Firande och oroligheter när rebeller återvände

Av | 17 september 2018

Tiotusentals människor samlades under helgen i Addis Abeba för att hylla gerillan Oromos befrielsefront (OLF). 

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

Efter att Etiopiens regering och OLF under sommaren skrivit under ett fredsavtal och därmed satt stopp för konflikten – samlades människor i Etiopiens huvudstad under helgen för att välkomna de före detta rebellerna.

OLF har under flera decennier fört en kamp för ett självstyre i området Oromia, den största regionen i landet, vilket ledde till att de listades som en terrororganisation av Etiopien 2008.

Fler än 1 300 OLF-soldater har också under helgen tagit sig över gränsen från Eritrea, där de tränat och levt i exil.

OLF är den andra oppositionsgruppen att återvända till Etiopien på kort tid. Förra veckan välkomnades även Ginbot 7, som tidigare fört en väpnad kamp mot regeringen, tillbaka sedan de också gått med på att sluta fred.

Efter firandet, under söndagen, utbröt kravaller i huvudstaden vilket ledde till flera döda och att hundratals flydde från sina hem.

Till den etiopiska statstelevisionen sa polischefen för Oromoregionen, Alemayehu Ejigu, att 70 personer arresterats som en följd av oroligheterna.

Etiopiska soldater sätts in för att stävja våldsutbrottet.

Våldsutbrottet fördömdes också av premiärministern Abiy Ahmed som ett hot mot landets reformprocess.

På twitter, facebook och andra sociala medier uppmanar invånare den nya premiärministern att ta hårdare tag för att få ett slut på våldet.

Under måndagen spreds bilder från huvudstaden som visar att militären satts in.

 

FotoJonathan Alpeyrie

Av | 17 september 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Dissidentbloggen och Blankspot i gemensamt projekt – unika texter om Etiopien

Dissidentbloggen och Blankspot möts nu i ett gemensamt projekt för att lyfta fram litteraturen och journalistikens roll i Etiopien. I samband med världsdagen för pressfrihet den 3 maj släpper de båda nättidskrifterna texter skrivna av författare och journalister i såväl Etiopien som i exil. Bland de medverkande märks poeterna Liyou Libsekal, Chaala Hailu Abata, Sosina Ashenafi, författaren Lena Bezawork Grönlund och journalisten Woubshet Taye.

”Det enda jag begär är att veta om han är i livet och vad han är anklagad för”

Sedan ett år tillbaka har Helen Zemichael liv varit upp och ner. Då försvann hennes man Ermias Tekie i Etiopien. Nu vädjar hon till svenska UD att söka svar om vad som hänt. Samtidigt framkommer nu uppgifter om att mannens dator stals från hotellrummet en vecka innan försvinnandet.

Nytt avsnitt av Blankspotpodden – möt Mesfin Negash

I den nya Blankspotpodden kommer Martin Schibbye att intervjua aktuella personer och läsa in reportage. I det senaste avsnittet möter han Mesfin Negash.

Hungerstrejk i OLF-gerillans läger

De före detta rebellerna i OLF som numera slutit fred med den etiopiska regeringsarmén har inlett en hungerstrejk i protest mot villkoren i lägren. – Vi behandlas inte som människor, ingen bryr sig om oss och många kamrater är sjuka på grund av dålig mat, säger en av soldaterna till BBC Afan Oromo.