FN: 2018 värsta året som dokumenterats för civila i Afghanistan

Av | 24 februari 2019

Antalet civila dödsfall i kriget i Afghanistan nådde den högsta nivån som någonsin dokumenterats förra året, meddelar FN i en ny rapport.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

I fjol dödades eller skadades fler civila än något år sedan FN började räkna offren 2009. Totalt dog 3 804 civila under 2018, vilket är 11 procent mer än året innan. Ytterligare 7 189 människor skadades under året, rapporterar Omni. 

– Våldet har varit en del av afghanernas vardag i 40 år. Som en av de organisationer som arbetar i landet har vi ofta kriget runt hörnet samtidigt som vi levererar livsavgörande sjukvård och utbildning till befolkningen, säger Andreas Stefansson, generalsekreterare för SAK och nyss hemkommen från Afghanistan.

Enligt rapporten ska 37 procent av den totala siffran över döda och skadade ha orsakats av attacker utförda av talibanerna och 20 procent av IS-dåd. USA och Nato pekas ut som ansvariga för 24 procent av de döda och skadade civila.

I rapporten konstaterar man också att det är första gången under tioårsperioden som flygattacker utförda av afghansk eller internationell militär har överstigit 1000 dödade och skadade civila. Antalet barn som omkom i flygattacker fördubblades jämfört med 2017.

Läs rapporten här. 

 

Av | 24 februari 2019

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan

Från Kållered till Kabul – livet tre år efter utvisningarna

Hur går det för Basir Sharifi, Josef Moradi och de andra i det nya landet? Blankspot skickade för tredje året i rad journalisten Göran Engström till Afghanistan och kan konstatera att efter tre år lever fortfarande drömmen om Sverige.

Rapport från reportageresan till Afghanistan

Just nu är journalisten Göran Engström i Afghanistan för att skildra situationen i landet och hur det det går för några av de som utvisades 2016.

Krönika: Stöd fortsatt bevakning av Afghanistan

"Idag fick jag mitt visum, och om allt går som det ska åker jag om några veckor. Jag hoppas få möjlighet att träffa flera av dem jag skrivit om förut, för att se hur de klarar sig", skriver Göran Engström i denna krönika.

FN: 2018 värsta året som dokumenterats för civila i Afghanistan

Antalet civila dödsfall i kriget i Afghanistan nådde den högsta nivån som någonsin dokumenterats förra året, meddelar FN i en ny rapport.