”IS-fångar har rymt från fängelset” – Dagbok från Kabul vecka 30.

Av | 5 augusti 2020

”Fred är vad alla drömde om. Men nu pratas det om att det är fred och det är värre än någonsin,” skriver Mohamed i veckans dagbok.

Jag cyklar ofta när jag behöver ta mig till marknaden eller när jag ska fotografera olika platser i Kabul.

I dag gav jag mig ut för att se hur det går för människor och vad de gör för att klara av den här svåra tiden.

Den första mannen jag träffar tvättar sin bil. Inte i en biltvätt som i andra länder utan bredvid en väg där det rinner avloppsvatten. I vägkanten har taxibilar och privata bilar parkerat och barn tvättar bort dammet från bilarna med vatten som redan är brunt av smuts. 

Jag ser att barnen jobbar med en enkel tygtrasa.

Inne i bilarna sitter de som kör kvar och tittar på. Ibland ropar de ”fortare” för att sedan fortsätta titta. Hade man druckit vattnet som bilarna tvättas med hade man blivit sjuk. Det luktar fruktansvärt.

Jag kan inte förstå hur man kan tvätta sin bil i detta vatten. Dessutom måste det ju vara olagligt att ens parkera där bredvid vägen om man bortser från att barn tvättar bilarna. Men det finns inga särskilda trafikregler som följs här. Och de flesta verka vara nöjda med att det är så. Regeringen också. 

Både barnarbete och barnäktenskap är vanligt i Afghanistan och det verkar heller inga lagar kunna ändra på. I Afghanistan jobbar barn för om de inte jobbar kan de inte äta. I Sverige har vi barnbidrag men här måste barnen jobba från tidig ålder. Fattigdomen är överallt och 90 procent av varorna kommer från utlandet. Inte bara mat utan också vapen och ammunition. Det gör att talibanerna kan kontrollera stora områden utan att behöva tillverka något. När både talibanerna och regeringen behöver stöd och vapen från utlandet – hur kan de förvänta sig att vi ska kunna försvara landet mot Pakistan?

Det skjuts raketer in i Afghanistan från Pakistan och landet vill göra motstånd men det förblir en dröm. 

Vi har inga egna raketer. 

Ett annat barn jag träffade i veckan var bara sex år och jobbade i bageriet.

Jag frågade honom hur han som är så ung kunde jobba här. Jag frågade om han kände sig tvingad av sina föräldrar att jobba. ”Kanske” svarade han. Han måste nog jobba för att kunna bo hos sin familj. 

Även om barn klarar att jobba så tror jag att de skadar sin hälsa på lång sikt. Framför allt när de som är så små jobbar hårt i värmen. Killen på bageriet är inte heller ensam.

Det finns tusentals som honom. 

Ett annat barn jag pratade med sålde glass i Kabul. Jag frågade om jag fick ta en bild på honom men det fick jag inte. Han vill inte att någon ska se att han jobbar när hans kompisar går i skolan. 

En annan händelse som det rapporterats om i veckan är det faktum att Afghanistan inte kan försvara sina egna fängelser. Nangarhar är en provins som ligger väldigt nära Kabul och där finns det ett fängelse där det sitter många talibaner och IS-medlemmar. Terrorister som dödat oskyldiga människor.

Först sprängde IS en bil som öppnade upp fängelsets port och sedan attackerade de alla som försökte förhindra rymningen. Mer än 300 av dem rymde och nu är alla oroliga för vad som ska hända. Afghanistan är en farligare plats nu.

De som rymt var i fängelse för att de dödat människor, kvinnor och barn. Familjer. Dessutom har 4400 talibaner släppts ur fängelserna som ett resultat av fredsavtalet. Ytterligare 600 ska släppas. Personer som dömts för mord, misshandel, kidnappning. Regeringen säger att om de inte släpper ut dem så blir det inga fler fredsamtal mellan talibanerna och regeringen. 

I det här läget kommer presidenten Ashraf Ghani ut och säger att han vill att landets ungdomar ska komma tillbaka. Vi behöver våra ungdomar säger han. Men vad vi ska göra för Afghanistan annat än att sitta och titta på hur människor dör omkring oss? Det finns inga jobb för oss och många kan inte klara sig i Afghanistan. 

Ashraf Ghani lovade att de utvisade ska få jobb och rättigheter men jag har inte sett någon få hjälp av regeringen.

Fred är vad alla drömde om. Men nu pratas det om att det är fred och det är värre än någonsin. Det kan aldrig bli fred om inte landet kan garantera de mänskliga rättigheterna. Hur länge kan vi vänta på dem?

När jag sitter och skriver detta ser jag på nyheterna hur det exploderar i Beirut. Jag har aldrig sett något liknande. Jag blir så ledsen när jag tänker på alla som dött. Energi är nyttigt men samtidigt väldigt farligt.

Jag ber för människorna i Beirut. 

**

I kategorin ”röster” ger inbjudna skribenter perspektiv på frågor som rör Blankspots bevakningsområden. Följ arbetet med att bevaka Afghanistan i vår facebookgrupp ”Uppdrag: Afghanistan”. 

Läs alla Mohammeds tidigare dagboksanteckningar här.

Av | 5 augusti 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Dagbok

”Afghanistans barn måste få lära sig vad fred är” – Dagbok från Kabul vecka 37.

Dag efter dag passerar med krig, mord och elände. Men det beror inte enbart på andra. Vi kan inte skylla ifrån oss. Det beror också på att vi försummat våra barns rätt till utbildning. Det skriver Mohammad i veckans dagbok.

Barnkonventionen rår inte på krigets eldar – Dagbok från Kabul vecka 36

Nästan hälften av Afghanistans befolkning är under 15 år. Våld och konflikter är ett stort hot mot deras möjligheter att utvecklas. Om det skriver Mohammad i veckans dagbok.

”En ny generation hazarer kräver sina rättigheter” – Dagbok från Kabul vecka 35.

Den här veckan tänkte jag skriva om historien. Om hazarernas historia. Från 1800-talet och fram tills idag. Men också om de nya proteströrelser bland hazarer som tar form.

Vad händer om man blir sjuk? – Dagbok från Kabul vecka 34

Oron för att bli sjuk finns hos många Kabulbor. Och vid attentat blir sjukhusen snabbt fulla. Det skriver Mohamed om i veckans dagbok.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.