Entusiasm i Asmara inför historiskt besök

Av | 7 juli 2018

Den etiopiska premiärministern Abiy Ahmeds senaste överraskning är att han på söndag landar i Asmara. Efter att ha släppt politiska fångar söker han nu fred med grannlandet och nu förbereder sig Asmara för hans ankomst.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Eritrea

På bilder i sociala medier från boende i Asmara kan man se hur den etiopiska flaggan sätts upp längs med huvudgatorna i Asmara. På söndagen beräknas Etiopiens premiärminister tillsammans med ett entourage av diplomater att anlända.

De två länderna har inte haft några diplomatiska relationer de senaste tjugo åren och dagens besök är ett svar på att en delegation från Eritrea besökte Etiopien i början av juli.

En diplomat kallar mötet ”seismiskt” och menar att det är en politisk jordbävning för regionen.

Abiy var redan vid sitt tillträde tydlig med att han ville lösa konflikten med Eritrea. Han uppmanade till fred och sade sig vara beredd att skriva på det fredsavtal som förhandlades fram i Algeriet efter kriget 1998-2000. Ett avtal som tvingar Etiopien att lämna staden Badme till Eritrea.

Voice of Americas reporter i Asmara har pratat med flera boende som är entusiastiska inför processen och hoppas på fred.

– Båda länderna har levt länge som bröder i enighet och kärlek. Fred är viktigare än allt annat, en gåva från Gud. Vi ber för att fredssamtalen ska bära frukt så att normala relationer kan återupprättas, säger en boende.

En sällsynt syn. Den etiopiska flaggan framför högsta domstolen i Asmara. Foto: Privat.

Andra som VOA-reportern talar med poängterar möjligheten till återförening för familjer som splittrades av kriget.

I ett av premiärministern senaste offentliga tal på Mesqel-torget lyfte han fram begreppen ”godhet” och ”förlåtelse” och sa att ”ingen armé, ingen regering, eller några terrorister kan stoppa en idé vars tid har kommit.”

Trots att Etiopien ännu inte släppt Badme har relationerna mellan länderna tinat betydligt de senaste veckorna och ärkefiendernas unika möte väcker hopp om fred.

David Larsson Gebre-Mehdin, doktorand vid Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, som forskar om den eritreansk-etiopiska konflikten säger till TT att det som sker är väldigt uppmuntrande.

– Fortsätter utvecklingen kommer det att ha långtgående positiva effekter inte bara för länderna, utan för Afrikas horn i stort. Hela regionen har länge präglats av konflikten, säger han till TT.

Av | 7 juli 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Eritrea

Efter sanktionerna – första gruppresan till Eritrea

FN:s säkerhetsråd enades under hösten om att upphäva sanktionerna mot Eritrea. Tidigare i somras slöts även ett fredsavtal mellan Eritrea och Etiopien som blev slutet på en 20 år lång konflikt. Tövädret på Afrikas Horn har nu lett till den första gruppresan till landet på över tjugo år.

Säkerhetsrådet röstar om sanktionerna mot Eritrea

I dag röstar säkerhetsrådet om en resolution som innebär att sanktionerna mot Eritrea lyfts. Beslutet beskrivs som historiskt och många hoppas att det ska bidra till att den positiva utvecklingen i regionen fortsätter i samma takt.

FN planerar att häva sanktionerna mot Eritrea

Omvärlden har i flera år upprätthållit sanktioner mot Eritrea, eftersom landet anklagats för att ha finansierat terrorgruppen al-Shabaab. Men om ett resolutionsförslag från Storbritannien röstas igenom hävs de den 14 november i år.

Ny bok av Martin Schibbye: Jakten på Dawit

Nu på lördag 27 oktober, fyller Dawit Isaak 54 år. Under nästan en tredjedel av den tiden har han suttit inlåst i ett eritreanskt fängelse. Martin Schibbye skriver nu en bok om Eritrea och Dawit Isaak som kommer ut nästa år. Varför en bok just nu?