”Fångar som flydde från det brinnande fängelset sköts”

Av | 6 september 2016
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

 

Minst 23 människor ska ha dödats i samband med en brand på ett av Etiopiens säkerhetsfängelser utanför huvudstaden Addis Abeba. Under gårdagen kom fler och fler vittnesmål om vad som skett sig på det federala etiopiska fängelset Qilinto.

 

 

Det började med rapporter om att skottlossning hade hörts av boende och snart började bilder komma ut på twitter från händelsen där man kunde se att det steg upp svart rök inifrån fängelset.

Enligt vittnesmål har minst 23 fångar dött under de senaste dygnen. Den etiopiska regeringen hävdar att två ska ha skjutits ihjäl av vakter efter ett flyktförsök och resten dött som en följd av branden. Uttalanden som nu ifrågasätts.

 

Enligt den etiopiska journalisten Tesfalem Waldyes som hölls i fängelset i ett år innan han släpptes i juli 2015 är det svårt för fångar själva att kunna starta en brand.

– Det råder rökförbud och ingen har tillgång till köket. Fängelset är ett högsäkerhetsfängelse med både övervakningskameror och vakttorn.

Tesfalem Waldye beskriver hur de flesta hålls i stora ”celler” med mellan 90 och 130 medfångar i varje. Fängelset är byggt av tegel och korrugerad plåt och indelat i fyra zoner, med totalt tretusen fångar.

Ett annat ögonvittne berättar för tidningen Addis Standard att beväpnade vakter sköt urskillningslöst in mot fångarna som flydde för att undkomma branden.

– Jag såg själv fem fångar skjutas ihjäl från vakttornen under brandens första tjugo minuter, berättar det anonyma ögonvittnet för tidningen.

Enligt vittnet har nu den federala armén tagit över kontrollen av fängelset.

Fängelset Qilinto är känt för att vara en hård anstalt med en stor andel politiska fångar. Har sitter Bekele Gerba, som är generalsekreterare för Oromo Federalist Congress (OFC) anklagad för terrorism tillsammans med andra politiker, journalister och oppositionella studenter.

I ett nyligen utsmugglat brev uppmanade Bekele Gerba befolkningen att demonstrera fredligt mot regeringen genom att raka sina huvuden och bära svarta kläder.

Branden på fängelset kommer i ett läge då den politiska situationen i Etiopien är spänd.  Svenska ambassaden avrådde nyligen från resor till delar av landet på grund av den växande proteströrelsen och regeringens svar.

Protesterna kan spåras tillbaka till november 2015 när regeringen presenterade en plan för att expandera huvudstaden Addis Abeba och fördriva jordbrukare.

Men rörelsen växte snabbt till att handla om mycket mer än bara en fråga om jord, spred sig till flera städer i Oromo- och Amhararegionen och antog en ny form: Kraven riktades mot etnisk marginalisering och mot enpartistaten (I det senaste valet fick det styrande partiet 100 % av platserna i parlamentet). Regeringens svarade på demonstranternas krav med dödligt våld.

Ett vittne i staden Bahir Dar berättade under veckan att huvudvägarna in i staden stängts och beskrev en ”krigsliknande situation”.

De senaste tio månaderna har enligt Human Right Watch 500 demonstranter skjutits ihjäl.

Tusentals har fängslats varav många hålls i just Qilinto-fängelset i väntan på rättegång.

Av | 6 september 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Protester efter att musiker mördats i Etiopien

En av Etiopiens stora stjärnor är mördad. Haacaaluu Hundeessaas musik tonsatte den Oromorevolution som legat till grund för senaste årens omvälvningar i Etiopien. Nu på tisdagsmorgonen har mindre demonstrationer utbrutit och internet stängts ner av myndigheterna.

Etiopiens jättedamm nu en fråga för säkerhetsrådet

Spänningen stiger mellan Egypten och Etiopien över Afrikas största dammbygge när nu Egypten återigen ber säkerhetsrådet att ta upp frågan om GERD-dammen i vad som ses som en diplomatisk eskalering av konflikten om Nilens vatten.

Är mer nationalism svaret på Etiopiens kris?

Coronapandemin har fått de etiopiska myndigheterna att skjuta fram valet på obestämt tid. Tills vidare styr premiärministern och hans parti, Prosperity Party, landet. Något som väckt kritik men också förståelse bland landets oppositionsgrupper. Belete Molla som är nytillträtt ordförande för National Movement of Amhara (NaMA) menar i en intervju med Blankspot att det är klokt att inte byta regering mitt i krisen.

Nobelkommittén försvarar valet av fredspristagare

Nobelpriset i fred gick i fjol till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Sedan dess har priset kritiserats av oppositionen i landet men nu tar Nobelkommittén Abiy Ahmed i försvar.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.