Etiopiskt fartyg angör hamn i Eritrea

Av | 5 september 2018

Sedan nyheten om fredsavtalet mellan ärkefienderna Eritrea och Etiopien briserade som en politisk jordbävning under sommaren har det varit skralt med nyheter från landet. Men i dag lastar för första gången på 20 år ett etiopiskt fartyg zink i Eritrea.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Eritrea

Enligt statstelevisionen i både Etiopien och Eritrea kommer i dag skeppet ”Mekelle” döpt efter regionhuvudstaden i Tigray att angöra hamnen i Massawa.

Samma dag reser Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed till Eritrea för ett uppföljande besök i hamnstaden.

Hamnen är Eritreas navel och all importerad mat, elektronik och drivmedel passerar här. Det är också i Massawa som guld, koppar och zink från Eritreas gruvor lastas och Etiopien har nu vunnit ett kontrakt om att transportera zink från Eritrea till Kina.

Att säga att platsen är strategisk vore en underdrift. Placerat i mitten av Eritreas 1 000 kilometer långa kuststräcka är den en projektionsyta för regeringens drömmar om landet som ett Singapore i Afrika.

2016 berättade hamnchefen för Blankspot att den enda begränsningen var att man var hänvisade till mobila kranar eller båtarnas egna vid lastning och lossning. Planen då var att installera fasta kranar.

Det etiopiska fartyget är ett resultat av att sanktionerna mot Eritrea i Etiopien nu är hävda vilket öppnar upp för handel med och mellan de två länderna.

Invånare i Asmara på väg hem. Foto: Martin Schibbye.

Förutom hamnen så har eritreanska politiker också skickat signaler om att det är dags att minska storleken på landets armé och anpassa den obligatoriska värnplikten till de nya säkerhetspolitiska förhållandena.

Kravet på att tjänstgöra i armén har fått många att fly och förändrade villkor för tjänstgöringen skulle möjliggöra för unga människor i landet att göra annat än att vakta gränsen.

– Vi kommer att ha kvar en armé, men koncentrera oss på utveckling, sa landets arbetsmarknadsminister Luul Gebreab i en intervju med Bloomberg.

Enligt ministern så studerar regeringen nu vilka ekonomiska effekter en demobilisering skulle föra med sig för landet.

– Men vi kommer att skynda långsamt, steg för steg, sa ministern.

Men ännu har inget beslut om demobilisering tagits och när det kommer att ske vet man i dagsläget inte.

Enligt presidentens rådgivare Yemane Gebreab så är inte heller den stora frågan demobilisering – utan att skapa jobb för de som demobiliseras.

Fokuset är ekonomiska investeringar.

Michael Woldemariam, är assisterande professor i Internationella Relationer vid universitetet i Boston säger till Bloomberg att det ekonomiska potentialen i landet är enorm och att om resurser nu fördelas från försvaret till den mer produktiva ekonomin så är ”möjligheterna för landet oändliga”.

Av | 5 september 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Eritrea

Eritrea tas bort från USA:s lista över skurkstater

Sedan i onsdag finns inte länge Eritrea med på listan över länder som ”inte samarbetar fullt ut med USA:s kamp mot terrorismen”. Kvar på listan är Iran, Nordkorea, Syrien och Venezuela.

Inga svar om Dawit Isaak för FN-kommitté

FN kräver att Eritrea utreder anklagelser om svåra brott mot mänskliga rättigheter och klargör vad som hänt med tiotals försvunna fångar – däribland den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak

Alexander Isak om resan till Eritrea

Alexander Isaks föräldrar är från Eritrea och i somras besökte han landet. I en intervju med Voetbal International berättar han nu att han känner att han både representerar Sverige och Eritrea.

Sorg i Eritrea efter rapparen Nipsey Hussles död

Rapparen Nipsey Hussle har skjutits till döds i Los Angeles i USA. Enligt den lokala polisen skadades även två andra i samband med skjutningen.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.