FN-kommitté granskar Sverige för behandlingen av Wares Khan

Av | 4 april 2017
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

I elva månader har journalisten Wares Khan varit frihetsberövad i väntan på utvisning till Afghanistan. Men i fredags släpptes han plötsligt efter att FN:s människorättskommitté beordrat Sverige att inte utvisa honom. FN ska nu ta ställning till om hantering av hans fall har brutit mot internationell rätt.

För en vecka sedan skulle Wares Khan enligt gränspolisens planer ha satts på ett flygplan för att tvångsutvisas till Afghanistan.

Men i fredags natt släpptes han plötsligt fri efter att ha varit frihetsberövad i 11 månader.

– Vi har en regel där jag jobbar som juridiskt ombud och det är att aldrig, aldrig ge upp. Fallet Wares bekräftar återigen den regeln, säger Charlotta Lagnander som tillsammans med Elin Edin arbetat för Wares Khan en längre tid.

FN:s människorättskommitté har nu fått Sverige att avvakta med att utvisa Wares Khan. Man ska nu granska om Sverige brutit mot Konventionen för medborgerliga och politiska rättigheter. Om Sverige prickas av FN kommer Wares Khan sannolikt att få uppehållstillstånd.

­– Att han släpps ur förvaret ser jag som något positivt, men också det faktum att FN såg att något allvarligt höll på att hända och ser över ärendet är hoppfullt.

Det faktum att Wares Khan finns kvar i landet gör också att tid finns att rätta till beslutet, menar Khans ombud.

– Om kommittén prickar Sverige så utgår jag från att Sverige kommer att följa domen. Hade han utvisats hade det varit för sent.

Charlotta Lagnander hoppas nu på att kommittén ska ta fasta på att Wares Khan arbetat som journalist, granskat Talibanerna och därmed fått en ökad hotbild mot sig själv.

– Svenska myndigheter har helt nonchalerat det journalistiska arbete han utfört och den fara han därmed befinner sig i. De omständigheterna har man inte prövat, utan det har viftats undan med motiveringen att han inte är en utbildad journalist. Han har fråntagits rätten till en schysst prövning av sina asylskäl och Sveriges hantering av detta fall kan nu granskas, säger Charlotta Lagnander.

**

Läs mer: En längre intervju med journalisten Wares Khan inför utvisningen.

Övriga artiklar i reportageserien ”Uppdrag: Afghanistan

Följ reportageserien på Facebook: Gå gärna med i Facebookgruppen ”Uppdrag: Afghanistan” där du kan följa arbetet bakom kulisserna och bidra med kunskap till den pågående reportageserien.

Av | 4 april 2017

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Finland återupptar utvisningarna till Afghanistan

Den finska motsvarigheten till Migrationsverket, Migri, avbröt i början av september arbetet med afghaners asylansökningar efter att FN-organet UNHCR kommit med nya riktlinjer. Men nu återupptas utvisningarna.

Två journalister döda i självmordsattentat

När journalisten Samim Faramarz och hans kameraman Ramiz Ahmadi rapporterade om ett bombattentat i Kabul smällde en andra explosion på platsen, i vilken de omkom.

Kampen mot döden på akuten i Kabul

Över 10 000 civila dog eller skadades i våldsdåd förra året - ett av de värsta åren i Afghanistan det senaste decenniet. FN har erkänt att den “lågintensiva konflikten” återigen eskalerat till krig. Hundratusentals människor har flytt från sina hem och enligt vissa beräkningar har talibanerna och andra väpnade grupper tagit kontrollen över 70 procent av landet.

Polis river migrantläger i Paris

Ungefär 1500 migranter fick lämna sina tält i samband med rivningen av ett migrantläger i Paris norra delar.