Farligt med rädda diplomater

Av | 28 maj 2019

Sveriges tidigare ambassadör i Kina, Anna Lindstedt har nu delgivits misstanke om brott med anledning av sitt agerande i fallet med den fängslade svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai. Men vill vi ha rädda ambassadörer, som följer protokoll punkt och pricka och inte vågar bygga och testa okonventionella lösningar? Ja då gör vi vårt land och våra fängslade medborgare en otjänst. Det skriver Martin Schibbye i en krönika.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Kina

Under våren blev nyheten om Sveriges Kina-ambassadörs tvådagarsmöte om den fängslade förläggaren Gui Minhai på Sheraton i Stockholm en världsnyhet. DN:s ledarsida talade om det som ”en av de största skandalerna inom svensk utrikespolitik” och den före detta svenska ambassadören Anna Lindstedt är nu ”skäligen misstänkt för förhandlingar med främmande makt utan mandat och därigenom orsakat Sverige ett avsevärt men”.

Fördömandet av hennes agerande har varit unisont. Men att arrangera den här typen av kreativa möten är väl precis det vi har ambassadörer för? Att mellan skål och vägg testa lösningar och hitta vägar ut ur låsta situationer i tassemarkerna mellan näringsliv, politik och kultur.

Det är just den här typen av social ingenjörskonst som begåvade ambassadörer är som allra bäst på.

Finlands legendariske president Urho Kekkonen använde alltid bastun för att tämja den ryska björnen. Värdet av diplomati och internationellt relationsbyggande i hettan utan kläder och protokoll har uppenbart tjänat Finland väl.

Att hänga kvar sent på hotell där politiker brukar ha sina vattenhål för att få information och dela uppgifter man vill plantera är ju en del av jobbet. Och att inte informera UD om allt man gör antar jag sker av en ömsesidig respekt då UD kan svära sig fria om något går snett.

Vilket är precis vad vi nu ser ske.

Att de kinesiska representanterna under mötet framfört att de vill att anhöriga ligger lågt med kritik mot Kina är väl ett rimligt krav av en diktatur. Alla är ärliga utifrån sina utgångspunkter och att förstå sin motpart är i andra fall grunden för att hitta en lösning.

Det var ett av diktaturen Etiopiens ständiga käpphästar under den tiden jag själv satt fängslad – en önskan om arbetsro. Något som i perioder såväl anhöriga som medier accepterade för att låta diplomatins kaffekvarnar mala. Medan diplomaterna, när skiten ändå träffade fläkten, påpekade att i ett land som Sverige kan man inte ”styra medier”.

I efterhand är det tydligt att det fanns flera perioder under min egen tid i fängelse då svenska medier skrev mindre – eftersom en massiv bevakning just vid tidpunkten skulle ha missgynnat processen med att få ut svenska medborgare ur ett fängelse.

Fallet Gui Minhai är allvarligt och han borde omedelbart släppas fri vilket Margot Wallström och UD uttryckligen sagt vid flera offentliga tillfällen.

Att använda anhöriga som gisslan i det diplomatiska arbetet vilket verkar ha skett på Sheraton är upprörande – men klart är att detta möte blivit omtalat eftersom det nu blivit svensk inrikespolitik av frågan.

Om det nu visar sig att Sveriges Kinaambassadör Anna Lindstedt agerat på egen hand är det ”skandalartat” menar Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark.

Det återstår nu för åklagaren att bevisa att ambassadören haft ett uppsåt att begå brottet – att utan mandat förhandla med främmande makt. Men vill vi riskera att få rädda ambassadörer, som följer protokoll punkt och pricka och inte vågar bygga och testa okonventionella lösningar så gör vi vårt land och våra fängslade medborgare en otjänst.

Att navigera i hotellkorridorer, skumma barer och tillsammans med affärsmän surra runt champagnehinkar på Sheraton under småtimmarna borde vara en naturlig del av jobbet för fler inom svensk utrikesförvaltning.

**

Krönikan publicerades först i Expressen under rubriken ”En diplomats plats är runt champagnehinken”. 

Texten ledde också till en debatt på Expressens kultursidor som kan läsas här. 

Av | 28 maj 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Kina

Stakston: Marionettspel med media

Den kinesiska staten har en omfattande verktygslåda för att driva propaganda och kontrollera medier världen över.

Kinesiska mobilnät splittrar väst

Vissa regeringar drar sig för att släppa in ett företag med nära band till Kina i sin infrastruktur. Andra öppnar sina marknader för Huawei.

Ny lag i Kina: inget internet utan ansiktsavläsning

Kina vidtar kontroversiella åtgärder för att verifiera identiteten hos över 850 miljoner internetanvändare.

Gui Minhais kollega öppnar bokhandel på Taiwan

Gui Minhais kollega drar in över en miljon kronor genom crowdfunding för att öppna ny bokhandel på Taiwan.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.