Ferm besökte utvisade afghaner i Kabul

Av | 25 maj 2017

  Miljöpartiets talesperson i migrationsfrågor, Maria Ferm, har just kommit hem efter en blixtvisit i Afghanistan. Under resan, som har skett under stor sekretess, träffade hon utvisade afghaner och lokala politiker för att skaffa sig en bild av läget i landet.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

– Det var oerhört viktigt att se detta på riktigt. Man får en helt annan förståelse för de möjligheter eller brist på möjligheter som faktiskt finns där, säger Maria Ferm några timmar efter att hon har återvänt till Sverige.

 Under den tre dagar långa resan, där även riksdagsledamoten Rasmus Ling deltog, besökte hon olika FN-organ, lokala politiker och ett stort flyktingläger för de som nu återvänder från Pakistan.

– Den dagen vi var där hade det kommit 1 600 personer. Det fortsätter att komma otroligt många människor som tvingas tillbaka till Afghanistan. Vi träffade en familj som hade levt i Pakistan i 30 år men som nu tvingades tillbaka, säger hon.

Maria Ferm träffade också Mustafa Nauibi som, som utvisades från Sverige vid Lucia förra året och som Blankspot har skrivit om.

– Vi fick sitta och prata med honom en stund. Han har varit där i 5 månader nu. Det var väldigt omtumlande att träffa honom. Han var orolig och ville tillbaka till Sverige och hade mycket kontakt med sin svenska familj. Det är en svår situation för hazarer i Kabul, så jag kan förstå hans oro väldigt mycket, säger hon.

Enligt Maria Ferm har Mustafa Nauibi  inte lyckats etablera sig i Afghanistan utan försöker fortfarande komma tillbaka till sitt i liv i Sverige. Hon anser att situationen för de som återvänder frivilligt, eller utvisas, är problematisk.

– Det finns ett visst stöd, även för de som återvänder från Pakistan. Men staten Afghanistan kan inte bidra med så mycket. Livet för de som återvänder är inte över men det är oerhört svårt att skapa sig ett tryggt och bra liv när man återvänder. Möjligheterna att få jobb, skolgång och grundläggande rättigheter är små, säger hon.

Under tiden Maria Ferm och hennes medarbetare var på plats blev en finsk hjälparbetare kidnappad. I Kabul sker det i genomsnitt tre attentat i veckan. Den svenska delegationen kunde inte röra sig fritt utan åkte runt i bepansrade bilar, bar skyddsvästar och hade beväpnade säkerhetsvakter med sig.

– Det är klart att man blir orolig när säkerhetsläget försämras. Därför känns det väldigt viktigt att vi fortsätter att följa upp vad som händer, säger hon.

Vad drar du för slutsatser när det gäller de svenska utvisningarna av unga afghaner?

– Jag tycker att det är väldigt problematiskt, inte minst när det gäller personer som har varit länge i Sverige, går på gymnasiet och har skaffat sig ett liv här. Men jag tror inte att det finns ett stöd för en amnesti hos andra partier och att det därför är mycket svårt att genomföra. Jag skulle vilja hitta vägar framåt som gör att fler kan få uppehållstillstånd, säger hon.

Migrationspolitiken väntas bli en av de heta frågorna på Miljöpartiets kongress i Linköping nu i helgen. Totalt har 19 motioner inkommit på detta tema.

Vad tar du med dig till kongressen?

– Jag har sedan tidigare varit orolig och fundersam över situationen i Afghanistan. Det var också därför vi jobbade så hårt med att få till gymnasielagstiftningen för ensamkommande. Det har vi jobbat mycket eftersom vi är oroliga över den här situationen, säger hon.

Vilken asylpolitik tror du stämman kommer att enas om?

– Jag tror att det blir mycket diskussioner på kongressen. Och när det gäller miljöpartiet vet man aldrig riktigt på förhand vet vilka beslut som kommer att fattas. Men det finns en stor enighet i partiet om att man bryr sig om detta, säger hon.

 

Följ gärna vår bevakning av Afghanistan i Facebookgruppen ”Uppdrag: Afghanistan”. Där kan du bidra med egen kunskap till reportagearbetet och följa arbetet bakom kulisserna. Här går du med.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av | 25 maj 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Utvisningarna till Belarus fortsätter – trots oroligheterna

Stängda landsgränser till följd av coronapandemin har gjort att väntan blivit lång för många i förvar, men nu fortsätter utvisningarna, även till Belarus.

”En ny generation hazarer kräver sina rättigheter” – Dagbok från Kabul vecka 35.

Den här veckan tänkte jag skriva om historien. Om hazarernas historia. Från 1800-talet och fram tills idag. Men också om de nya proteströrelser bland hazarer som tar form.

”Äntligen regn!” – Dagbok från Kabul vecka 33.

Jag som skriver den här dagboken varje vecka heter Mohammad och utvisades 2019 från Sverige till Afghanistan. Jag skriver för att berätta om en verklighet som inte visas på tv.

Från hopp till förtvivlan – Dagbok från Kabul vecka 25

Flera parlamentariker kallar nu fredsprocessen för ett misslyckande och menar att den första tidens hopp nu förvandlats till förtvivlan.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.