Eskalerande maktkamp i Ogadenregionen

Av | 5 augusti 2018

Under helgen har den etiopiska armén hamnat i strid med den lokala Liyu-milisen i staden Jigjiga. Armen ska enligt uppgifter ha skickats in för att understödja gripandet av regionens mångåriga president Abdi Iley.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

Invånare från staden Jjiga har vittnat om skadade och skottlossning kring flera administrationsbyggnader sedan i lördags morse. Enligt vittnen ska också den lokala ortodoxa kyrkan ha bränts ner och på söndagskvällen höll affärer, banker och hotell stängt.

Den etiopiska armén har i ett uttalande sagt att man inte kommer acceptera ”kaos och laglöshet”, men inte gett en närmare förklaring till varför man gått in i staden.

Inte heller är det klarlagt om syftet är att gripa regionens president eller inte. I ett framträdande på lördagen sade en fri Abdi Iley att han var ledsen över alla liv som gått förlorade och han uppmanade demonstranterna att vara lugna.

Stora delar av regionen har länge varit stängd för omvärlden sedan konflikten mellan ONLF-rebellerna och statsmakterna bröt ut för två decennier sedan. Till arealen är regionen jämförbar med Tyskland.

Regionens politiker har länge anklagats för övergrepp mot de mänskliga rättigheterna och nyligen publicerade människorättsorganisationen Human Right Watch en rapport över tillståndet i ett av fängelserna, Jail Ogaden. Rapporten fick den regionale presidenten Abdi Iley att i ett tv-sänt tal öppet anklaga säkerhetschefen för missförhållandena och tortyren i ett försök att svära sig själv fri.

Liyu-milisen bildades av statsmakterna för att mer effektivt bekämpa rebellerna genom att rekrytera lokala soldater och inte behöva skicka in den etiopiska armén i regionen.

I och med maktskiftet i Addis Abeba har Etiopiens nya premiärministern Abiy Ahmed tagit bort terrorstämpel av ONLF och inlett en dialog med representanter för rebellrörelsen.

ONLF har dock inte välkomnat närvaron av etiopiska soldater i Jigjiga trots att de är där för att gripa deras ärkerival Abdi Iley. I ett skarpt uttalande säger organisationen att invasionen är olaglig och man beskyller militären för att vilja ta kontroll över den regionala förvaltningen. För att långsiktigt lösa konflikten vill ONLF se en folkomröstningen om områdets status.

Sent på söndagskvällen uppger tidningen Addis Standard att den regionala presidenten är omringad i sitt palats, att internet stängts av i staden och att det råder en spöklik stämning i väntan på en upplösning.

Av | 5 augusti 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Planerna på att dämma upp Nilen orsakade krig 1956 – kommer det hända igen?

Under de senaste decennierna har man kunnat se med oro på hur spänningarna byggts upp mellan Egypten och Etiopien över byggandet av den stora etiopiska renässansdammen på den blå Nilen. Men vad finns att lära av historien?

Blankspots FAQ: Vad händer i fredspristagarens Etiopien?

Protesterna i Etiopien eskalerade efter mordet på sångaren Hachalu Hundessa. Men vad ligger bakom vreden och kommer Abiy Ahmed att rida ut krisen? Blankspot har sammanställt frågor och svar kring situationen.

Protester efter att musiker mördats i Etiopien

En av Etiopiens stora stjärnor är mördad. Haacaaluu Hundeessaas musik tonsatte den Oromorevolution som legat till grund för senaste årens omvälvningar i Etiopien. Nu på tisdagsmorgonen har mindre demonstrationer utbrutit och internet stängts ner av myndigheterna.

Etiopiens jättedamm nu en fråga för säkerhetsrådet

Spänningen stiger mellan Egypten och Etiopien över Afrikas största dammbygge när nu Egypten återigen ber säkerhetsrådet att ta upp frågan om GERD-dammen i vad som ses som en diplomatisk eskalering av konflikten om Nilens vatten.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.