Eskinder Nega kräver sanktioner mot Etiopien

Av | 16 april 2018

Den nyligen frigivna journalisten anser att Skandinavien bör avsluta sitt ekonomiska bistånd till Etiopien och istället införa sanktioner.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

I en intervju med finska YLE uppmanar den etiopiske journalisten Eskinder Nega skandinaviska länder att hålla inne med bistånd till Etiopien.

Enligt Eskinder Nega borde omvärlden istället sätta press på landets regering genom sanktioner. Detta för att påskynda demokratiseringsprocessen i Etiopien.

—Angående de skandinaviska länderna så anser jag att mänskliga rättigheter bör spela en betydande roll i hur de lägger upp sin utrikespolitik. Genom sanktioner kan vi tvinga regeringen att förhandla om ett fredligt regeringsskifte. Det är vad landet behöver, säger Eskinder Nega till YLE.

Om utvecklingen inte går mot ökad demokrati så tror Eskinder Nega att landet kan komma att ”implodera” och han menar att det ligger i de skandinaviska ländernas intresse att intressera sig för landets demokratisering.

– Om inte kan detta leda till ytterligare en våg av flyktingar till Europa.

Förra veckan frigavs Eskinder Nega återigen, efter att han fängslats tillsammans med 10 andra i slutet av mars, anklagade för att bryta mot det rådande undantagstillståndet.

Gruppen innehöll flera personer tidigare benådats av Etiopiens förre premiärministern Hailemariam Desalegn efter att ha avtjänat långa fängelsestraff som politiska fångar.

I mars avgick president Desalegn och undantagstillstånd utlystes. Genom att samlas i grupp under en förbjuden etiopisk flagga anklagades Nega och övriga mötesdeltagarna för att bryta mot undantagstillståndet, något som Blankspot tidigare rapporterat om

De senaste månaderna har varit omvälvande för Etiopien.

För två veckor sedan valdes 42-årige Ahmed Abiye till ny premiärminister. Abiye tillhör landet största etniska grupp, Oromofolket, som utgör ungefär en tredjedel av Etiopiens 100 miljoner invånare.

Oromoregionen har under de senaste åren skakats av våldsamma protester där demonstranterna krävt utökat politiskt inflytande. 

— Detta är ett historiskt ögonblick för Etiopien och den regerande koalitionsregeringen. Han är den förste Oromo-premiärministern. Detta kommer göra landet mer stabilt och sammanhållet, säger Ahmed Adam, som är forskare på School of Oriental and African Studies (SOAS) vid Londons universitet, till al-Jazeera.

Etiopien blev Sveriges första biståndsland år 1954 och sedan 2016 uppgår biståndet till ca 200 miljoner kronor årligen.

 

Av | 16 april 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Nytt avsnitt av Blankspotpodden – möt Mesfin Negash

I den nya Blankspotpodden kommer Martin Schibbye att intervjua aktuella personer och läsa in reportage. I det senaste avsnittet möter han Mesfin Negash.

Hungerstrejk i OLF-gerillans läger

De före detta rebellerna i OLF som numera slutit fred med den etiopiska regeringsarmén har inlett en hungerstrejk i protest mot villkoren i lägren. – Vi behandlas inte som människor, ingen bryr sig om oss och många kamrater är sjuka på grund av dålig mat, säger en av soldaterna till BBC Afan Oromo.

Etiopiens bortglömda flyktingkris

Över en miljon internflyktingar i Etiopien står inför en regnsäsong med hunger och sjukdomar.

Ethiopian Airlines fick alla etiopier att drömma

KRÖNIKA: Ett passagerarplan från Ethiopian Airlines på väg till Kenya kraschade idag. 157 personer ska ha befunnit sig ombord på planet och flygbolagets VD har bekräftat att ingen ombord har överlevt. Kraschen är mer än en krasch eftersom flygbolaget är alla etiopiers stolthet, skriver Martin Schibbye i en krönika.