Entusiasm i Asmara inför historiskt besök

Av | 7 juli 2018

Den etiopiska premiärministern Abiy Ahmeds senaste överraskning är att han på söndag landar i Asmara. Efter att ha släppt politiska fångar söker han nu fred med grannlandet och nu förbereder sig Asmara för hans ankomst.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Eritrea

På bilder i sociala medier från boende i Asmara kan man se hur den etiopiska flaggan sätts upp längs med huvudgatorna i Asmara. På söndagen beräknas Etiopiens premiärminister tillsammans med ett entourage av diplomater att anlända.

De två länderna har inte haft några diplomatiska relationer de senaste tjugo åren och dagens besök är ett svar på att en delegation från Eritrea besökte Etiopien i början av juli.

En diplomat kallar mötet ”seismiskt” och menar att det är en politisk jordbävning för regionen.

Abiy var redan vid sitt tillträde tydlig med att han ville lösa konflikten med Eritrea. Han uppmanade till fred och sade sig vara beredd att skriva på det fredsavtal som förhandlades fram i Algeriet efter kriget 1998-2000. Ett avtal som tvingar Etiopien att lämna staden Badme till Eritrea.

Voice of Americas reporter i Asmara har pratat med flera boende som är entusiastiska inför processen och hoppas på fred.

– Båda länderna har levt länge som bröder i enighet och kärlek. Fred är viktigare än allt annat, en gåva från Gud. Vi ber för att fredssamtalen ska bära frukt så att normala relationer kan återupprättas, säger en boende.

En sällsynt syn. Den etiopiska flaggan framför högsta domstolen i Asmara. Foto: Privat.

Andra som VOA-reportern talar med poängterar möjligheten till återförening för familjer som splittrades av kriget.

I ett av premiärministern senaste offentliga tal på Mesqel-torget lyfte han fram begreppen ”godhet” och ”förlåtelse” och sa att ”ingen armé, ingen regering, eller några terrorister kan stoppa en idé vars tid har kommit.”

Trots att Etiopien ännu inte släppt Badme har relationerna mellan länderna tinat betydligt de senaste veckorna och ärkefiendernas unika möte väcker hopp om fred.

David Larsson Gebre-Mehdin, doktorand vid Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, som forskar om den eritreansk-etiopiska konflikten säger till TT att det som sker är väldigt uppmuntrande.

– Fortsätter utvecklingen kommer det att ha långtgående positiva effekter inte bara för länderna, utan för Afrikas horn i stort. Hela regionen har länge präglats av konflikten, säger han till TT.

Av | 7 juli 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Eritrea

Nytt avsnitt av Blankspotpodden – möt Meron Estefanos

I  den nya Blankspotpodden kommer Martin Schibbye att intervjua aktuella personer och läsa in reportage. I det första avsnittet möter han Meron Estefanos.

Stöd vår reportageserie från Afrikas horn

Sedan ärkefienderna Etiopien och Eritrea har kommit överens om att återuppta sina diplomatiska förbindelser har det otänkbara blivit verklighet.

Kritik mot första turistresan till Eritrea

När reseföretaget ”Världens resor” under tisdagskvällen höll ett möte för de som ska delta på den första gruppresan till Eritrea på över tjugo år deltog även flera svensk-eritreaner och krävde att landet skulle bojkottas. 

Återigen tyst om Dawit Isaak i utrikesdeklarationen

Under onsdagen presenterade utrikesminister Margot Wallström regeringens utrikespolitiska deklaration, som anger riktningen för utrikespolitiken det kommande året. – Demokratin i världen är på tillbakagång. I dag lever fler människor i länder med auktoritära tendenser än i länder som gör demokratiska framsteg, sade Margot Wallström. Men hon nämnde inte fallet Dawit Isaak.