Firande och oroligheter när rebeller återvände

Av | 17 september 2018

Tiotusentals människor samlades under helgen i Addis Abeba för att hylla gerillan Oromos befrielsefront (OLF). 

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

Efter att Etiopiens regering och OLF under sommaren skrivit under ett fredsavtal och därmed satt stopp för konflikten – samlades människor i Etiopiens huvudstad under helgen för att välkomna de före detta rebellerna.

OLF har under flera decennier fört en kamp för ett självstyre i området Oromia, den största regionen i landet, vilket ledde till att de listades som en terrororganisation av Etiopien 2008.

Fler än 1 300 OLF-soldater har också under helgen tagit sig över gränsen från Eritrea, där de tränat och levt i exil.

OLF är den andra oppositionsgruppen att återvända till Etiopien på kort tid. Förra veckan välkomnades även Ginbot 7, som tidigare fört en väpnad kamp mot regeringen, tillbaka sedan de också gått med på att sluta fred.

Efter firandet, under söndagen, utbröt kravaller i huvudstaden vilket ledde till flera döda och att hundratals flydde från sina hem.

Till den etiopiska statstelevisionen sa polischefen för Oromoregionen, Alemayehu Ejigu, att 70 personer arresterats som en följd av oroligheterna.

Etiopiska soldater sätts in för att stävja våldsutbrottet.

Våldsutbrottet fördömdes också av premiärministern Abiy Ahmed som ett hot mot landets reformprocess.

På twitter, facebook och andra sociala medier uppmanar invånare den nya premiärministern att ta hårdare tag för att få ett slut på våldet.

Under måndagen spreds bilder från huvudstaden som visar att militären satts in.

 

FotoJonathan Alpeyrie

Av | 17 september 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Etiopiens premiärminister vill se ökat svenskt engagemang

Anders Österberg (s) har under flera år arbetat med att i och utanför Riksdagen sätta strålkastarljuset på situationen för de mänskliga rättigheterna i Etiopien. Nu är han tillbaka i Sverige efter att som första svenska politiker ha träffat landets nya premiärminister Abiy Ahmed på plats i Addis Abbeba.

Kalityfonden har uppfyllt målet

Styrelsen för Kalityfonden har beslutat att avveckla fonden, då den anses ha uppfyllt sitt syfte. Sedan starten har över en miljon kronor betalats ut. Men nu sitter ingen journalist längre fängslad i Kalityfängelset.

Etiopiens före detta kommunikationsminister Bereket Simon arresterad

Enligt tidningen Addis Standard greps i morse en av veteranerna i etiopisk politik, den före detta ministern Bereket Simon, anklagad för korruption.

ONLF lämnar Eritrea

Soldater ur väpnade rebellgruppen ONLF (Ogaden National Liberation Front) återvände i veckan till Ogadenregionen från dess baser i Eritrea. Det rapporterar den etiopiska statsradion Fana.