Folkomröstning om presidentens makt utlyst i Togo – för att stävja protesterna

Av | 20 september 2017

En folkomröstning kommer att hållas i Togo inom kort, i vilken folket ska få rösta om hur länge landets president ska kunna sitta vid makten. Omröstningen är ett resultat av att parlamentet i veckan misslyckats med att enas om hur en ändring av landets konstitution skulle utformas.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Västafrika

Den nuvarande presidentens far Gnassingbe Eyadema tog makten i en militärkupp 1967 och styrde landet i 38 år innan han dog 2005. Under hans tid vid makten infördes en maxgräns för antalet mandatperioder i konstitutionen 1992. Men ett decennium senare upphävdes lagen – när han ville ställa upp i nya val.

I dagsläget har sonen Faure Gnassingbé suttit tre mandatperioder (sedan 2005) och kan i teorin ställa upp i ett oändligt antal nya presidentval något som tusentals demonstranter har protesterat mot den senaste tiden.

I flera veckor har parlamentet försökt att enas om en ändring av konstitutionen men i sista stund valde oppositionen att bojkotta omröstningen eftersom den nya lagen inte fungerade retroaktivt.

– Ni har röstat för att konstitutionen ska revideras, men det är folket som ska avgöra frågan inom ett par dagar, sa landets talman, Drama Dramani, till ledamöterna.

Så även om 62 av de 63 närvarande ledamöterna röstade för förslaget som begränsade antalet femåriga mandatperioder till två, så fick det inte de 4/5-delars majoritet som krävs för att ändra grundlagen.

– Den nya lagen innehöll ingen klausul som gör det omöjligt för den nuvarande presidenten att ställa upp igen, så teoretiskt kan han sitta kvar till 2030, förklarade oppositionen sin bojkott.

Den senaste tiden har hundratusentals människor demonstrerat mot presidentens långa maktinnehav och krävt att landet, precis som alla andra länder i Västafrika, inför en begränsning av antalet mandatperioder och sätter punkt för dynastins 50-åriga maktinnehav.

Demonstranterna har mötts av tårgås och internet har i perioder stängts ner.

Oroligheterna har fått regeringen att försöka flytta politiska fångar från statsfängelset i huvudstaden Lomé till staden Sokodé. Bland dem den fängslade svensken Seidou Issifou som vägrat flytta.

Även hotellkedjan Radisson har som en följd av oroligheterna beslutat sig för att lämna landet och flera bilaterala möten har ställts in under hösten.

Landets nuvarande säkerhetsminister Yark Demhane har sagt att så länge oppositionen fredligt kräver ett maktskifte kommer inget att hända och i landet höjs nu röster för att det krävs en väpnad konflikt för att flytta på presidenten.

Men hittills har protesterna varit fredliga och i dag genomförs nya gatudemonstrationer i det Västafrikanska landet.

Av | 20 september 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Togo Allt om Västafrika

Togo stänger ner tidningar för att ha kritiserat Frankrikes ambassadör

De togolesiska myndigheterna stängde i veckan ner tre tidningar i landet: Liberté, L’Alternative, och Fraternité.

Togos president sitter kvar – trots oppositionens protester

President Faure Gnassingbé gick efter helgens val ut med att han vunnit med 72 procent av rösterna. Men flera av hans motståndare pekar på rapporter om valfusk.

Valobservatörer stoppade i Togo

Faure Gnassingbe ställer upp i presidentvalet för en fjärde mandatperiod. Men människorättsorganisationer oroar sig inför lördagens val sedan valobservatörer stoppats.

Valarbetare trotsar våldet i Kamerun

Kampanjerna för de kommande valen till kommuner och nationalförsamling är i full gång i landet....

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.