Etiopiens jättedamm nu en fråga för säkerhetsrådet

Av | 25 juni 2020

Spänningen stiger mellan Egypten och Etiopien över Afrikas största dammbygge när nu Egypten återigen ber säkerhetsrådet att ta upp frågan om GERD-dammen i vad som ses som en diplomatisk eskalering av konflikten om Nilens vatten.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

Etiopien började bygga Stora etiopiska renässansdammen (GERD) vid Blå Nilen under den arabiska våren 2011 – utan att konsultera Egypten.

När renässansdammen har färdigställts, vilket är planerat att ske 2022, kommer den att kunna förse 65 miljoner etiopier med den el de i dag saknar.

Egypten i sin tur fruktar att den enorma dammen ska påverka vattenmängden i Nilen och ser den som ett existentiellt hot som kan beröva miljontals egyptier en livsviktig resurs.

Ett avtal från 1959 ger Egypten och Sudan rätt till nästan allt Nilens vatten. Det ger också Egypten vetorätt över byggprojekt i länder uppströms som kan påverka den egna vattenförsörjningen. 

Men Etiopien säger sig inte begränsas av ett så pass gammalt kolonialt avtal och menar att dammens påverkan inte heller kommer att bli så stor.

Egypten krävde i fjol garantier från Etiopien att vattennivån i den egna Assuandammen aldrig skulle understiga165 meter under det att renässansdammen fylls.

”Egypten vill ha vetorätt, och diktera vad Etiopien får göra”, svarade då den etiopiske ambassadören i London, Fesseha Shawel Gebre. 

Det senaste försöket att nå en överenskommelse, som leddes av USA, strandade i februari då Etiopien lämnade samtalen.

Orsaken till missnöjet var ett utkast till avtal som rörde driften av dammen i händelse av utdragen torka.

Sedan dess har processen formellt inte återupptagits och diplomatiska ansträngningar har pågått för att försöka dämpa spänningarna.

Etiopien har nu meddelat att man tänker börja fylla dammen i juli, även om parterna misslyckas med att komma överens. 

I ett uttalande på twitter skriver Vita huset att Etiopien bör ha ett ”schyst avtal” på plats innan man börjar fylla dammen.

”Vi ska inte låta covid-19 hindra oss från att färdigställa GERD, som är en symbol för såväl suveränitet som nationell enighet för etiopierna”, skrev Abiy nyligen i ett uttalande med anledning av att det gått nio år sedan arbetet med dammen inleddes.

Det i sin tur fick flera egyptiska politiker och företagsledare att hota med krig.

Men enligt William Davidsson expert hos International Crisis Group så är den risken minimal eftersom ett långsiktigt samarbete för länderna är strategiskt viktigt. Men han säger också att det finns en oro över att Egypten verkar tro att Etiopien bluffar om att fylla dammen samtidigt som Etiopiens myndigheter ser orden från Kairo som tomma hot.

Etiopiens plan är att i år tappa Nilen på endast tiondel av vattnet, något som bedömare menar inte kommer att påverka situationen nedströms. Särskilt inte som regnsäsongen redan är igång.

Men den stora stridsfrågan är vad som sker om det framöver blir längre perioder av torka? 

För Abiy Ahmed finns både ekonomisk och politisk prestige i potten och än så länge fortgår byggprojektet.

Att frågan nu hamnar i säkerhetsrådet kommer enligt de etiopiska myndigheterna inte påverka den egna tidsplanen.

Kring beslutet att fylla dammen står också landet enat, de flesta av premiärministerns hårdaste kritiker är i frågan om dammen – helt överens.

Av | 25 juni 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Etiopiska journalister tilldelas svenskt journalistpris

2020 års Pen2Pen-stipendium tilldelas de två etiopiska journalisterna Temesgen Desalegn och Woubshet Taye.

Norsk professor kvarhållen på flygplatsen i Etiopien

Den norska professorn Kjetil Tronvoll ska enligt uppgifter ha förts bort av polis på flygplatsen Bole i huvudstaden Addis Abeba. Han kom närmast från Mekelle i Tigrayregionen där han följt det av centralregeringen kritiserade ”illegala valet”. Efter förhör var han fri att fortsätta sin resa.

Etiopiens Tigrayregion utmanar genom att arrangera ett ”illegalt val”

På grund av Covid-19 har val ställts in över hela världen. Inklusive Etiopien. Men i veckan hålls det regionala val i Tigray-provinsen. Så varför trotsar regionens politiker centralregeringen? Blankspots har sammanställt en FAQ om veckans val.

Så avslöjades de saudiska interneringscentren

Den etiopiska journalisten Zecharias Zelalem avslöjade i The Sunday Telegraph att hundratals migranter hålls inlåsta under avskyvärda förhållanden i saudiarabiska interneringscenter. Nu berättar han för Blankspot om hur det gick till.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.