FN planerar att häva sanktionerna mot Eritrea

Av | 3 november 2018

Omvärlden har i flera år upprätthållit sanktioner mot Eritrea, eftersom landet anklagats för att ha finansierat terrorgruppen al-Shabaab. Men om ett resolutionsförslag från Storbritannien röstas igenom hävs de den 14 november i år.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Eritrea

Efter att Eritrea och Etiopien slöt ett fredsavtal i början av juli har FN:s generalsekreterare António Guterres vid flera tillfällen sagt att de nu kan komma att hävas eftersom sanktionerna  ”naturligt kommer att bli föråldrade”.

Även Sverige har drivit på för att sanktionerna ska hävas.

Margot Wallström sa under sommaren att hon hoppades att sanktionerna ”snart” skulle vara borta.

– Jag ansluter mig till generalsekreteraren som säger att om orsaken till sanktionerna inte längre finns så borde också sanktionerna hävas.

Så sent som november i fjol röstade säkerhetsrådet för att bibehålla sanktionerna med röstsiffrorna 11-4. Men sedan dess har både Sverige och Etiopien ändrat sin inställning. Och enligt AFP nu också USA och Storbritannien.

I Eritrea har man alltid tillbakavisat sanktionerna som politiskt motiverade. Landets ledning har sagt att man aldrig velat eller ens haft några praktiska möjligheter att stödja Al-Shabaab och istället lagt fram flera förslag på hur krisen i Somalia skall lösas genom dialog i syfte att ”försona alla fraktioner i landet utan utländsk inblandning”.

– Det finns inga bevis, att i det läget upprätthålla sanktionerna emot oss visar på de dubbla måttstockarna i världen, sade landets informationsminister Yemane Gebremeskel i en intervju med Blankspot i november.

Enligt AFP som fått se ett resolutionsutkast från Storbritannien så kommer rådet den 14 november att rösta om sanktionerna med resultatet att de hävs.

Under hösten meddelade amerikanska diplomater att det var för tidigt att ta bort sanktionerna innan Eritrea hade visat upp framsteg vad gäller de mänskliga rättigheterna. Men att USA nu bytt fot kan förklaras av den snabba utvecklingen i Etiopien och att man vill se att fredsprocessen fortsätter i samma takt.

Går resolutionen igenom kommer även vapenembragot mot landet att tas bort tillsammans med reserestriktioner och de ekonomiska tillgångar som varit frysta för ministrar blir tillgängliga.

När Eritreas utrikesminister Osman Saleh adresserade Generalförsamlingen under hösten så uttryckte han en ”förvåning” över att vissa länder i säkerhetsrådet, trots den senaste tidens fredsprocess, ville hålla fast vid sanktionerna som orsakade ”avsevärd ekonomisk skada och umbäranden”.

Av | 3 november 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Eritrea

Inga svar om Dawit Isaak för FN-kommitté

FN kräver att Eritrea utreder anklagelser om svåra brott mot mänskliga rättigheter och klargör vad som hänt med tiotals försvunna fångar – däribland den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak

Alexander Isak om resan till Eritrea

Alexander Isaks föräldrar är från Eritrea och i somras besökte han landet. I en intervju med Voetbal International berättar han nu att han känner att han både representerar Sverige och Eritrea.

Sorg i Eritrea efter rapparen Nipsey Hussles död

Rapparen Nipsey Hussle har skjutits till döds i Los Angeles i USA. Enligt den lokala polisen skadades även två andra i samband med skjutningen.

Nytt avsnitt av Blankspotpodden – möt Meron Estefanos

I  den nya Blankspotpodden kommer Martin Schibbye att intervjua aktuella personer och läsa in reportage. I det första avsnittet möter han Meron Estefanos.