Ett år efter Luciadeportationen: ”Hur har det gått för de utvisade?”

Av | 3 december 2017

I veckan sker en ny tvångsutvisning till Kabul. Men hur har det gått för de som utvisades för ett år sedan. Det vill vi ta reda på genom att återigen rapportera från landet. Vi frågar journalisten och afghanistankännaren Göran Engström som är på väg ner till Afghanistan om varför det behövs mer journalistik från landet.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

– Sedan merparten av de internationella trupperna drog sig tillbaka 2014 har landet hamnat i medieskugga. Fokus har, med viss rätt, flyttats till andra oros- och konflikthärdar. För mig som följt och rapporterat från landet sedan 2005 känns det dock sorgligt. Vi är några få svenska journalister som fortsatt att åka dit och rapportera, och vi har sett hur den politiska och humanitära situationen i många avseenden blivit sämre. Även om de svenska soldaterna åkt hem så betyder inte det att den svenska insatsen är avslutad. Afghanistan ligger fortfarande i topp när det gäller svenskt bistånd, och inte minst Svenska Afghanistankommittén gör ett storartat arbete.

Göran Engström. Foto: Casper Hedberg.

Hur du haft kontakt med några av de utvisade under året? Vad får du för bild av situationen?

– Jag har haft sporadisk kontakt med Mustafa Nauibi, brottaren, och Basir Sharifi. Basir återvände ju till sin hemprovins Ghazni och fick ganska omgående problem och tvingades flytta. Mustafa stannade i Kabul, och i den shiadominerade stadsdel som han flyttade till, Dasht-e-Barchi, har flera allvarliga terrordåd med sekteristiska förtecken inträffat.

Vad har hänt i Afghanistan under året som gått? Finns det andra berättelser som vi missar när det är sådant fokus på de utvisade?

– Vi har sett hur olika grupper som vill skapa instabilitet i landet har flyttat fram sina positioner. Det handlar inte bara om talibanerna, utan även IS eller Daesh och lokala krigsherrar. Idag räknar man med att regeringen i Kabul bara har kontroll över lite drygt hälften av landet. En väldigt märkbar förändring, som på ett påtagligt sätt också påverkar de afghaner som skickats tillbaka från bland annat Sverige, är att osäkerheten och antalet attentat i huvudstaden Kabul ökat markant. Är Kabul en säker plats för återvändarna? Det kan nog ingen hävda. Går det att överleva där? Det är nog min uppfattning, men det är en mycket svår, osäker och på de flesta sätt komplex tillvaro de har att förhålla sig till. Självklart finns det berättelser som vi missar. Trots alla problem, fattigdom, terror och ökat sekteristiskt våld, så sker det framsteg. Det gäller inte minst utbildning och sjukvård.

Vad är du nyfiken på att ta reda på mer om den här gången?

– Det som jag tyckte att vi missade – eller inte riktigt hann med – när vi var där i februari var just att skildra de framsteg som görs. Eftersom vi primärt fokuserade på dem som utvisades runt Lucia förra året, var det också svårt att bilda sig en uppfattning om hur problematiskt de egentligen hade det. Nu har det gått ett helt år, och det är väl först nu som det går att utvärdera hur de faktiskt har det. Det var viktigt att följa dem då, i samband med utvisningen för att se hur mottagandet som den afghanska regeringen åtagit sig att sörja för på ett säkert och mänskligt sätt i verkligheten gick till. Men ur ett individperspektiv är det ännu viktigare att se hur de utvisade har det idag, ett år senare.

Vill du bidra till detta reportage ange ”Afghanistan” när du swishar till nummer 123 554 35 41 eller valfri summa med kortbetalning.

Boken ”Utvisad” kan beställas

Efter att vi i nästan ett bevakat de svenska tvångsutvisningarna av ensamkommande afghaner valde vi att sammanställa några av de bästa reportagen  samt dela med oss av våra insikter i hur det är att arbeta med deltagande journalistik på det sätt vi gör, boken kan köpas här. Leverans före jul.

Toppbild: Martin von Krogh.

Av | 3 december 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Utvisningarna till Belarus fortsätter – trots oroligheterna

Stängda landsgränser till följd av coronapandemin har gjort att väntan blivit lång för många i förvar, men nu fortsätter utvisningarna, även till Belarus.

”En ny generation hazarer kräver sina rättigheter” – Dagbok från Kabul vecka 35.

Den här veckan tänkte jag skriva om historien. Om hazarernas historia. Från 1800-talet och fram tills idag. Men också om de nya proteströrelser bland hazarer som tar form.

”Äntligen regn!” – Dagbok från Kabul vecka 33.

Jag som skriver den här dagboken varje vecka heter Mohammad och utvisades 2019 från Sverige till Afghanistan. Jag skriver för att berätta om en verklighet som inte visas på tv.

Från hopp till förtvivlan – Dagbok från Kabul vecka 25

Flera parlamentariker kallar nu fredsprocessen för ett misslyckande och menar att den första tidens hopp nu förvandlats till förtvivlan.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.