Finland stoppar deportationer till Afghanistan

Av | 4 september 2018

Efter en ny rapport från FN-organet UNHCR om Afghanistan så har nu det finska Migrationsverket stoppat alla beslut om utvisningar till det krigshärjade landet.

Hittills i år har ett 20-tal personer med afghanskt ursprung deporterats från Finland till Afghanistan. Men nu är det tillfälligt stopp för nya utvisningsbeslut.

Migri, det finska Migrationsverket kommer efter dagens beslut att gå igenom säkerhetsläget och vid behov ändra sin policy.

Tills dess tas inga nya beslut om utvisningar.

I den UNCHR-rapport från den 30 augusti som lett fram till dagens beslut menar FN-organet att afghaner inte tryggt kan bosätta sig i till exempel huvudstaden Kabul, eller i områden som kontrolleras av andra än den afghanska armén eller afghanska säkerhetsstyrkor.

Den finska inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) säger till finska YLE att det är praxis att följa UNHCR:s utlåtanden.

– Migri tar nu ställning till de nya bedömningarna om läget i Afghanistan. Om man bedömer att nya beslut gällande återsändandet behövs, då fattar Migri de besluten och polisen agerar i sin tur enligt det, säger Mykkänen till YLE.

Efter beslutet har också finsk polis via sitt twitterkonto uppgett att de avbryter arbetet med deportationer.

Finska polisens twitterkonto uppger att man fryser arbetet med deportationer.

I veckan var en utvisning planerad, men den skjuts nu på framtiden.

Nyligen vädjade också finska Amnesty till den finska regeringen om att stoppa utvisningarna mot bakgrund av den stora mängden civila dödsoffer under året.

Mellan åren 2013 och 2015 återbördades nio afghaner från Finland. 2016 var antal uppe i 114 personer, av vilka 13 var barn. Under 2017 deporterades 66 afghaner.

I en skriftlig kommentar till dagens beslut i Finland från Migrationsverkets presschef Per Ek sägs det att situationen i Afghanistan bedöms vara allvarlig men att i nuläget fortsätter Migrationsverket att fatta beslut i afghanska asylärenden i enlighet med det senaste rättsliga ställningstagandet 2017, samt den särskilda genomgång av situationen som gjordes i januari 2018.

– Det innebär att Migrationsverket tillämpar principen om ett så kallat internt flyktalternativ, för de personer som inte kan återvända till sin hemort, säger presschefen Per Ek.

Migrationsverkets presschef poängterar också att inför varje genomgång av det rättsliga säkerhetsläget så är lägesanalyser från Lifos, center för landinformation och landanalys inom migrationsområdet, den centrala källan. Men att även öppen information, såsom rapporter från UNHCR, tas in för bedömning.

**

Läs UNHCR:s rapport här. 

Av | 4 september 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Utvisningarna

Därför tvekar jag när regeringen ber om hjälp – igen

Nu ber regeringen oss om hjälp igen. Inte för att jag är ogin, utan för att jag är desillusionerad, undrar jag vilken lön för mödan det blir den här gången? frågar sig volontären Elisabet Rundqvist.

Jakten på den försvunna fatwan

En utvisningshotad barnfamiljs berättelse om överhängande dödshot blir till en märklig härva av osanningar som leder oss hela vägen till den afghanska regeringen.

”Vi ska inte ta reda på vad som är sant eller falskt”

Migrationsverkets Carl Bexelius kommenterar Blankspots reportage om den utvisningshotade familjen.

I väntan på mirakel

Efter ett kort uppehåll har deportationerna till Afghanistan börjat igen. Trots de afghanska ministrarnas protester. Blankspot rapporterar återigen på plats om de utvisades kamp för att etablera sig i ett land som är illa rustat för att ta emot dem.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.