FN larm: Afghanska barn dör av hunger

Av | 10 januari 2017

Trots ett ökat matbistånd till Afghanistan slog FN i veckan larm om att barn i landet får betala ett högt pris i form av undernäring och svält.

Enligt en nyligen publicerad FN-rapport råder det akut undernäring i över 25 procent av Afghanistans provinser. Omkring  1,8 miljoner människor behöver nödhjälp i form av mat –  1,3 miljoner av dem är barn.

Bakgrunden till den allvarliga hunger- och matsituationen är bland annat att skörden i fjol blev mindre än 2015, de många flyktingar som återvänt från Pakistan, översvämningar, torka och att konflikten fördjupas och breder ut sig geografiskt.

Afghanistans landsbygd har drabbats väldigt hårt av krigen. Tre fjärdedelar av landets befolkning bor och försörjer sig på landsbygden, där jordbruk och boskapsskötsel utgör de viktigaste inkomstkällorna.

De pågående stridigheterna i Afghanistan leder också till att ett rekordstort antal barn riskerar att utsättas för övergrepp och exploateras och i den senast publicerade översynen av det humanitära läget slår FN-organet (OCHA) fast att 9,3 miljoner i landet är beroende av nödhjälp. Det är en ökning med 13 procent mot föregående år.

”Afghanistan är ett av de farligaste, mest våldsamma och krisdrabbade länderna på jorden”, slår rapporten fast.

Under de första nio månaderna har 8,397 civila dött som en följd av striderna och en halv miljon människor har tvingast fly under året. Hälften av dem är barn.

FN-statistik

 

Bild: En 18-månader gammal flicka behandlas av en amerikansk soldat i Paktya provinsen i december 2007. Creative Commons. 

**

Läs mer: Uppdrag: Afghanistan 

Läs mer: En av de utvisade slogs av svensk vakt på planet.

Läs mer: I morgon är jag död – journalist utvisas till Afghanistan. 

Läs mer: Utvisningen av Kahn stoppad. 

Läs mer: Talibanerna dödshotade journalisten Khan.

Läs mer: Frågor och svar om utvisningarna.

 

Följ Uppdrag Afghanistan:

De senaste veckorna har över 2 500 personer bidragit till att vi ska kunna ta fram journalistik om Afghanistan genom att swisha till oss. Fortsätt stödja just denna satsning på en migrationskorrespondent genom att swisha till 123 554 35 41 (glöm ej att ange mailadress och märk bidraget med Afghanistan) eller sätta in valfritt belopp här. Bankgironumret är 640-8835.

Vi har också startat en grupp för reportaget ”Uppdrag Afghanistan” där ni alla kan bidra med er kunskap och följa reportageteamets arbete i Sverige och Kabul. Gå med i gruppen redan nu.

Av | 10 januari 2017

Stöd oss för mer journalistik

Vår journalistik är fri att läsa och byggs tillsammans med engagerade läsare. Men det kostar att göra journalistik.

Stöd oss genom att Swisha valfritt belopp till 123 554 35 41 eller genom att beställa en årsprenumeration.

Stöd oss genom att bli prenumerant

Köp boken Utvisad!

Sedan december 2016 har Blankspot tack vare ditt stöd kunnat bevaka de svenska tvångsutvisningarna av ensamkommande afghaner. Vi har kunnat göra det i ett nära samspel med er engagerade läsare.

Nu berättar vi om hur det är att jobba med deltagande journalistik på detta sätt. Samtidigt lyfter vi även fram några av de bästa reportagen från året som gått. Beställ boken "Utvisad" idag.

Artikeln fortsätter på Facebook

Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.

Till gruppen om Afghanistan