Etiopiskt fartyg angör hamn i Eritrea

Av | 5 september 2018

Sedan nyheten om fredsavtalet mellan ärkefienderna Eritrea och Etiopien briserade som en politisk jordbävning under sommaren har det varit skralt med nyheter från landet. Men i dag lastar för första gången på 20 år ett etiopiskt fartyg zink i Eritrea.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Eritrea

Enligt statstelevisionen i både Etiopien och Eritrea kommer i dag skeppet ”Mekelle” döpt efter regionhuvudstaden i Tigray att angöra hamnen i Massawa.

Samma dag reser Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed till Eritrea för ett uppföljande besök i hamnstaden.

Hamnen är Eritreas navel och all importerad mat, elektronik och drivmedel passerar här. Det är också i Massawa som guld, koppar och zink från Eritreas gruvor lastas och Etiopien har nu vunnit ett kontrakt om att transportera zink från Eritrea till Kina.

Att säga att platsen är strategisk vore en underdrift. Placerat i mitten av Eritreas 1 000 kilometer långa kuststräcka är den en projektionsyta för regeringens drömmar om landet som ett Singapore i Afrika.

2016 berättade hamnchefen för Blankspot att den enda begränsningen var att man var hänvisade till mobila kranar eller båtarnas egna vid lastning och lossning. Planen då var att installera fasta kranar.

Det etiopiska fartyget är ett resultat av att sanktionerna mot Eritrea i Etiopien nu är hävda vilket öppnar upp för handel med och mellan de två länderna.

Invånare i Asmara på väg hem. Foto: Martin Schibbye.

Förutom hamnen så har eritreanska politiker också skickat signaler om att det är dags att minska storleken på landets armé och anpassa den obligatoriska värnplikten till de nya säkerhetspolitiska förhållandena.

Kravet på att tjänstgöra i armén har fått många att fly och förändrade villkor för tjänstgöringen skulle möjliggöra för unga människor i landet att göra annat än att vakta gränsen.

– Vi kommer att ha kvar en armé, men koncentrera oss på utveckling, sa landets arbetsmarknadsminister Luul Gebreab i en intervju med Bloomberg.

Enligt ministern så studerar regeringen nu vilka ekonomiska effekter en demobilisering skulle föra med sig för landet.

– Men vi kommer att skynda långsamt, steg för steg, sa ministern.

Men ännu har inget beslut om demobilisering tagits och när det kommer att ske vet man i dagsläget inte.

Enligt presidentens rådgivare Yemane Gebreab så är inte heller den stora frågan demobilisering – utan att skapa jobb för de som demobiliseras.

Fokuset är ekonomiska investeringar.

Michael Woldemariam, är assisterande professor i Internationella Relationer vid universitetet i Boston säger till Bloomberg att det ekonomiska potentialen i landet är enorm och att om resurser nu fördelas från försvaret till den mer produktiva ekonomin så är ”möjligheterna för landet oändliga”.

Av | 5 september 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Eritrea

Inga svar om Dawit Isaak för FN-kommitté

FN kräver att Eritrea utreder anklagelser om svåra brott mot mänskliga rättigheter och klargör vad som hänt med tiotals försvunna fångar – däribland den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak

Alexander Isak om resan till Eritrea

Alexander Isaks föräldrar är från Eritrea och i somras besökte han landet. I en intervju med Voetbal International berättar han nu att han känner att han både representerar Sverige och Eritrea.

Sorg i Eritrea efter rapparen Nipsey Hussles död

Rapparen Nipsey Hussle har skjutits till döds i Los Angeles i USA. Enligt den lokala polisen skadades även två andra i samband med skjutningen.

Nytt avsnitt av Blankspotpodden – möt Meron Estefanos

I  den nya Blankspotpodden kommer Martin Schibbye att intervjua aktuella personer och läsa in reportage. I det första avsnittet möter han Meron Estefanos.