Finland återupptar utvisningarna till Afghanistan

Av | 17 september 2018

Den finska motsvarigheten till Migrationsverket, Migri, avbröt i början av september arbetet med afghaners asylansökningar efter att FN-organet UNHCR kommit med nya riktlinjer. Men nu återupptas utvisningarna.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Efter att FN:s flyktingkommissariat UNHCR den 30 augusti 2018 offentliggjorde sina riktlinjer om bedömningen av behovet av internationellt skydd för asylsökande från Afghanistan så avbröts beslutsprocessen för asylsökande från Afghanistan tillfälligt medan en bedömning av riktlinjerna gjordes vilket Blankspot rapporterade om. 

Nu har det finska Migrationsverket kommit fram till att asylsökande fortfarande kan utvisas. Myndigheten skriver att i ”UNHCR:s nya riktlinjer dras inte sådana slutsatser att säkerhetssituationen i hela Afghanistan skulle vara så svår att alla som återvänder till landet riskerar att utsättas för väpnat våld”.

Migri lyfter också fram att UNHCR inte anser att våldet i Kabul skulle vara så extremt att ingen kan återvända till staden. Hittills i år har 175 afghaner lämnat in en asylansökan i Finland och av dem har 63 % fått ett positivt beslut och cirka 25 % ett negativt beslut.

För närvarande väntar cirka 760 sökande på ett beslut.

Även det svenska Migrationsverket meddelar i veckan att de efter att ha tagit del av UNHCR:s nya riktlinjer anser att våldet och det humanitära läget i Kabul inte är så omfattande och allvarligt att det motiverar en ändring av det nuvarande rättsliga ställningstagandet.

Migrationsverkets bedömning är att det fortfarande är möjligt med internflykt till Kabul för vissa grupper, det vill säga att man söker skydd i ett annat område inom landet än man tidigare bott.

Av | 17 september 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan

Krönika: Stöd fortsatt bevakning av Afghanistan

"Idag fick jag mitt visum, och om allt går som det ska åker jag om några veckor. Jag hoppas få möjlighet att träffa flera av dem jag skrivit om förut, för att se hur de klarar sig", skriver Göran Engström i denna krönika.

FN: 2018 värsta året som dokumenterats för civila i Afghanistan

Antalet civila dödsfall i kriget i Afghanistan nådde den högsta nivån som någonsin dokumenterats förra året, meddelar FN i en ny rapport.

Finland återupptar utvisningarna till Afghanistan

Den finska motsvarigheten till Migrationsverket, Migri, avbröt i början av september arbetet med afghaners asylansökningar efter att FN-organet UNHCR kommit med nya riktlinjer. Men nu återupptas utvisningarna.

Två journalister döda i självmordsattentat

När journalisten Samim Faramarz och hans kameraman Ramiz Ahmadi rapporterade om ett bombattentat i Kabul smällde en andra explosion på platsen, i vilken de omkom.