Etiopiens premiärminister vill se ökat svenskt engagemang

Av | 11 februari 2019

Anders Österberg (s) har under flera år arbetat med att i och utanför Riksdagen sätta strålkastarljuset på situationen för de mänskliga rättigheterna i Etiopien. Nu är han tillbaka i Sverige efter att som första svenska politiker ha träffat landets nya premiärminister Abiy Ahmed på plats i Addis Abbeba.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

Mötet med Etiopiens nytillträdda premiärminister skulle vara i fem minuter, men Abiy Ahmed avsatte en timme för att tacka Sverige och de svenskar som under åren stått upp för demokrati och mänskliga rättigheter.

– Fokus i vårt samtal låg på den övergångsprocess som landet befinner sig i där man går från ett auktoritärt styre mot demokrati.

Landets nya premiärminister var tydlig med att han var vald på ett reformmandat och att vi kunde vänta oss ännu flera reformer framöver.

– Mitt jobb är att reformera Etiopien, sa han till mig, berättar Anders Österberg (s) på telefon.

Förutom frisläppandet av politiska fångar, fred med grannländerna och tillsättandet av försoningskommissioner så fanns det flera nya reformer ”i pipeline”: allt från att öppna upp parker i huvudstaden till nya lagar för att stärka civilsamhället.

– Den stora utmaningen enligt Abiy Ahmed var att reformerna också måste hinna landa ute i landet.

Anders Österberg fick bilden av att fokus för regeringen redan nu låg på att hålla demokratiska val.

– Regeringen vill se val inom ett år, medan oppositionen menar att det är för tidigt. Det är första gången jag är med om att det är oppositionen som säger, ”nej vänta”.

Premiärminister Abiy Ahmed var tydlig med att Sverige kan spela en viktig roll i återuppbyggnaden av landet och dess institutioner. Det fanns också en förståelse för Sveriges kritik av landet under tidigare regeringar.

Efter mötet anser Anders Österberg att det är hög tid för Sverige att bidra till utvecklingen och det är också något han nu kommer att föreslå sitt eget parti.

Under det en timma långa samtalet diskuterades även fredsavtalet med grannlandet Eritrea.

– Abiy Ahmed betonade att det enkla svaret hade varit att gå i krig. Men politik ska inte bygga på enkla svar, fred är den svåra vägen, hade han sagt.

Anders Österberg vill inte återberätta mer om vad de diskuterade när det gäller Eritrea eller svara på om de diskuterade förutsättningar för reformer och frisläppandet av politiska fångar även där.

– Vi pratade om Eritrea, säger han kort.

Anders Österberg (s) och Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed.

De stora utmaningarna för den nya premiärministern var de etniska spänningarna mellan grupper i landet och diskussionerna mellan ”unionister” och ”federalister”.

– Det finns en debatt mellan de som vill prioritera individuella rättigheter och de som vill se rättigheter baserade på grupptillhörighet, säger Anders Österberg och lägger till att det faktum att denna debatt, om den politiska makten ska ligga i en centralstyrd stat eller ute i de etniska regionerna, kan föras öppet är ett positivt tecken.

– När man är klar med debatten, som man nu är fri att föra och fri även efter att ha yttrat sig, så kommer man att gemensamt kunna gå framåt.

Förutom premiärministern träffade han även oppositionspolitiker som Berhanu Nega och Andargachew Tsige. Båda är ledare för den tidigare terrorstämplade gruppen Ginbot 7.

– För ett år sedan var de terrorstämplade, men nu ingår de i olika kommissioner för att läka ihop landet. De ville som ett led i det arbetet nu starta ett socialdemokratiskt parti.

De både före detta rebellerna hade lyft fram den utredda fattigdomen i landet som en av orsakerna till behovet av socialdemokrati, men också vikten av människors deltagande. Båda politikerna, som återvänt från exilen, hade nu mer än tidigare insett vikten av att bygga demokratiska partier.

– De pratade om behovet av interndemokrati i partier så att man inte äter upp varandra som kannibaler.

Det starkaste minnet från resan är enligt Anders Österberg inte enskilda reformer utan det politiska syret och den försiktiga optimismen.

– Ingen tror att man kommer att gå tillbaka till diktaturen, men alla inser att vägen mot demokrati är en lång resa.

Av | 11 februari 2019

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Dissidentbloggen och Blankspot i gemensamt projekt – unika texter om Etiopien

Dissidentbloggen och Blankspot möts nu i ett gemensamt projekt för att lyfta fram litteraturen och journalistikens roll i Etiopien. I samband med världsdagen för pressfrihet den 3 maj släpper de båda nättidskrifterna texter skrivna av författare och journalister i såväl Etiopien som i exil. Bland de medverkande märks poeterna Liyou Libsekal, Chaala Hailu Abata, Sosina Ashenafi, författaren Lena Bezawork Grönlund och journalisten Woubshet Taye.

”Det enda jag begär är att veta om han är i livet och vad han är anklagad för”

Sedan ett år tillbaka har Helen Zemichael liv varit upp och ner. Då försvann hennes man Ermias Tekie i Etiopien. Nu vädjar hon till svenska UD att söka svar om vad som hänt. Samtidigt framkommer nu uppgifter om att mannens dator stals från hotellrummet en vecka innan försvinnandet.

Nytt avsnitt av Blankspotpodden – möt Mesfin Negash

I den nya Blankspotpodden kommer Martin Schibbye att intervjua aktuella personer och läsa in reportage. I det senaste avsnittet möter han Mesfin Negash.

Hungerstrejk i OLF-gerillans läger

De före detta rebellerna i OLF som numera slutit fred med den etiopiska regeringsarmén har inlett en hungerstrejk i protest mot villkoren i lägren. – Vi behandlas inte som människor, ingen bryr sig om oss och många kamrater är sjuka på grund av dålig mat, säger en av soldaterna till BBC Afan Oromo.