Etiopiens premiärminister: ”Fängelset Maekalawi ska göras till ett museum och de politiska fångarna ska släppas”

Av | 3 januari 2018

På en presskonferens i Addis Abeba under onsdagen ska landets premiärminister Hailemariam Desalegn ha sagt att regeringen ska stänga ner häktet Mae’kelawi för att på sikt göra det till ett ”modernt museum”

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

Uppgifterna kommer från tidningen Addis Standard och enligt dem är detta ett erkännande av att landet har politiska fångar och tidningen menar också att han krävde deras frisläppande:

Mesfin Negash, som är chef för Afrikaavdelningen på Civil rights defenders skriver på Facebook att:

”En sak måste vara tydlig: frisläppande av politiska fångar är bara ett steg framåt mot en genuin politisk reform. Fångarna är olagligt arresterade, torterade och dömda just för att de krävt politiska reformer. Att släppa dem är ett ädelt drag, men dem själva och deras familjer förtjänar upprättelse och en officiell ursäkt från staten. Men ett första steg är att alla de politiska fångarna omedelbart och ovillkorligt släpps”.

Mesfin Negash menar också att det återstår att se om dagens uttalande är genuint och implementeras som en verklig politisk reform.

”Vi måste vara på vår vakt och inte bli förledda av någon politisk PR-manöver. Om du tvivlar på min varning så gå tillbaka i historien och se hur många löften som brutits under de senaste 26 åren.”

Etiopier i landet och i exil går nu igenom premiärministerns uttalande ord för ord, och på de sociala medierna rasar diskussionen.

”Jag har svårt att tro det, men jag avvaktar innan jag skriker högt av glädje. Hoppas att Kality är nästa”, skriver en etiopier i exil.

Uttalandet om frisläppandet av de politiska fångarna kommer efter att landet under de två senaste åren skakats av stora regeringskritiska protester.

Texten uppdateras. 

Uppdatering 1: 18.54 den 3:e januari

Under onsdagskvällen spreds en video från presskonferensen i vilken det utlovade löftet hamnar i en något annan dager.

Enligt en välkänd journalist och bloggare som lyssnat på hela presskonferensen så sa premiärministern inte att alla politiska fångar skulle släppas fria.

 

Av | 3 januari 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Italienska turister vill inte lämna Etiopien

Trots att deras visum gått ut vill 35 italienska turister inte återvända till det av coronaviruset hårt drabbade Italien. Fallet väcker stor munterhet i de etiopiska sociala medierna: ”De första Europeiska invandrarna har äntligen kommit” skriver en användare.

Oppositionsledare gripen i Etiopien

Under förra veckan greps flera högt uppsatta medlemmar ur OLF (Oromo Liberation Front) och en av dem är fortsatt försvunnen.

Fler officiella språk införs för att minska motsättningar

Efter en tid av oroligheter har nu den etiopiska regeringen beslutat sig för att ge ytterligare fyra språk officiell status i landet.

Debatt: ”Sverige måste stå upp för Etiopiens damm”

Anders Österberg (s) menar att Egypten agerar som att de har större rätt till Nilen än något annat land och att USA:s medlingsförsök är orättvist.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.