Eritreas huvudstad Asmara – nytt världsarv på UNESCO:s lista

Av | 9 juli 2017

Under lördagen kunde FN-organet UNESCO enhälligt besluta om att göra den eritreanska huvudstaden Asmara med dess unika arkitektur – till ett av världsarven.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Eritrea

Beslutet är ett resultat av en lång tids kampanjarbete, både av den eritreanska regeringen – men också av arkitekter och historiker.

Det som enligt UNESCO gör staden unik är dess arkitektur från 1800-talet och det tidiga 1900-talet. En modernistisk stil präglad av åren under italiensk kolonialstyre. Staden går ibland under smeknamnet ”lilla Rom”.

Eritreas ambassadör i Frankrike och tillika UNESCO representant, Hanna Simon, kallade beslutet för ”en seger inte bara för det eritreanska folket utan också för den Afrikanska kontinenten och världen”.

Hon framhöll också att även om byggnaderna hade koloniala avtryck så var det i dag en del av den eritreanska identiteten.

Läs Blankspots unika reportage inifrån landet (2016).

Av | 9 juli 2017

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Eritrea

Eritreansk delegation till Etiopien

Den eritreanske presidenten Isaias Afwerki skickar en delegation till Addis Abeba för att inleda en dialog med grannlandet. Det framgick i ett tal han höll i Asmara i dag. Martin Schibbye analyserar i en livesändning från redaktionen veckans stora nyhet från Afrikas horn.

Etiopien accepterar Eritreas rätt till staden Badme

Ett av de olösta såren på Afrikas Horn – gränskonflikten mellan Eritrea och Etiopien kan vara på väg mot en lösning.

Kommer presidentens kor avgöra Eritreas framtid?

Det är inte med moraliska argument under kristallkronorna som Eritreas framtid avgörs. Snarare är det ute på landsbygden som slaget står. För att vinna kriget om själarna och få ner mjölkpriset har landets president på eget bevåg flugit in 100-tals mjölkkor från Europa.

Verkligheten bakom rubrikerna – på plats i Eritrea

Eritrea beskrivs ofta som en av världens mest hårdföra diktaturer och demonstrationer är mycket ovanliga. Men under hösten skedde de första öppna protesterna sedan självständigheten – vilket fick en del att våga prata friare och andra att fängslas.