Facebook-fejkande med dödlig utgång

Av | 12 september 2019

I Sydafrika har minst tio personer nyligen mist livet i våldsamma upplopp. Oroligheter som allt oftare underblåses av falskt innehåll på sociala medier.

Sydafrikanska städer har under den senaste tiden skakats av våldsamma främlingsfientliga upplopp. Minst tio personer, varav två immigranter, har dött i anslutning till upploppen enligt Sydafrikas president Cyril Ramaphosa. Attacker mot invandrargrupper, framförallt från andra delar av Afrika, har skett tidigare i landet men under den senaste tiden har dessa blivit allt våldsammare.

Missvisande poster på sociala medier om det främlingsfientliga våldet i Sydafrika har spridit sig över kontinenten och underblåser krisen. Nigerias utrikesminister Geoffrey Onyeama gick i onsdags ut och varnade för att falska inlägg agerar som bränsle på elden. ”Det finns många historier där ute om nigerianer som mördas, hoppar från byggnader eller blir brända. Så är inte fallet.”

AFP har undersökt flera poster som fått stor spridning och kunnat bekräfta att innehållet ibland är flera år gammalt, ibland från helt andra länder och ibland taget från actionfilmer.

I en film som har setts av tiotusentals användare på Twitter och Facebook och som delats över 900 gånger kastar sig människor ut från ett brinnande hus. Enligt posten visar filmen dödligt våld mot immigranter i Johannesburg, ”Jag lämnar Sydafrika, snälla ring mig inte medans jag är borta, jag ringer till er” lyder texten i posten. Egentligen visar filmen en brand i den indiska staden Surat i maj där 20 tonåringar miste sina liv.

Än värre blir det när aktörer med stora följen på sociala medier sprider de missvisande posterna. Femi Fani-Kayode, en före detta flygminister i Nigeria, delade den 3:e september en video på en sydafrikansk polisminister som beklagar sig över invandrare. Videon fick även spridning på ett populärt nigerianskt Instagram-konto där den fick fler än 350 000 visningar. I texten till filmen anklagar Fani-Kayode den sydafrikanske politikern Bongani Mkongi för att ”subtilt försöka rättfärdiga morden på nigerianer” och menade även att Mkongi innehar positionen som polisminister i Sydafrika.

Vad Fani-Kayode antingen inte vet eller inte tar hänsyn till är att videon är två år gammal och att Mkongis kommentarer inte gjordes i relation till den våg av våldsamhet som sker nu. Dessutom är Mkongi inte längre polisminister. Han avgick i maj och efterträddes av Cassel Mathale.

Det sprids även missvisande innehåll kring hämndattacker mot sydafrikanska företag i Nigeria. Två bilder som cirkulerat online visar ett kontor för det sydafrikanska telecom-bolaget MTN i lågor i en av Lagos förorter. I texten till bilderna kan man läsa ”Arga nigerianer bränner ner MTN kontor i Apapa, Lagos…. Händer just nu!!!”. Det stämmer att MTN har rapporterat vandaliseringar av sina kontor i Nigeria i svallvågorna av de sydafrikanska upploppen men AFP kan rapportera att just dessa bilder är flera år gamla.

Att bilder och videos på våldsamheter från tidigare år flyter till ytan och ramas in med text så att det ser ut som att attackerna skett nyligen verkar vara den vanligaste formen av förvrängning i AFP:s granskning. En video som delats tusentals gånger visar hur en mobb attackerar och mördar en man på öppen gata i Johannesburg. I texten till videon beskrivs händelsen vara kopplad till de främlingsfientliga upploppen. AFP har inte kunnat fastslå mannens nationalitet men incidenten i videon skedde i januari 2017 och inte under de upplopp som skett i dagarna.

AFP har även konstaterat att det sprids rent fejkat innehåll. I en kort video med tiotusentals visningar kan man se en dramatisk skottlossning mellan två gäng. Texter till videon hävdar att skeendet är kopplat till främlingsfientlighet. Kollar man på längre versioner av klippet kan man se att det hela är en filminspelning och att det i själva verket är skådespelare som håller i avtryckarna.

Stora bilden: Sydafrikas president Cyril Ramaphosa, ITU Pictures

Av | 12 september 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Facebook Allt om Sydafrika

Twitters krigsförklaring mot Trump är rätt väg att gå

I veckan satte Twitter varningsflagg på några av president Trumps tweets. En tom markering eller första steget mot att Trump stängs av?

Stakston: Om konsten att köpa ett valresultat

Istället för att lämna EU nu i veckan går Storbritannien till nyval den 12 december. Cirkusen runt Brexit är ett färskt exempel att bära i minne vad gäller konsekvensen av politisk annonsering i sociala medier.

Stakston: Facebooks valuta klarar inte företagets förtroendekris

Den senaste månaden har flera nyckelaktörer hoppat av Facebooks hajpade valutaprojektet Libra. Zuckerberg har grillats av den amerikanska kongressen och det ser ut som om Facebooks förtroendekris kommer att påverka Libras utveckling.

Stakston: Förbjud politisk annonsering på Facebook Zuckerberg

Det är dags för Facebook att välja väg menar Brit Stakston. Förbjuda politisk annonsering eller inse att plattformen är ett verktyg för nedmontering av demokratier.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.