Flytvästar som spolats i land på den Grekiska ön Lesbos

Flyktingar evakueras till tomma hotell i Grekland

Av | 15 april 2020

1 000 migranter flyttas från grekiska flyktingläger till lediga hotellrum. Samtidigt väntar grekiska myndigheter en ny tillströmning av flyktingar från Turkiet.

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson skrev på Twitter under tisdagen att cirka 1 000 flyktingar som anses vara i riskgruppen för coronaviruset ska flyttas från flyktinglägren på de grekiska öarna till lediga hotellrum på öarna och fastlandet.

“Tack vare en kombinerad insats från EU-kommissionen, IOM, UNHCR, de grekiska myndigheterna, och med hjälp av den grekiska lokalbefolkningens generositet kan EU:s värderingar sättas i handling, även i dessa prövande tider,” skrev hon. 

De överfulla flyktinglägren i Grekland anses vara i risk för att drabbas hårt av coronaviruset och öka spridningen av det.

På grund av överbefolkningen och de usla förutsättningarna för god hygien i grekiska flyktingläger har många europeiska läkare, politiker och hjälporganisationer krävt att lägren ska tömmas helt för att motverka en katastrofal spridning av coronaviruset.

Flyktingarna har flyttats under tisdagen och onsdagen. Enligt det grekiska migrationsministeriet har ungefär 10 000 migranter förts från öarna till det grekiska fastlandet hittills i år. Enligt ministeriet bor nästan 40 000 migranter för närvarande på öarna Lesbos, Samos, Kos, Leros och Chios. Kapaciteten på öarnas flyktingläger är bara för ungefär 7 000 flyktingar.

Samtidigt förväntar sig Grekland en fortsatt tillströmning av flyktingar till öarna. Det finns information om att den turkiska säkerhetstjänsten under de senaste dagarna har fört hundratals migranter till den egeiska kusten, rapporterar den tyska tidningen Der Spiegel. 

Grekland har ökat säkerheten vid sin landgräns med Turkiet efter händelserna i februari och mars då tusentals flyktingar samlades vid gränsen på uppmaning av turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Enligt Der Spiegel ska flyktingar som försökt men misslyckats att korsa gränsen till Turkiet över land nu uppmanas av turkiska myndigheter att använda havsrutten. Syftet ska vara att sätta press på EU-förhandlingar om flyktingavtalet från 2016. Ylva Johansson förväntades presentera ett nytt asylpaket efter påsken, men på grund av coronakrisen har det skjutits upp på obestämd tid. 

I svar till dessa uppgifter har Greklands försvarsminister Nikos Panagiotopoulos under onsdagen krävt ett ökat stöd från NATO för att försvara landets kust mot en flyktingvåg från Turkiet. Han varnar också för att om de turkiska myndigheterna upprepar det som skedde i februari skulle det kunna leda till en ny flyktingkris.

Stor Bild: Flytvästar som samlats på den så kallade ”flytväst kyrkogården” på ön Lesbos, Jennifer Sandberg

Läs mer:

Flüchtlinge an der türkischen Küste, Schon wieder benutzt

Greek defence minister seeks more NATO support for securing borders

Av | 15 april 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Coronavirus

Stakston: Har alla gett upp om politiken?

Tre sommarpratare leder till funderingar om demokratins utveckling.

Nedstängda bordeller öppnas efter lock-down

Den österrikiska återgången till en vardag med pandemin når nu sexarbetarna. Bordellerna öppnas från och med nästa vecka.

Poddtips: Den här statyn borde resas i sommar

Martin Schibbye och Brit Stakston pratar om veckan som gått och laddar för midsommar.

Stakston: Reflektion ger utrymme för revolution

Den rådande ordningen har skakats om av pandemin. Nu måste vi hantera de orättvisor som inte längre går att blunda för.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.