FN till Togo: Presidenter ska inte regera i evighet

Av | 11 september 2017

Togo måste omgående, precis som övriga länder i Västafrika, begränsa antalet mandatperioder som en president kan inneha makten – om inte den nuvarande proteströrelsen ska utvecklas till en politisk kris. Det hävdar nu FN:s sändebud.

Hundratusentals personer har den senaste tiden krävt att Togos nuvarande president Faure Gnassingbe avgår, för att sätta punkt för dynastins 50-åriga maktinnehav. Demonstranterna har mötts av tårgås och internet har i perioder stängts ner.

– Det är oundvikligt att Togo går samma väg som resten av länderna i Västafrika och inför en begränsning av mandatperioderna, säger FN:s särskilde sändebud Sahel Mohamed Ibn Chambas till Reuters.

Han menar också att en lagändring är nödvändig för att inte förvärra den politiska krisen.

– Vi befinner oss i en region där säkerhetsutmaningarna är verkliga och hotfulla, så vi vill inte se en djup politisk kris.

På tisdag i nästa vecka ska parlamentet rösta om att begränsa presidentens möjliga maktinnehav och återgå till konstitutionen från 1992.

Men den växande oppositionsrörelsen är skeptisk och menar att även med en ny lag kan den nuvarande presidenten stanna vid makten till 2030.

– Djävulen sitter som alltid i detaljerna, vi får vänta och se hur den exakta formulering lyder, säger Mohamed Ibn Chambas.

Den nuvarande presidentens far Gnassingbe Eyadema tog makten i en militärkupp 1967 och styrde landet i 38 år innan han dog 2005. Under hans tid vid makten infördes en maxgräns för antalet mandatperioder i konstitutionen 1992. Men ett decennium senare upphävdes lagen – när presidenten ville ställa upp i nya val.

När han dog utsåg militären hans son som efterträdare, vilket orsakade stora protester i vilka över 500 personer omkom.

– Min största rädsla nu är att lagförslaget blockeras i parlamentet. Jag hoppas att man har en deadline för diskussionerna, så detta inte upplevs som en fördröjningsmanöver, säger FN:s Mohamed Ibn Chambas till Reuters.

Av | 11 september 2017

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Togo

Stora protester i Togo

För tredje gången på två veckor anordnades stora demonstrationer i Togo i protest mot landets president Faure Gnassingbe och valet som ska hållas i 20 december.

Inga nya beslut om gemensam valuta för Västafrika

Deadline är satt till år 2020, men nu håller tiden på att rinna ut.

75-årige örebroaren Seidou Issifou fri efter åtta år i togolesiskt fängelse

I åtta år satt den 75-årige örebroaren Seidou Issifou fängslad i Togo. Hans hälsotillstånd blev allt mer akut efter en långvarig tortyr men nu benådas han av togolesiska myndigheter och är på väg till Sverige. – Det känns helt otroligt, jag saknar ord, det känns som om jag drömmer, säger dottern Wasila Seidou som under alla år tillsammans med familjen kämpat för hans frihet.

The people behind the uprising against the Gnassingbé Dynasty

Tensions heightened in August 2017 after bloody clashes between loyalists of the regime and the opposition. In September more blood is shed and an embarrassing incident involving fake news hit the regime. Blankspot’s Martin Schibbye visited Togo to take the pulse before the upcoming local elections in 2018 and the looming presidential election in 2020. In May, he met with members of the growing opposition, democracy activists, university professors and students.