Etiopiens premiärminister vill se ökat svenskt engagemang

Av | 11 februari 2019

Anders Österberg (s) har under flera år arbetat med att i och utanför Riksdagen sätta strålkastarljuset på situationen för de mänskliga rättigheterna i Etiopien. Nu är han tillbaka i Sverige efter att som första svenska politiker ha träffat landets nya premiärminister Abiy Ahmed på plats i Addis Abbeba.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

Mötet med Etiopiens nytillträdda premiärminister skulle vara i fem minuter, men Abiy Ahmed avsatte en timme för att tacka Sverige och de svenskar som under åren stått upp för demokrati och mänskliga rättigheter.

– Fokus i vårt samtal låg på den övergångsprocess som landet befinner sig i där man går från ett auktoritärt styre mot demokrati.

Landets nya premiärminister var tydlig med att han var vald på ett reformmandat och att vi kunde vänta oss ännu flera reformer framöver.

– Mitt jobb är att reformera Etiopien, sa han till mig, berättar Anders Österberg (s) på telefon.

Förutom frisläppandet av politiska fångar, fred med grannländerna och tillsättandet av försoningskommissioner så fanns det flera nya reformer ”i pipeline”: allt från att öppna upp parker i huvudstaden till nya lagar för att stärka civilsamhället.

– Den stora utmaningen enligt Abiy Ahmed var att reformerna också måste hinna landa ute i landet.

Anders Österberg fick bilden av att fokus för regeringen redan nu låg på att hålla demokratiska val.

– Regeringen vill se val inom ett år, medan oppositionen menar att det är för tidigt. Det är första gången jag är med om att det är oppositionen som säger, ”nej vänta”.

Premiärminister Abiy Ahmed var tydlig med att Sverige kan spela en viktig roll i återuppbyggnaden av landet och dess institutioner. Det fanns också en förståelse för Sveriges kritik av landet under tidigare regeringar.

Efter mötet anser Anders Österberg att det är hög tid för Sverige att bidra till utvecklingen och det är också något han nu kommer att föreslå sitt eget parti.

Under det en timma långa samtalet diskuterades även fredsavtalet med grannlandet Eritrea.

– Abiy Ahmed betonade att det enkla svaret hade varit att gå i krig. Men politik ska inte bygga på enkla svar, fred är den svåra vägen, hade han sagt.

Anders Österberg vill inte återberätta mer om vad de diskuterade när det gäller Eritrea eller svara på om de diskuterade förutsättningar för reformer och frisläppandet av politiska fångar även där.

– Vi pratade om Eritrea, säger han kort.

Anders Österberg (s) och Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed.

De stora utmaningarna för den nya premiärministern var de etniska spänningarna mellan grupper i landet och diskussionerna mellan ”unionister” och ”federalister”.

– Det finns en debatt mellan de som vill prioritera individuella rättigheter och de som vill se rättigheter baserade på grupptillhörighet, säger Anders Österberg och lägger till att det faktum att denna debatt, om den politiska makten ska ligga i en centralstyrd stat eller ute i de etniska regionerna, kan föras öppet är ett positivt tecken.

– När man är klar med debatten, som man nu är fri att föra och fri även efter att ha yttrat sig, så kommer man att gemensamt kunna gå framåt.

Förutom premiärministern träffade han även oppositionspolitiker som Berhanu Nega och Andargachew Tsige. Båda är ledare för den tidigare terrorstämplade gruppen Ginbot 7.

– För ett år sedan var de terrorstämplade, men nu ingår de i olika kommissioner för att läka ihop landet. De ville som ett led i det arbetet nu starta ett socialdemokratiskt parti.

De både före detta rebellerna hade lyft fram den utredda fattigdomen i landet som en av orsakerna till behovet av socialdemokrati, men också vikten av människors deltagande. Båda politikerna, som återvänt från exilen, hade nu mer än tidigare insett vikten av att bygga demokratiska partier.

– De pratade om behovet av interndemokrati i partier så att man inte äter upp varandra som kannibaler.

Det starkaste minnet från resan är enligt Anders Österberg inte enskilda reformer utan det politiska syret och den försiktiga optimismen.

– Ingen tror att man kommer att gå tillbaka till diktaturen, men alla inser att vägen mot demokrati är en lång resa.

Av | 11 februari 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Protester efter att musiker mördats i Etiopien

En av Etiopiens stora stjärnor är mördad. Haacaaluu Hundeessaas musik tonsatte den Oromorevolution som legat till grund för senaste årens omvälvningar i Etiopien. Nu på tisdagsmorgonen har mindre demonstrationer utbrutit och internet stängts ner av myndigheterna.

Etiopiens jättedamm nu en fråga för säkerhetsrådet

Spänningen stiger mellan Egypten och Etiopien över Afrikas största dammbygge när nu Egypten återigen ber säkerhetsrådet att ta upp frågan om GERD-dammen i vad som ses som en diplomatisk eskalering av konflikten om Nilens vatten.

Är mer nationalism svaret på Etiopiens kris?

Coronapandemin har fått de etiopiska myndigheterna att skjuta fram valet på obestämt tid. Tills vidare styr premiärministern och hans parti, Prosperity Party, landet. Något som väckt kritik men också förståelse bland landets oppositionsgrupper. Belete Molla som är nytillträtt ordförande för National Movement of Amhara (NaMA) menar i en intervju med Blankspot att det är klokt att inte byta regering mitt i krisen.

Nobelkommittén försvarar valet av fredspristagare

Nobelpriset i fred gick i fjol till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Sedan dess har priset kritiserats av oppositionen i landet men nu tar Nobelkommittén Abiy Ahmed i försvar.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.