Eskalerande maktkamp i Ogadenregionen

Av | 5 augusti 2018

Under helgen har den etiopiska armén hamnat i strid med den lokala Liyu-milisen i staden Jigjiga. Armen ska enligt uppgifter ha skickats in för att understödja gripandet av regionens mångåriga president Abdi Iley.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

Invånare från staden Jjiga har vittnat om skadade och skottlossning kring flera administrationsbyggnader sedan i lördags morse. Enligt vittnen ska också den lokala ortodoxa kyrkan ha bränts ner och på söndagskvällen höll affärer, banker och hotell stängt.

Den etiopiska armén har i ett uttalande sagt att man inte kommer acceptera ”kaos och laglöshet”, men inte gett en närmare förklaring till varför man gått in i staden.

Inte heller är det klarlagt om syftet är att gripa regionens president eller inte. I ett framträdande på lördagen sade en fri Abdi Iley att han var ledsen över alla liv som gått förlorade och han uppmanade demonstranterna att vara lugna.

Stora delar av regionen har länge varit stängd för omvärlden sedan konflikten mellan ONLF-rebellerna och statsmakterna bröt ut för två decennier sedan. Till arealen är regionen jämförbar med Tyskland.

Regionens politiker har länge anklagats för övergrepp mot de mänskliga rättigheterna och nyligen publicerade människorättsorganisationen Human Right Watch en rapport över tillståndet i ett av fängelserna, Jail Ogaden. Rapporten fick den regionale presidenten Abdi Iley att i ett tv-sänt tal öppet anklaga säkerhetschefen för missförhållandena och tortyren i ett försök att svära sig själv fri.

Liyu-milisen bildades av statsmakterna för att mer effektivt bekämpa rebellerna genom att rekrytera lokala soldater och inte behöva skicka in den etiopiska armén i regionen.

I och med maktskiftet i Addis Abeba har Etiopiens nya premiärministern Abiy Ahmed tagit bort terrorstämpel av ONLF och inlett en dialog med representanter för rebellrörelsen.

ONLF har dock inte välkomnat närvaron av etiopiska soldater i Jigjiga trots att de är där för att gripa deras ärkerival Abdi Iley. I ett skarpt uttalande säger organisationen att invasionen är olaglig och man beskyller militären för att vilja ta kontroll över den regionala förvaltningen. För att långsiktigt lösa konflikten vill ONLF se en folkomröstningen om områdets status.

Sent på söndagskvällen uppger tidningen Addis Standard att den regionala presidenten är omringad i sitt palats, att internet stängts av i staden och att det råder en spöklik stämning i väntan på en upplösning.

Av | 5 augusti 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Etiopiens premiärminister vill se ökat svenskt engagemang

Anders Österberg (s) har under flera år arbetat med att i och utanför Riksdagen sätta strålkastarljuset på situationen för de mänskliga rättigheterna i Etiopien. Nu är han tillbaka i Sverige efter att som första svenska politiker ha träffat landets nya premiärminister Abiy Ahmed på plats i Addis Abbeba.

Kalityfonden har uppfyllt målet

Styrelsen för Kalityfonden har beslutat att avveckla fonden, då den anses ha uppfyllt sitt syfte. Sedan starten har över en miljon kronor betalats ut. Men nu sitter ingen journalist längre fängslad i Kalityfängelset.

Etiopiens före detta kommunikationsminister Bereket Simon arresterad

Enligt tidningen Addis Standard greps i morse en av veteranerna i etiopisk politik, den före detta ministern Bereket Simon, anklagad för korruption.

ONLF lämnar Eritrea

Soldater ur väpnade rebellgruppen ONLF (Ogaden National Liberation Front) återvände i veckan till Ogadenregionen från dess baser i Eritrea. Det rapporterar den etiopiska statsradion Fana.