För att bekämpa IS behöver vi förstå dem

Av | 21 januari 2016

Ledande politiker kallar ofta IS för psykopatiska monster, eller beskriver dem som en dödskult. Även i medierna gör vi journalister ofta oss själva en otjänst när vi framställer en nidbild av gruppen. För att bekämpa IS behöver vi förstå dem.

I veckan publicerade Blank Spot Project fotoutställningen “Föremålen som avslöjar dödskulten”. Journalisten Joakim Medin har under sina resor i norra Syrien plockat på sig föremål och dokument som har tillhört stupade IS soldater. Genom dem kan vi se embryot till en framväxande stat.

I ett dokument uppmanas gifta par att fylla i uppgifter och få poäng på färdigtryckta bröllopscertifikat om hur de hjälpt kalifatet.

Om de har varit lojala länge, om någon skadats, eller om frun redan förlorat en make, bror eller far till jihad, får de extra poäng.

Summan av poängen avgör hur stort bidrag paret får från kalifatets välfärdssystem.

 

Av de upphittade dokumenten framgår det att den Islamiska statens kalifat är indelade i olika provinser kallade Wilayat, precis som i det tidigare kalifatet under Osmanska riket. Varje provins har en egen administration och ekonomisk myndighetsutövning, med lokalkontor i städer.

Inom kalifatet finns 16 centraliserade departement mellan Eufrat och Tigris som hanterar allt från juridik, hälsofrågor, tider för förskolestart och oljeförsäljning.

 

På en annan papperslapp kan man läsa att lördagen den 3/12 1435 (27 september 2014) bokförde the General Financial Institution i staden Serrin, Wilayat Aleppo, att en man mottagit 200 000 syriska pund från staten. Abu Husam hade å statens vägnar inhandlat filtrerad diesel, stora mängder Coca Cola samt smörgåsar till fångar.

Varje inköp av varor var bokförda på separata signerade kvitton.

Allting var noga bokfört av en revisor för att motarbeta korruption.

Den pensionerade generalen Stanley McChrystel som ledde de amerikanska styrkorna i Afghanistan sa nyligen i en intervju med The Guardian att ”om väst fortsätter att betrakta ISIS som ett stereotypt mördarband av psykopatiska mördare så riskerar vi dramatiskt att underskatta dem”.

Ur de dokument vi och andra publicerat träder bilden av en statlig byråkrati med ett rättssystem, energidepartement, postkontor, matdistribution och kampanjer för poliovaccinering.

I en rapport kan man läsa om att rörelsen öppnat ett kontor för att ta emot klagomål komplett med en förslagslåda i ett försök att bekämpa korruption.

 

Det är hög tid att både medier och politiker höjer sig över kraftuttrycken och moraliska fördömanden och tar till sig dessa obehagliga fakta om embryot till en stat.

Enligt EU-kommissionen har över 5 000 personer rest från Europa till kalifatet, många av dem för att delta i statsbygget snarare än att strida.

För att sätta stopp för rekryteringen måste vi försöka förstå de komplexa faktorer som får folk att ansluta sig till IS.

Det nuvarande tonläget i debatten bidrar inte till vare sig en ökad förståelse eller till att minska risken för attacker i våra egna länder.

På måndagen den 25/1 bjuder Blank Spot Project därför in till en meet-up om fynden. Deltar i diskussionen gör förutom redaktionen och Joakim Medin även den syriska journalisten Nour S Saeed och forskaren och historikern Helene Lööw.

Väl mött.

Av | 21 januari 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.