Eritreas huvudstad Asmara – nytt världsarv på UNESCO:s lista

Av | 9 juli 2017

Under lördagen kunde FN-organet UNESCO enhälligt besluta om att göra den eritreanska huvudstaden Asmara med dess unika arkitektur – till ett av världsarven.

  • I en nyhetsartikel berättar vi om något som just har hänt. Händelseutvecklingen kan ha förändrats efter att artikeln skrevs.

Beslutet är ett resultat av en lång tids kampanjarbete, både av den eritreanska regeringen – men också av arkitekter och historiker.

Det som enligt UNESCO gör staden unik är dess arkitektur från 1800-talet och det tidiga 1900-talet. En modernistisk stil präglad av åren under italiensk kolonialstyre. Staden går ibland under smeknamnet ”lilla Rom”.

Eritreas ambassadör i Frankrike och tillika UNESCO representant, Hanna Simon, kallade beslutet för ”en seger inte bara för det eritreanska folket utan också för den Afrikanska kontinenten och världen”.

Hon framhöll också att även om byggnaderna hade koloniala avtryck så var det i dag en del av den eritreanska identiteten.

Läs Blankspots unika reportage inifrån landet (2016).

Av | 9 juli 2017

Stöd oss för mer journalistik

Vår journalistik är fri att läsa och byggs tillsammans med engagerade läsare. Men det kostar att göra journalistik.

Stöd oss genom att Swisha valfritt belopp till 123 554 35 41 eller genom att beställa en årsprenumeration.

Stöd oss genom att bli prenumerant

Köp boken Utvisad!

Sedan december 2016 har Blankspot tack vare ditt stöd kunnat bevaka de svenska tvångsutvisningarna av ensamkommande afghaner. Vi har kunnat göra det i ett nära samspel med er engagerade läsare.

Nu berättar vi om hur det är att jobba med deltagande journalistik på detta sätt. Samtidigt lyfter vi även fram några av de bästa reportagen från året som gått. Beställ boken "Utvisad" idag.

Artikeln fortsätter på Facebook

Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.

Till gruppen om Eritrea