ETIOPIEN Världsledare – på att jaga journalister

Av | 22 september 2016
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

I dag öppnar bokmässan i Göteborg. Årets tema är yttrandefrihet med anledning av att den svenska pressfrihetslagstiftningen fyller 250 år. Fortfarande är tryckfriheten under hot runt om i världen. I dagens Aftonbladet skriver jag tillsammans med fyra andra skribenter om pressfrihet som inte fungerar.

 

Här är min text om Etiopien:

ETIOPIEN Världsledare – på att jaga journalister

Jag önskar att jag slapp skriva om situationen för pressfriheten i Etiopien. Jag önskar att jag i morse fick ett samtal från Etiopiens huvudstad Addis Abeba där en sprakande röst sa: ”Tafatchi! Vi är fria!” Att kollegor släppts under natten och att åtalen lagts ner mot de ännu inte gripna.

Det samtalet kom aldrig.

I morse vaknade kollegorna i Kalityfängelset till fångvaktarnas gälla röster ”kotera, kotera, kotera” blandade med ljudet av batonger mot korrugerad plåt. De stod sedan två och två ”hulet, hulet”, utanför plåtladorna med sandalerna klafsande i leran.

När alla hundratals fångar var räknade stängdes dörrarna bakom dem igen.

Även om jag efter 14 månader blev fri från det fängelset, kommer jag aldrig att vara fri från ljuden. De första skriken var alltid de värsta, det där skriet innan det första slaget, och mot slutet var den misshandlade fången alltid tyst.

När jag i dag ser tillbaka och tänker på journalisterna som är kvar i kaoset, på cementen, mellan den korrugerade plåten, får jag en klump i magen. Men sedan minns jag Eskinder Negas och Wubshet Tayesleenden och styrka och tänker att egentligen är det inte vi som strider för deras frihet utan de fängslade som slåss för vår.

Med tio fängslade journalister kvar i Kality är Etiopien i dag ett av de ledande länderna i världen när det gäller att fängsla pressen.

Repressionen mot medierna har också gjort landet världsledande när det gäller att driva journalister på flykt.

Vi får heller inte glömma att det i grunden inte är Etiopiens hårdhet, utan omvärldens flathet som gjort journalistiken till en livsfarlig verksamhet i landet.

Det viktigaste vi kan göra för att bemöta den pågående jaktsäsongen på journalister är att lära oss namnen på de fängslade. Att gå från att tala om dem som ”demokratiska underskott” till att nämna dem vid namn.

Representanter för regeringar och företag kommer alltid säga att man inte ska tala klarspråk. Att pressfriheten måste balanseras mot andra värden som stabilitet, ekonomiskt tillväxt och regional maktbalans. Men i ett läge då det fria ordet fängslas finns det inget att tala tyst om. I länder där journalister fängslas är ingen fri och de fängslade behöver våra ord nu – inte på begravningen.

Låt oss visa våra fängslade kollegor i Etiopien att de kan fängsla journalister men aldrig journalistiken.

 

Läs om Kina, Turkiet, Ryssland och USA. 

Av | 22 september 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Rebellerna som laddar för val

Gerillagruppen Oromofolkets befrielsefront (OLF) tilläts återvända till Etiopien 2018 som ett led i den nytillträdde premiärministern Abiy Ahmeds reformer. Nu tror dess nya ordförande Dawud Ibsa Ayana på en kommande valseger.

Växande protester i Etiopien efter att studenter kidnappats

I Amhararegionen gick idag tiotusentals människor ut på gatorna för att kräva svar från regeringen om de kidnappade studenterna.

Ödesvalet i Etiopien skjuts framåt

Etiopiens val har skjutits upp med tre månader. Enligt valkommissionen var det inte möjligt att genomföra val redan i maj 2020.

Är Etiopien på väg mot folkmord?

Nu höjs röster för att det internationella samfundet måste ingripa.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.