Flera döda efter självmordsattentat i Kabul

Av | 9 mars 2018

Sju personer uppges vara döda och ytterligare sju är skadade efter ett självmordsattentat i en moské i ett shiitiskt område av Kabul.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Attacken misstänks vara riktad mot hazarer, en shiitisk minoritetsgrupp i Afghanistan. Enligt AFP hade hazarer samlats på platsen för att hedra minnesdagen av den politiska ledaren Abdul Ali Mazari som dödades av talibaner för 23 år sedan.

Inrikesdepartementets talesperson Najib Danish skriver på Facebook att en polis och sex civila har dött i attacken. Lika många människor uppges vara skadade.

Enligt uppgifter till Reuters försökte självmordsbombaren ta sig fram till en folkmassa inne i moskén men stoppades i en säkerhetskontroll och detonerade då sin bomb.

Attacken skedde mindre än två veckor efter att Presidenten Ashraf Ghani bjudit in talibanerna för fredssamtal för att få ett slut på det mer än 16 år långa kriget.

Ingen har ännu tagit på sig dådet.

Bild: Wikipedia Commons. 

Av | 9 mars 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan

Krönika: Stöd fortsatt bevakning av Afghanistan

"Idag fick jag mitt visum, och om allt går som det ska åker jag om några veckor. Jag hoppas få möjlighet att träffa flera av dem jag skrivit om förut, för att se hur de klarar sig", skriver Göran Engström i denna krönika.

FN: 2018 värsta året som dokumenterats för civila i Afghanistan

Antalet civila dödsfall i kriget i Afghanistan nådde den högsta nivån som någonsin dokumenterats förra året, meddelar FN i en ny rapport.

Finland återupptar utvisningarna till Afghanistan

Den finska motsvarigheten till Migrationsverket, Migri, avbröt i början av september arbetet med afghaners asylansökningar efter att FN-organet UNHCR kommit med nya riktlinjer. Men nu återupptas utvisningarna.

Två journalister döda i självmordsattentat

När journalisten Samim Faramarz och hans kameraman Ramiz Ahmadi rapporterade om ett bombattentat i Kabul smällde en andra explosion på platsen, i vilken de omkom.