Etiopien: Talman avgår i protest mot uppskjutet val

Av | 8 juni 2020

Talmannen i det etiopiska överhuset (House of Federations) Keria Ibrahim, avgick under måndagen i protest mot det uppskjutna valet i landet.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

– Jag kan inte vara en medbrottsling när konstitutionen bryts och en diktatorisk regering tar form, sa den före detta talmannen i ett tv-sänt tal i samband med avgången.

Keria Ibrahim är även en av de ledande politikerna i oppositionspartiet Tigray People’s Liberation Front (TPLF), det tidigare styrande partiet och hennes avgång ses som ytterligare ett tecken på skärpta motsättningar mellan hennes parti och den nya premiärministern Abiy Ahmeds koalition. 

TPLF har tidigare under våren kritiserat beslutet att skjuta upp det för landet efterlängtade valet och i den egna regionen inlett förberedelser för att hålla regionala val som planerat. 

I samband med sin avgång anklagade den före detta talmannen Abiy Ahmeds regering för att stjäla medborgarnas rättigheter i och med att valet skjutits upp på obestämt tid, något hon kallar för ”ett historiskt misstag”

Under maj månad så hotade också hennes parti TPLF med att börja organisera vallokaler i strid med centralregeringens vilja. 

Kjetil Tronvoll, professor i freds- och konfliktstudier vid Bjørknes høyskole i Oslo säger till Reuters att om delstaten håller ett regionalt val kan det leda till en öppen konfrontation mellan TPLF och den federala regeringen. 

TPLF som har sin bas i tigrayregionen har sedan Abiy Ahmeds tillträde våren 2018 varit kritiska mot utvecklingen, men i takt med den nya premiärministern reformer har rörelsens förlorat mer och mer av sin forna politiska makt. 

  • FAKTA OM PARLAMENTET
  • Etiopien är en federal republik där politiken avgörs i ett parlament. Man har en premiärminister som är regeringens överhuvud och en president som har federalt ansvar. Federala regler och lagar utformas av regering och parlament.
  • Parlamentet består av ett överhus och ett underhus. Överhuset är en federal institution och underhuset är folkets valda representanter. Tanken är att detta system ska balansera makten och rättsväsendet ska vara helt skilt från den övriga makten.
  • På detta sätt ska man kunna försäkra sig om att inga överträdelser sker på bekostnad av demokratin. Konstitutionen som den ser ut i dag antogs 1994 och implementerades året därpå genom demokratiska val. 

Valet som skulle ha hållits i maj 2020 sköts först upp till augusti av valmyndigheten men sedan efter att coronaviruset spred sig i landet på obestämbar tid. 

Det innebär att landet rent konstitutionellt är i en situation som ingen regering stått inför förr.

Krav har rests på en övergångsregering men även det är något som saknar stöd i sagda konstitution. 

Oppositionen anklagar premiärministern för att använda pandemin för att behålla makten, medan han anklagar oppositionen för att utnyttja krisen och osäkerheten för att flytta fram sina positioner. 

– Vi vill att valet ska äga rum, vårt parti Prosperity Party är inte ett parti som är rädda för val, kommenterade Abiy Ahmed avgången. 

Efter avhoppet har Etiopiens överhus godkänt att premiärminister Abiy Ahmeds regeringen samt regionala och federala parlamentsledamöter får stanna kvar på sina poster under ett extraår. Mandatperioden för fredspristagaren Abiy Ahmed och det styrande partiet EPRDF skulle ha löpt ut i september.

Valet planeras nu att ske om cirka 9–12 månader, och först då hälsomyndigheterna konstaterar att coronaviruset inte längre är ett hot mot den allmänna hälsan

Bild: Pressbild från Etiopiska överhuset.

Av | 8 juni 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Så drabbar viruset utbildningen för världens barn

Brit Stakston tittar närmare på två aktuella rapporter från OECD och Human Right Watch som visar hur allvarligt coronapandemin slagit mot utbildningsväsendet runt om i världen.

Pandemin tände gnistan hos belarusierna

En omtumlande vår bäddade för stort politiskt engagemang hos det belarusiska folket. Men varför reste sig medborgarna just i år? Blankspot har talat med Alesia Rudnik, ordförande i organisationen Sveriges Belarusier.

Etiopiska journalister tilldelas svenskt journalistpris

2020 års Pen2Pen-stipendium tilldelas de två etiopiska journalisterna Temesgen Desalegn och Woubshet Taye.

Montenegros nya majoritet på väg att bilda regering

Igår valdes Aleksa Bečić från center-koalitionen MNN till riksdagens talman i Montenegro vid ett historiskt installationsmöte, där Zdravko Krivokapić från konservativa ZBCG föreslogs till premiärministerposten.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.