Flyktingström från Gambia

Av | 18 januari 2017
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Västafrika

Vid midnatt går Gambias president Yahya Jammehs mandat ut, men han vägrar fortfarande att avgå. Undantagstillstånd har utlysts och det rapporteras att senegalesiska trupper börjat röra sig mot den södra gränsen. Under dagen har gambiska flyktingar strömmat över gränsen till Senegal.

Det är stökigt. Bilar, hästkärror och bussar köar för att ta sig in i den lilla senegalesiska staden Karang. Frivilliga från Röda korset går runt bland de nyanlända för att försöka reda ut vilka som behöver hjälp. När båten från Gambias huvudstad Banjul lägger till strömmar ännu fler in till fots, med rullväskor, säckar och skottkärror. En av dem är Aboubakar, som eskorterar sin systerdotter.

– Min mor, min fru och våra fem barn är redan här i Karang. Igår tog jag 14 personer över gränsen, jag har hyrt en lägenhet i närheten, säger han.

Själv tänker Aboubakar åka tillbaka hem igen, till Serekunda utanför Banjul, för att vaka över huset. Men han förnekar inte att han är nervös.

– Det kändes bäst att ta ut barnen och kvinnorna ur staden. Jammeh är en maktgalen man som backas upp av män med vapen, det här kan bli tufft, säger han.

1

Hårt tryck på den lilla senegalesiska staden Karang. 

Vid midnatt idag, efter 22 år vid makten, går president Yahya Jammehs mandat ut. Han förlorade valet 1 december och erkände till en början resultatet, men ändrade sig sedan. Nu är situationen mycket spänd. Vinnaren, Adama Barrow, skulle sväras in i Banjul imorgon, men han är kvar i Senegals huvudstad Dakar och planerna förefaller ha lagts på is. ECOWAS, Västafrikas motsvarighet till EU, har hotat med att avsätta Jammeh militärt om han inte avgår frivilligt.

Sedan i går seglar dessutom ett nigerianskt stridfartyg utanför den gambiska kusten och nu under eftermiddagen kom rapporter från bland andra Reuters om att senegalesisk militär börjat röra sig mot gränsstäderna Diouloulou och Ziguinchor, längre söderut.

Det är oklart hur många som har flytt Gambia de senaste dagarna. Många har släkt och vänner i Senegal som de kan bo hos, och registreras kanske inte som flyktingar. Borgmästaren i Karang uppger att över 2 800 gambier hade registrerats i staden för ett par dagar sedan, men han tror att siffran har stigit rejält sedan dess.

3

24-åriga Huray Jalo från Serekunda är en av dem som nu flytt till grannlandet.

I ett hus som ännu inte byggts klart, i utkanten av staden, har den lokala fotbollsklubben inkvarterat 150 personer som inte har någon annanstans att ta vägen. 24-åriga Huray Jalo från Serekunda är en av dem. Hon kom hit under gårdagen med sin man och deras två döttrar.

– De senaste dagarna har det varit helt galet med massor av rykten och hotfulla uttalanden på tv:n. Alla runtomkring oss började fly, vi var så många som gav oss av att det var svårt att hitta någon som ville köra oss, berättar hon.

Väl på färjan från Banjul till Karang var det också mycket trångt.

– Men du vet, jag har två döttrar, en fyraåring och en tremånaders, vi var tvungna att ge oss av med dem innan… ja, innan det blir krig.

Det är bara ett par timmar kvar innan Jammehs mandat går ut. Eftermiddagshettan är på väg att avta och snart kommer husets invånare sitta som klistrade vid radioapparater och smarta mobiltelefoner.

Men inte Huray Jalo. Hon tänker gå och lägga sig och försöka sova istället, säger hon.

– Jag vill inte bevittna eländet.

Text: Anna Roxvall  Foto: Johan Persson

**

Uppskattar du vår journalistik?  Stöd Blankspot så att vi kan fortsätta att rapportera. För att stödja just denna rapportering swisha till 123 554 35 41. Då får du också tillgång till reportagets Facebookgrupp Uppdrag Gambia. Då kan du följa teamet bakom kulisserna och bidra med kunskap och frågor.

**

Relaterat: Blankspots utsända nekas inresa i Gambia. 

Läs : tidigare reportage av Anna Roxvall och Johan Persson för Blankspot från Burundi: Skymning över Bujumbura

och ”Bujumbura Baby”

Titta: livesändning: Är Burundi på väg mot inbördeskrig?

Lyssna: Skymning över Bujumbura – som podd.

Av | 18 januari 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Valarbetare trotsar våldet i Kamerun

Kampanjerna för de kommande valen till kommuner och nationalförsamling är i full gång i landet....

Var det verkligen en statskupp i Etiopien?

Våldsamheter bröt under helgen ut i Etiopien i samband med vad som beskrivs som ett kuppförsök i Amhara-regionen. Samtidigt sköts Etiopiens arméchef Seare Mekonnen till döds av sin egen livvakt i landets huvudstad Addis Abeba. I denna FAQ försöker vi reda ut vad som händer.

Krönika: Dagen då Sudan stod still

Generalstrejken i Sudan är en maktkamp mellan militärrådet och de tiotusentals demonstranterna med civilsamhället i ryggen. Det skriver Mohamed Abubakr i en krönika.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.