FN planerar att häva sanktionerna mot Eritrea

Av | 3 november 2018

Omvärlden har i flera år upprätthållit sanktioner mot Eritrea, eftersom landet anklagats för att ha finansierat terrorgruppen al-Shabaab. Men om ett resolutionsförslag från Storbritannien röstas igenom hävs de den 14 november i år.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Eritrea

Efter att Eritrea och Etiopien slöt ett fredsavtal i början av juli har FN:s generalsekreterare António Guterres vid flera tillfällen sagt att de nu kan komma att hävas eftersom sanktionerna  ”naturligt kommer att bli föråldrade”.

Även Sverige har drivit på för att sanktionerna ska hävas.

Margot Wallström sa under sommaren att hon hoppades att sanktionerna ”snart” skulle vara borta.

– Jag ansluter mig till generalsekreteraren som säger att om orsaken till sanktionerna inte längre finns så borde också sanktionerna hävas.

Så sent som november i fjol röstade säkerhetsrådet för att bibehålla sanktionerna med röstsiffrorna 11-4. Men sedan dess har både Sverige och Etiopien ändrat sin inställning. Och enligt AFP nu också USA och Storbritannien.

I Eritrea har man alltid tillbakavisat sanktionerna som politiskt motiverade. Landets ledning har sagt att man aldrig velat eller ens haft några praktiska möjligheter att stödja Al-Shabaab och istället lagt fram flera förslag på hur krisen i Somalia skall lösas genom dialog i syfte att ”försona alla fraktioner i landet utan utländsk inblandning”.

– Det finns inga bevis, att i det läget upprätthålla sanktionerna emot oss visar på de dubbla måttstockarna i världen, sade landets informationsminister Yemane Gebremeskel i en intervju med Blankspot i november.

Enligt AFP som fått se ett resolutionsutkast från Storbritannien så kommer rådet den 14 november att rösta om sanktionerna med resultatet att de hävs.

Under hösten meddelade amerikanska diplomater att det var för tidigt att ta bort sanktionerna innan Eritrea hade visat upp framsteg vad gäller de mänskliga rättigheterna. Men att USA nu bytt fot kan förklaras av den snabba utvecklingen i Etiopien och att man vill se att fredsprocessen fortsätter i samma takt.

Går resolutionen igenom kommer även vapenembragot mot landet att tas bort tillsammans med reserestriktioner och de ekonomiska tillgångar som varit frysta för ministrar blir tillgängliga.

När Eritreas utrikesminister Osman Saleh adresserade Generalförsamlingen under hösten så uttryckte han en ”förvåning” över att vissa länder i säkerhetsrådet, trots den senaste tidens fredsprocess, ville hålla fast vid sanktionerna som orsakade ”avsevärd ekonomisk skada och umbäranden”.

Av | 3 november 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Eritrea

Återigen tyst om Dawit Isaak i utrikesdeklarationen

Under onsdagen presenterade utrikesminister Margot Wallström regeringens utrikespolitiska deklaration, som anger riktningen för utrikespolitiken det kommande året. – Demokratin i världen är på tillbakagång. I dag lever fler människor i länder med auktoritära tendenser än i länder som gör demokratiska framsteg, sade Margot Wallström. Men hon nämnde inte fallet Dawit Isaak.

Efter sanktionerna – första gruppresan till Eritrea

FN:s säkerhetsråd enades under hösten om att upphäva sanktionerna mot Eritrea. Tidigare i somras slöts även ett fredsavtal mellan Eritrea och Etiopien som blev slutet på en 20 år lång konflikt. Tövädret på Afrikas Horn har nu lett till den första gruppresan till landet på över tjugo år.

Säkerhetsrådet röstar om sanktionerna mot Eritrea

I dag röstar säkerhetsrådet om en resolution som innebär att sanktionerna mot Eritrea lyfts. Beslutet beskrivs som historiskt och många hoppas att det ska bidra till att den positiva utvecklingen i regionen fortsätter i samma takt.

FN planerar att häva sanktionerna mot Eritrea

Omvärlden har i flera år upprätthållit sanktioner mot Eritrea, eftersom landet anklagats för att ha finansierat terrorgruppen al-Shabaab. Men om ett resolutionsförslag från Storbritannien röstas igenom hävs de den 14 november i år.