Filippinernas jeepney-chaufförer i strejk mot utsläppskrav

Av | 3 oktober 2019

De gamla motorerna spyr ut förorenande avgaser men nu strejkar jeepneyförare mot nya miljölagar. Det rapporterar frilansjournalisten Purple Romero från Manilla.

Den 30 september gick hundratals jeepneyförare över hela Filippinerna ut i transportstrejk mot vad de kallar en ”fattigdomsfrämmande klimatåtgärd”.  De ikoniska jeepneybilarna utgör landets huvudsakliga kollektiva transportmedel och protesterna rör den filippinske presidenten Rodrigo Dutertes beslut att alla jeepneybilar som är 15 år och äldre ska ersättas med en modernare version till i juni 2020. Det togs för två år sedan och har tidigare utlöst protester i Filippinernas större städer men för första gången är nu strejken landsomfattande.

54-årige Jaime Aguilar, jeepneyförare sedan 17 år, var en av dem. 

– Vi känner till klimatförändringarna och är inte emot regeringens åtgärder för att kämpa mot dem. Vi stödjer det här, men vad vi ber om är mer tid och högre subventioner, säger han.

Jeepneybilarna designades utifrån de amerikanska Willy Jeeps som användes under andra världskriget och började rulla på filippinska vägar under 50-talet. Vissa av dessa färgglada fordon är redan i dåligt skick och sprutar ut mycket rök, vilket bidrar till nedsmutsningen.

Men den moderniserade versionen är långt ifrån billig – 2 miljoner filippinska pesos (380 000 kr) – dubbelt så mycket som vad en vanlig jeepney kostar. Regeringen har bara anslagit 80 000 peso i subventioner för att förare ska kunna köpa de modernare fordonen. Resten måste förarna betala själv. 

– För dyrt. Vi tjänar bara 800 peso (150 kr) per dag och själv jobbar jag 14 timmar per dag för att få in det. Jag skulle aldrig ha råd, säger Jaime Aguilar.

Dutertes svar till förarna när han först presenterade utfasningen år 2017 var: ”Ni kan dö av hunger, jag bryr mig inte”. Men det finns också medborgare som försvarar presidentens sätt att agera i frågan. En hel del pendlare stördes av strejken och menar liksom Jorge Paterno att de förare som deltog i den borde förlora sin rätt att köra (jeepneyförare behöver ett statligt tillstånd).

Gerry Arances är chef för Center of Energy, Ecology and Development, en tankesmedja som fokuserar på utsläppsminskningar och skiftet till förnybar energi. Han stödjer Dutertes jeepneyprogram – men bara till viss del.

– Vi behöver modernisera vår transportsektor och fortsätta arbeta för hållbar teknologi men det borde inte ske på arbetarnas bekostnad, i det här fallet förare och småföretagare.

Jaime Aguilar säger att om regeringen inte lyssnar till dem kommer de att anordna ytterligare strejker över hela landet.

– Vi kommer att göra det om och om igen. Pendlare som drabbas av strejkerna bör komma ihåg att med modernare jeepneys kan priset på 9 pesos mer än fördubblas. Den extra kostnaden måste vi lägga på resenärerna.

Han menar också att att om regeringen menar allvar borde de sluta godkänna byggandet av nya kolkraftverk.

– Vi stödjer regeringens kamp mot klimatförändringar. Men om de menar allvar. Varför ska de bara fokusera på oss? 

**

Texten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Översättning Karin Elfving. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.

Av | 3 oktober 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Filippinerna allt närmare ett köp av JAS-plan

Enligt sajten defpost.com så testar det filippinska flygvapnet för närvarande de svenska JAS-planen som är tänkta att vid ett köp ersätta 12 stycken äldre koreanska stridsflygplan.

Känd filippinsk journalist döms till sex års fängelse

Den prisbelönta filippinsk-amerikanska journalisten Maria Ressa har dömts till upp till sex års fängelse för ärekränkning.

Utbrott av denguefeber fyller sjukhus till bristningsgränsen

Latinmerika drabbas av sitt värsta utbrott av denguefeber någonsin. I Santa Cruz, Bolivia, vårdas patienter i väntrummen pågrund av vårdbrist.

Bybornas hem slagfält för gerillan

I byn Pogue, i den Colombianska djungeln ökar närvaron av paramilitära grupper. Nu fruktar byborna för att kriget ska återvända.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.