FN-chef: ”Trump uppviglar till våld mot journalister”

Av | 13 augusti 2018

Donald Trumps ständiga utfall mot journalister är enligt FN:s avgående högkommissarie för mänskliga rättigheter, Zeid Ra’ad Al Hussein, på gränsen till att vara brottsliga uppmaningar om våld.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Donald Trump

Uttalandena kan leda till att journalister censurerar sig själva och att de blir attackerade, sade Zeid.

Enligt den frispråkiga Zeid är Trumpadministrationens ointresse för människorättsfrågor ett tydligt brott mot tidigare administrationer och han menar att retoriken mot pressen och minoriteter påminner om 1900-talets värsta erfarenheter.

Zeid tillträdde sin tjänst under Obama-administrationen och har vittnat om att FN:s kontakter med det amerikanska utrikesdepartementet blivit allt färre efter 2017.

– Trumpadministrationen skiljer sig från tidigare administrationer när det gäller att upprätthålla de mänskliga rättigheterna, sade Zeid nyligen.

Tidigare i våras sa  han på en konferens i Wien att världen var på väg tillbaka till en tid då rasister och främlingsfientliga krafter avsiktligt underblåste hat och diskriminering medan de försökte gömma sig bakom demokratin och rättsstaten.

När Trump under förra sommaren la upp en video där han ”slår ner” en person vars ansikte ersatts av en CNN-logotyp så sa Zeid Ra’ad Al Hussein även då till AFP att han trodde att det rörde sig om uppvigling.

– Jag tror att det kan röra sig om uppvigling. Låt oss säga att en journalist skadats av en organisation, bär inte presidenten ansvar för attacken då?

Över 100 amerikanska tidningar ska nu i augusti publicera texter på sina ledarsidor som svar på Donald Trumps attacker mot media.
Initiativet kommer från The Boston Globe och i inbjudan skriver tidningen att det ”smutsiga kriget mot den fria pressen måste få ett slut”.

Av | 13 augusti 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Donald Trump

FN-chef: ”Trump uppviglar till våld mot journalister”

Donald Trumps ständiga utfall mot journalister är enligt FN:s avgående högkommissarie för mänskliga rättigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, på gränsen till att vara brottsliga uppmaningar om våld.

Därför erkänner Trump Jerusalem som Israels huvudstad

Donald Trump vill skriva in sig i den amerikanska historien. Men hans ambitioner stannar inte där. Han vill också skriva in sig i den bibliska historien. Ett av hans vallöften var därför att erkänna Jerusalem som huvudstad i Israel.

Rädda Barnen tar avstånd från aborter

Rädda Barnen tar avstånd från aborter för att inte gå miste om amerikanska biståndspengar. Organisationen får nu hård kritik av den förre biståndsministern Gunilla Carlsson för att de inte står upp för kvinnors rättigheter.

”Vi ska inte tävla med populisterna om vilka människor som är mest verkliga”

Under Blankspotdagen använde vi ett samtal mellan Brit Stakston och Jan-Werner Müller, professor i statsvetenskap från Princeton University om vad som är populism och vad som kan göras som en röd tråd genom dagens olika frågeställningar. Många har efterfrågat intervjun i sin helhet och därför publicerar vi här en översättning av hela samtalet.