En utredning i tiden

Av | 7 november 2016
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Sverige

Idag släpptes Medieutredningen som hela branschen ivrigt väntat på. Med rubriken ”En gränsöverskridande mediepolitik. För upplysning, engagemang och ansvar” pekas det direkt på hur mediepolitiken måste prioriteras, tas på allvar och bli en angelägenhet över departementsgränserna. Vare sig det handlar om försvars- kultur-, utbildnings- eller näringsdepartementet. Dessutom finns en undertext som inte bara lägger ett ansvar hos politiker och medieaktörer utan också hos medieborgarna.

Om vi snabbt ska summera de delar vi finner mest intressanta vid en hastig första genomläsning är det följande:

Medborgares syn på journalistik i ny undersökning: Utredningens medborgarundersökning är intressant i sin helhet och visar bland annat på en betalningsvilja för journalistik.Var fjärde kan tänka sig att betala för bättre journalistik, fler kvinnor än män. Och precis som vi märkt i tidigare undersökningar är de unga (under 30 år) mer benägna att kunna tänka sig att betala. Särskilt om de kan anpassa rapporteringen efter egna behov och önskemål. Respondenterna uppger också att de ofta saknar information i sin närmiljö om aktuella händelser.

Medieborgarna och mediekunnighet: Det fokus utredningen hela tiden haft på medborgarna och deras behov i en digital samtid beskrivs bäst i det konsekventa användandet av medieborgarna. Det är en term som sätter fingret på vad den digitala utvecklingen betytt för hur man konsumerar och producerar innehåll. Medieborgare definieras av utredningen som ”medborgare som använder medier för att själva producera innehåll samt sprida innehåll till andra”.

Utredningen beskriver en ny aktivare roll hos medborgarna som i grunden har en stor demokratistärkande potential. Utredningen betonar därför att den kunskap som, tidigare i störst utsträckning, funnits hos medier om medier nu måste vara kunskaper och färdigheter som alla medborgare behöver. Detta ställer krav på ökad medie- och informationskunnighet.

Vi som precis står i startgroparna för ett skolprojekt på temat demokrati och mediekunnighet delar gärna med oss av våra erfarenheter och hoppas den skolsatsningen kan inspirera fler. Vi har också som medieaktör hela tiden vänt oss mot en uppkopplad världsmedborgare med stort behov av kvalitetsjournalistik som ger fler perspektiv på världen. Vår utgångspunkt är den interagerande medieborgaren vilket ställt krav på helt nya former av publikrelationer.

Människors lika värde: Det starka fokuset på den demokratiska värdegrunden som utredningen har återspeglas i förslaget till ny mediestödsförordning. Presstödet blir ett mediestöd. Utredningen jämförde med de krav som stadgas i radio- och tv-lagen. Vill man ha skattemedel för att driva medier krävs en demokratisk värdegrund.

Anette Novak jämförde under presskonferensen detta krav med de villkor som stadgas i radio- och tv-lagen, och utredningen kräver ”en demokratisk värdegrund” hos mediehus som vill ha skattemedel ” i en tid då mörkerkrafter försöker bryta ner den sammanhållning vi i Sverige byggt upp”.

Vita fläckar prioriterade: Det pekas också bland annat på att mediestöd ska prioriteras för underbevakade områden. De vita fläckarna i medierapporteringen nämndes återkommande.

Stöd till startups: Det påpekas att nystartade medier ska få extra stöd. Det hänvisas också till en ny finansieringsutredning som ska titta på detta.

Plattformsobereoende: Medietstödet föreslås bli teknikneutralt vilket är fullständigt naturligt och mycket välkommet.

Övrigt: Blankspot nämns på sidan 158 i utredningen under avsnittet Crowdfunding och hänvisning finns till min text om crowdfunding ”Återvärva eller dö” publicerad i sin helhet hos Nordicom.

Däremot förekommer en felaktighet i texten, vi skiljer inte mellan backare och prenumeranter. Det är samma sak för de som valt att  intressera sig för Blankspot. I texten står det att det endast är 788 prenumeranter efter första året. Detta är alltså felaktigt att lyfta upp på detta sätt, vi hade 3 000 backare/medlemmar/prenumeranter efter ett år varav 788 valde att gå med och prenumerera efter den första insamlingsperioden. Det var inte möjligt att prenumerera på sajten förrän den fanns. Smått märklig felläsning av de siffror jag angett, som om de som stöttade oss inte räknas som prenumeranter för oss. Men för oss intressant att utredningen  väljer att läsa in att tidiga stöttare av  Blankspot inte är prenumeranter. Inte mycket att göra men lite störande i sammanhanget.

Läs utredningen i sin helhet här. ‘

Lästips:

SVT som skriver mer om den undersökning som gjorts bland medborgare.

Thomas Mattsson, Expressens chefredaktör skriver om just detta med värdegrunden och hur det öppnar för mycket tolkningar.

Uppdaterat: Nils Funcke är kritisk och skriver ”Spela inte roulett med yttrandefriheten”

 

(Transparens: Jag är  ledamot i Presstödsnämnden)

Av | 7 november 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Stakston: Den perfekta sexköparen

En framgångsrik man med såväl inslag av våldsamhet i sin bakgrund som en väldokumenterat sunkig och daterad kvinnosyn blev den perfekta sexköparen för aktivister att spinna kring.

Ny vecka. Nu släpper vi Paolo.

Paolo Roberto köper sex i en lägenhetsbordell på torsdagskvällen. Händelsen ger vid sidan av frågan om sexköp en dyster inblick i opinionsbildning och den nya medielogiken. Och återigen blir det bekymrande tydligt att så många inte förstår vad journalistik är. Det skriver mediestrategen Brit Stakston i en analys.

Därför är det viktigt att intervjua förövare

En namninsamling vill stoppa sändningen av Jenny Strömstedts intervju med Paolo Roberto. Men är det inte just förövarna vi behöver höra och ställa till svars, frågar sig Martin Schibbye i en krönika.

Stakston: Vi måste stå emot coronatröttheten

Nu när läsarna börjat tröttna på nyheter om pandemin behöver medierna lyfta blicken, och höja nivån.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.