom åren. Brit Stakston uttryckte att Facebook splittrar samhället istället för att föra samman det. Med detta menade hon att ibland visas det bilder och videos som ska beskriva en allvarlig händelse men att inte alltid dessa bilder och videor är från rätt plats utan från en annan plats eller annan tid bara för att få starka bilder för att fler läsare ska bli intresserade. Vi håller helt med och tycker att man ska vara lite skeptisk mot journalistik på Facebook och istället hålla sig till kvalitativ journalistik.

Brit äter lunch och kontorshunden Rocky är sugen på att smaka

Senare på eftermiddagen drog Martin med oss på ett återbesök på Myrsjöskolan i Saltsjöbaden. Där han berättade om sin resa till Eritrea och det var väldigt intressant för oss att lyssna på för att man förstod hur illa det verkligen var där. Sedan hade han en annan föreläsning som handlade mer om Martins tid i fängelset i Etiopien och det är lika spännande att lyssna på varje gång för man tror att det är så långt bort från verkligheten och det är det för oss i Sverige men i Etiopien är det verklighet.

Oscar och Albert är snapchatreportrar och intervjuar Eskil

Meningen med veckan var att förstå vad Blankspot jobbar med.  Det tycker vi att vi har bra koll på nu. Det vi har lärt oss är att Blankspot jobbar med bortglömda områden där det inte finns mycket journalister. Då försöker de ta skicka dit journalister och göra reportage från dessa områden. Det var just det som fångade vårt intresse innan vi kom hit men nu vet vi också vilka områden de jobbar med just nu och hur det går till.

Martin föreläser i Uppsala

Vi har också fått följa med på evenemang som är vardag för Martin och Brit så nu vet vi vad de jobbar med när de inte sitter inne och skriver.  Tidigare har vi jobbat med ¨blankspots¨ i skolan där vi skulle göra en konfliktanalys om krisdrabbade områden där jag Oscar skrev om Demokratiska republiken Kongo och jag Albert skrev om Bangladesh. Det gjorde att valet av praktikplats blev ännu enklare.

Martin visar hur en drönare fungerar för Stina och Albert

Sista dagen var Oscar sjuk så det blev bara Albert som kunde följa med till Uppsala och Valsätraskolan. Där hade Blankspot en föreläsning om digitalisering och om journalistik. Efter skolbesöket visade Martin hur en drönare fungerar.

Under veckan har vi också gjort intervjuer på Snapchat, följ gärna Blankspot.

Albert & Oscar från Hallenskolan

Av | 16 mars 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.