Flera politiker gripna i Nepal – anklagade för mord

Av | 7 november 2019

Rättsväsendet i Nepal sätts på prov efter att två framstående politiker anklagats för allvarliga brott.

Den senaste tidens arresteringar av högprofilerade politiker har skakat Nepal. Det handlar om politiker som anklagas för allvarliga brott och de här pågående rättsfallen har satt igång en större diskussion om straffrihet och maktfullkomlighet.

Den 6:e oktober arresterades talmannen för representanthuset – Krishna Bahadur Mahara – efter att en hälsoarbetare inkommit med en anmälan om försök till våldtäkt.

Den 13:e oktober arresterades parlamentsledamoten Aftab Alam anklagad för mord och innehav av explosiva ämnen. Familjemedlemmar till två döda människor menar att Alam bränt deras släktingar levande i en masugn efter att de skadats under tillverkningen av bomber för hans valkampanj år 2006. Enligt dem tillverkades bomberna för att skrämma väljare och blockera vallokaler. När bomberna exploderade under tillverkningsprocessen  skadades flera människor och enligt vittnesmål försattes dessa personer i medvetslöshet innan de brändes.

I spåren av det tio år långa inbördeskriget har rättvisa för krigsbrott ännu inte skipats i Nepal och mäktiga personer upplevs gå ostraffade. Vanliga människor har därför dåligt förtroende för det juridiska systemet. Det har aldrig tidigare hänt att framstående politiker som Mahara och Alam arresteras. Påtagliga bevis och påtryckningar från aktivister har tvingat staten att agera denna gång.

Samtidigt finns en oro att de två männen använder sitt inflytande för att komma undan. Roshani Shahi som anklagade Krishna Bahadur Mahara  för våldtäkt har ändrat sitt vittnesmål flera gånger – bland annat genom att spela in ett uttalande där hon säger att han är oskyldig. Många tror att olaga tvång ligger bakom. Aftab Alam lyckades hålla sitt fall under mattan i 12 år genom sina mäktiga nätverk. Och flera tidningar rapporterar om att han försöker påverka offrens familjer genom pengar och hot.

Den 4:e november fastställde Kathmandus distriktsdomstol att Mahara ska häktas tills fallet är löst. Alam är i polisens förvar under utredningen. Både männen säger sig vara oskyldiga och ingen av dem har lämnat sina positioner i parlamentet. Landet håller andan i väntan på de två domstolsbesluten.

Foto: Bikram Rai

**

De här vykorten möjliggörs genom ett journalistprojekt som drivs av den brittiska organisationen OneWorld. Syftet är att genom lokala fotografer och journalister få in fler perspektiv i utlandsrapporteringen. Projektet finansieras av Sida men är redaktionellt oberoende.

Av | 7 november 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Stakston: Farlig virusinfo infekterar samhällskroppen

Coronaviruset sveper över världen och med den en digital pandemi. All desinformation, falska nyheter och galna konspirationsteorier kan vara lika livsfarliga som viruset.

Ungerskt undantagstillstånd på obestämd tid

Kritiker menar att regeringen använder coronakrisen för att ytterligare stärka sitt grepp om makten.

Efter coronautbrottet – Österrike stoppar alla asylsökande

Med hänvisning till coronakrisen stoppar Österrike nu alla asylsökande vid gränserna.

Stakston: Data i folkhälsans tjänst riskerar bli osund övervakning

Vårdsektorn har länge brottats med hur hälsodata ska användas på ett integritetsfullt sätt. Coronaviruset har ändrat ekvationen, till individens nackdel.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.