Fem av sex delstater i Australien förbjuder plastpåsar

Av | 21 augusti 2018

Plastpåsar för engångsbruk som är tunnare än 0.035 millimeter är nu förbjudna i nästan hela Australien.

Det australiensiska förbudet har enligt den årliga rapporten ”Australia Beautiful” lett till en minskad plastanvändning i landet från 266 ton per år till 171 ton.

I Australien finns också en växande rörelse (The Last Straw) för att förbjuda sugrör av plast och i dagsläget har över 100 affärer slutat sälja dem.

Men nu varnar också myndigheterna för att om konsumenterna fortsätter att använda tjockare plastpåsar istället för de tunnare som förbjudits – så kan situationen förvärras.

För att en tjockare plastpåse ska vara mer miljövänlig än de tunnare måste den användas minst fyra gånger enligt rapporten.

Av | 21 augusti 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Klimat

Kamp för överlevnad i klimatförändringens spår

Möt människorna vid klimatförändringens frontlinjer - som redan tvingats anpassa sig till extremt väder, förskjutna årstider och oförutsedda temperaturomslag. Ögonblicksbilder från den dagliga kampen för överlevnad - och en förevisning om hur svår utmaningen att anpassa sig till klimatförändringen kommer vara för de som redan nu är drabbade. 

Debatt: En grön energiomställning gör Europa säkrare

En omställning av den europeiska energipolitiken till 100 procent förnybart är nödvändigt både för att bromsa klimatförändringarna och för att vi ska lyckas bygga ett motståndskraftigt och tryggt Europa. Låt oss börja nu, det skriver Jakop Dalunde (mp) och Wanja Kaufmann (mp) i ett debattinlägg.

Danmark vill förbjuda bensinbilar

År 2030 ska försäljningen av nya bensin- och dieselbilar stoppas i Danmark, enligt den danska regeringen.

Jamaica förbjuder sugrör och frigolit

Den jamaicanska regeringen förbjöd i veckan engångsplastpåsar, sugrör och frigolit.