”Förhöjd risk för nya självmord”

Av | 18 mars 2017
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Det finns en förhöjd risk för nya självmord bland de tusentals unga afghaner som väntar på besked om de får stanna i Sverige. Men vi vet för lite om denna grupp och hur vi ska hindra dem från att ta sina liv. Det menar Michael Westerlund, suicidforskare som bland annat studerar hur självmordsbenägna kommunicerar med varandra på sociala medier.

I en sluten grupp på sociala medier beskriver ett 20-tal unga afghaner hur de har skadat sig och förbereder sig för självmord. Medlemmarna i gruppen har lagt upp bilder på sig själva och frågar sig vem som är den näste på tur att ta sitt liv.

Michael Westerlund, suicidforskare på Stockholms Universitets medievetenskapliga institution, JMK, och Karolinska Institutet, har studerat gruppen en tid och menar att det finns en risk att medlemmarna triggar varandra att ta sina liv.

– Det jag har sett följer de typiska mönstren för så kallade suicidkluster och självmordspakter. I den här typen av grupper utgör man en slags modeller för varandra, säger han.

Enligt Michael Westerlund handlade det om allvarliga självmordsmeddelanden som gruppmedlemmarna delar med varandra på Facebook och andra sociala medier.  Flera medlemmar visade också upp bilder på självskador som han i detta sammanhang tolkar som förberedelser på självmord.

– Det är inte lätt att ta sitt liv. Det som föregår en självmordshandling är ofta att man övar sig på något sätt, säger Michael Westerlund.

Det han såg i gruppen gjorde honom oroad och han anser att det finns en förhöjd risk för självmord i just denna utsatta grupp. Ändå vill han inte dra några slutsatser om hur självmordsbenägna unga afghanska flyktingar är generellt. I princip saknas det forskning om hur denna grupp skiljer sig från andra jämförbara ungdomsgrupper eller från flyktingar generellt.

– Jag vill peka på allvaret i det här. Det är verkligen en prekär situation. Samtidigt vet vi väldigt lite, allt är egentligen bara anekdotiskt, säger han.

Michael Westerlund är skeptisk till den rundringning bland 51 kommuner som Socialstyrelsen gjorde för en dryg månad sedan för att ta reda på mer om de misstänkta självmorden. Den undersökningen skulle ha behövt göras med andra metoder, och i alla Sveriges 290 kommuner, anser han.

– Enligt Socialstyrelsens rapport handlade det om ett 60-tal självmordsförsök och tre självmord under 2016 och 2017. Även om det var Socialstyrelsen som gjorde undersökningen blev det väldigt löst, säger Michael Westerlund.

Det är också mycket svårt att arbeta preventivt med denna grupp ungdomar, menar han. Det fungerar inte fullt ut att använda de vedertagna metoderna för att förhindra självmord i denna grupp. En utvisning till Afghanistan upplevs av de flesta som mycket farlig och hotfull. Därför är det svårt att övertala dem att hålla ut och hävda att de kommer att må bättre senare.

Michael Westerlund har varit inblandad i förberedelserna av två filmer som Barnombudsmannen, BO, har gjort för att förhindra självmord bland afghanska ensamkommande flyktingar. Det var ett mycket svårt arbete, anser han.

– Det är tillintetgörande att må dåligt och dessutom sväva i ovisshet på det här sättet. Jag tror att de här ungdomarna upplever att de är fråntagna allting och att de saknar makt över sina egna liv. Dessutom misstros de ofta av samhället, säger han.

Michael Westerlund råder de personer som finns i flyktingarnas närhet att vara observanta på deras beteende. Om man exempelvis upptäcker någon Facebookgrupp ska man direkt kontakta Facebook så att de kan åtgärda detta.

Om man misstänker att någon av flyktingarna har självmordsplaner ska man ställa frågor om det. Forskning visar att man inte ska undvika ämnet.

– Alla människor ställer ibland frågan om det är värt att leva eller inte. Men om det har gått längre än så, om någon funderar starkt på självmord, då ska man kontakta vården, säger han.

Bild: Självmordförsök på ett HVB-hem, december i 2016.

Det finns en mängd hjälpresurser i samhället för den som mår dåligt: Här kan man få hjälp. 

Läs också: Allt fler självmordsförsök på asylboenden.

Här finns alla reportage i serien: ”Uppdrag: Afghanistan

***

Av | 18 mars 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan

”Livet blir aldrig detsamma” – Dagbok från Kabul vecka 19

Ni kanske tänker att detta var ännu ett attentat i Kabul, där det sker så ofta. Vi som bor här ser det inte så. Detta var något oerhört, skriver Mohammad i veckans dagbok.

Attack på förlossningsklinik i Kabul

Sjukhuset i Dasht-e-Barchi attackerades i dag av beväpnade män. Minst 13 personer har dödats, varav två var spädbarn.

”En blodig vecka där freden känns långt borta” – Dagbok från Kabul vecka 18

"Den här veckan finns det hur mycket som helst att skriva om all terror och elände som drabbat Kabul och andra provinser," skriver Mohammad i veckans dagbok.

”En ansiktsmask är dyrare än två bröd.” – Dagbok från Kabul vecka 18

De som inte har pengar, kommer de att köpa en mask? De föredrar så klart att köpa två bröd istället, skriver Mohammad i veckans dagbok.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.