Finland stoppar deportationer till Afghanistan

Av | 4 september 2018

Efter en ny rapport från FN-organet UNHCR om Afghanistan så har nu det finska Migrationsverket stoppat alla beslut om utvisningar till det krigshärjade landet.

Hittills i år har ett 20-tal personer med afghanskt ursprung deporterats från Finland till Afghanistan. Men nu är det tillfälligt stopp för nya utvisningsbeslut.

Migri, det finska Migrationsverket kommer efter dagens beslut att gå igenom säkerhetsläget och vid behov ändra sin policy.

Tills dess tas inga nya beslut om utvisningar.

I den UNCHR-rapport från den 30 augusti som lett fram till dagens beslut menar FN-organet att afghaner inte tryggt kan bosätta sig i till exempel huvudstaden Kabul, eller i områden som kontrolleras av andra än den afghanska armén eller afghanska säkerhetsstyrkor.

Den finska inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) säger till finska YLE att det är praxis att följa UNHCR:s utlåtanden.

– Migri tar nu ställning till de nya bedömningarna om läget i Afghanistan. Om man bedömer att nya beslut gällande återsändandet behövs, då fattar Migri de besluten och polisen agerar i sin tur enligt det, säger Mykkänen till YLE.

Efter beslutet har också finsk polis via sitt twitterkonto uppgett att de avbryter arbetet med deportationer.

Finska polisens twitterkonto uppger att man fryser arbetet med deportationer.

I veckan var en utvisning planerad, men den skjuts nu på framtiden.

Nyligen vädjade också finska Amnesty till den finska regeringen om att stoppa utvisningarna mot bakgrund av den stora mängden civila dödsoffer under året.

Mellan åren 2013 och 2015 återbördades nio afghaner från Finland. 2016 var antal uppe i 114 personer, av vilka 13 var barn. Under 2017 deporterades 66 afghaner.

I en skriftlig kommentar till dagens beslut i Finland från Migrationsverkets presschef Per Ek sägs det att situationen i Afghanistan bedöms vara allvarlig men att i nuläget fortsätter Migrationsverket att fatta beslut i afghanska asylärenden i enlighet med det senaste rättsliga ställningstagandet 2017, samt den särskilda genomgång av situationen som gjordes i januari 2018.

– Det innebär att Migrationsverket tillämpar principen om ett så kallat internt flyktalternativ, för de personer som inte kan återvända till sin hemort, säger presschefen Per Ek.

Migrationsverkets presschef poängterar också att inför varje genomgång av det rättsliga säkerhetsläget så är lägesanalyser från Lifos, center för landinformation och landanalys inom migrationsområdet, den centrala källan. Men att även öppen information, såsom rapporter från UNHCR, tas in för bedömning.

**

Läs UNHCR:s rapport här. 

Av | 4 september 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Utvisningarna

Stening hotar barnfamilj vid utvisning

Mohammad Sharifi och Hamideh Ahmadi gifte sig mot sina föräldrars vilja. Nu riskerar de unga föräldrarna att stenas om Migrationsverket inte ändrar sitt utvisningsbeslut i sista stund. Det menar familjens advokat. – De riskerar att utsättas för förföljelse, hot och i värsta fall att de mördas. Och vad händer då med barnen? De är födda i Iran och Sverige och har inget nätverk i Afghanistan, säger Therése Fraenkel.

Sverige fortsatt strängast för afghaner bland EU:s största mottagarländer

Enligt ECRE, en allians av 110 icke-statliga organisationer i 41 länder, visar årets siffror att Sverige fortsatt är strängast i klassen när det kommer till att bevilja asylansökningar från afghaner.

För sjuk för att utvisas – för frisk för att få stanna

Det är inte alla gränspolisen hittar som kan utvisas. Alla försök att deportera A har misslyckats – han bedöms vara i för dåligt skick för att utvisas, samtidigt som han är för frisk för att få stanna.

Rädda Barnen larmar om situationen för utvisade

Rädda Barnen larmar i en ny rapport om en ohållbar situation för de barn och unga som återvänder från Europa till Afghanistan.